همه ما به کمی نمک نیاز داریم چون به به بدن کمک میکند که از مواد مغذی استفاده کرده و سطح مایعات بدن را کنترل کند. اما مقدار زیاد نمک موجب افزایش فشار خون، حملات قلبی، سکته مغزی و همچنین پوکی استخوان و بیماریهای کلیوی میشود. به همین دلیل باید بدانید نمک در طول دوران بارداری چطور ممکن است سلامت شما را تحت تاثیر قرار دهد.
چرا مصرف نمک در بارداری مهم است؟
نمک منبع اصلی سدیم در رژیم غذایی ماست. حتما میدانید که مقدار کم سدیم در دوران بارداری میتواند برای جنین خطرناک باشد. در نبود نمک، اعصاب، عضلات و اندام شما در طول بارداری قادر به انجام وظایف خود نیستند. در دوران بارداری مایعات بدن به منظور حمایت از رشد جنین افزایش پیدا میکند و به همین دلیل سدیم نقش مهمی در آن ایفا میکند. حضور ید در نمک برای رشد مغز و سیستم عصبی کودک ضروری است. کمبود ید در دوران بارداری ممکن است منجر به رشد غیرطبیعی مغز، سقط جنین و سایر عوارض پزشکی شود. در یک مطالعه مشخص شد که مصرف نمک ناکافی در دوران بارداری موجب کاهش وزن نوزادان در هنگام تولد میشود. مصرف نامناسب نمک در دوران بارداری احتمال مرده زایی جنین را افزایش میدهد. بنابراین نمک در دوران بارداری برای بدن شما مهم است اما مقدار مناسب آن را باید در نظر داشته باشید.
چقدر نمک کافی است؟
توصیه میشود که روزانه 6 گرم یا یک قاشق چای خوری نمک در رژیم غذایی دوران بارداری گنجانده شود این شامل نمک موجود در غذا هم هست. در غذاهای آماده مقدار نمک بیشتر و حدود 1.5 گرم در هر 100 گرم است. در حالی که باید 0.3 گرم در هر 100 گرم باشد. بنابراین باید عادت به خواندن برچسبهای غذایی داشته و از مصرف غذاهایی که پرنمک هستند خودداری کنید. توجه داشته باشید که در غذاهای زیادی نمک وجود دارد که ممکن است شما متوجه آن نباشید مانند نان و غلات صبحانه و همچنین غذاهای آماده.
تاثیر مصرف نمک در بارداری
در گذشته تصور میشد که نمک باعث ایجاد ادم یا انباشت مایع در پاها میشود. اما این در واقع نتیجه افزایش تولید استروژن و وجود حجم بیشتری از خون است. مصرف نمک با پره اکلامپسی مرتبط است و به همین دلیل توصیه میشد نمک از رژیم غذایی روزانه حذف شود با این حال تحقیقات کافی برای اثبات این نکته که قطع مصرف نمک میتواند مانع مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی شود هنوز انجام نشده است. این به آن معنا نیست که شما میتوانید هرچقدر دلتان خواست نمک بخورید. پزشکان توصیه میکند که در بارداری مصرف نمک بیش از 6 گرم در روز نباشد.
عوارض مصرف زیاد نمک در بارداری
ضرب المثل قدیمی که میگوید اندازه نگهدار که اندازه نکوست در مورد مصرف نمک هم صدق میکند. عوارض جانبی مصرف بیش از حد نمک در بارداری میتواند جبران ناپذیر باشد. مصرف نمک زیاد در بارداری ممکن است موجب نفخ و کاهش آب بدن شود. نمک بیشتر در رژیم غذایی ممکن است تورم بیش از حد مچ پاها و پاها را ایجاد کرده و منجر به افزایش فشار خون و پره اکلامپسی به ویژه در ماه نهم از هفته سی و هشتم بارداری به بعد میشود. مصرف زیاد نمک میتواند باعث از دست رفتن کلسیم از طریق ادرار در بدن شود.
غذاهای حاوی نمک در بارداری
شاید به نظرتان عجیب بیاید اما نوشیدنیهای شیرین حاوی مقدار زیادی سدیم هستند که مصرف آن در بارداری میتواند عوارض ایجاد کند. پس حواستان باشد از مصرف نوشیدنیهای انرژی زا که بیش از 200 میلیگرم سدیم در آنهاست خودداری کنید. غلات صبحانه هم دارای میزان زیادی سدیم هستند. جودوسر و بلغور ممکن است بیش از 200 میلیگرم سدیم داشته باشند. انواع سس کچاپ و سویا و ... حدود 150 تا 200 میلیگرم در هر وعده ممکن است به راحتی بیش از حد مجاز مصرف روزانه سدیمتان باشد. علاوه بر این یک تکه نان اغلب حدود 150 میلیگرم سدیم دارد بنابراین باید حواستان به میزان مصرف نان روزانه تان باشد.
منابع مناسب نمک در بارداری
نمک تنها منبع تامین سدیم در طول بارداری نیست و بسیاری از غذاهای مفید از جمله آجیل، ماهی، میوه هایی مانند سیب، ماست، تخم مرغ، شیر و سبزیجاتی مانند هویج و چغندر نیز حاوی سدیم مناسب است.
ویار نمک در بارداری
زنان اغلب در دوران بارداری دچار ویار نمک میشوند و این امر ناشی از افزایش حجم خون در بدن شماست. اگر تمایل زیادی برای یک میان وعده غذایی دارید سراغ چیپس پر نمک نروید و در عوض سوپ سبزیجات و ترشیها را امتحان کنید این خوراکیها ممکن است نیاز شما را به نمک برطرف کنند.