آداب و رسوم عید نوروز را به کودکان آموزش دهیم
نوروز برای کودکلن با عطر شکوفهها و گلهای بنفشه و لاله، جیک جیک پرندگان، سفره هفت سین با عطر سنبل و زیبایی تخممرغهای رنگ شده، دید و بازدید و رفتن به خانه پدربزرگ و مادربزرگ و گرفتن عیدی از دست آنها معنا دارد.
بسیاری از آداب و رسوم دیگر رنگ دیگری به زندگی کودک میدهد و نه تنها خاطره خوش را در ذهن او ماندگار میسازد، در رشد عاطفی و اجتماعی کودک نیز تاثیر بسزایی دارد..
نوروز و آداب ورسوم وآیینهای نوروزی میتواند فرصتی باشد برای آموزش آیینهای ملی و احترام به طبیعت (گل، گیاه، جانوران و کره زمین)، صلح، انسان دوستی، آموزش ارزشهای انسانی مانند احترام به بزرگترها و پیشکسوتها به ویژه در این عصر فضای مجازی و شبکههای اجتماعی که از بسیاری از ارزشهای انسانیمان فاصله گرفته ایم.
پیام نوروز برای کودکان چیست؟
مهمترین پیام نوروز که میتوانیم به کودکان در جهان پر از اضطراب و تنش امروزی انتقال بدهیم، صلح و آرامش با استفاده از عناصری هست که برای هفتسین و نوروز استفاده میکنیم.
یکی از آداب ورسوم نوروز چیدن سفره هفت سین است.
ویژگیهایی که هفت سین باید داشته باشند:
1-خوراکی باشند.
2- ریشه گیاهی داشته باشند.
3- با ((سین)) شروع شوند.
4- برای رشد مغز، مفید باشند.
5- برای سلامتی بدن سودمند باشند.
6- اسم ترکیبی نباشند (تکواژهای باشند-
سینهای که این ویژگیها را دارند:.
سین اوّل، سنجد:
«سنجد» در سفره هفت سین یعنی که هر کسی با خودعهد کند، با آغاز سال جدید هر کاری را سنجیده انجام دهد. چرا که سنجد نماد سنجیده عمل کردن و نشانه گرایش به عقل است.سنجد نماد فرزانگی و زایش است که وقتی بارور می شود و بویش در فضا پراکنده میشود، پرورش دهنده قوای احساسی آدمی نیز هست. به همین دلیل برخی بر این باورند که سنجدی که سر سفره هفت سین گذاشته میشود، نماد عشق انسانها به یک دیگر نیز است..
سین دوم، سیب:
سیب، نماد سلامتی و زیبایی است و سیبی که سر سفره می گذارند، نشان از دوری از گزند و آسیب دارد. رسم است که سیب را مادر یا پدربزرگ خانواده سر سفره بگذارد، به این دلیل که همیشه بزرگ ترهای یک خانواده نگران سلامتی اعضای خانواده شان هستند.
سین سوم، سبزه:
سبزه نشان از تولّد دوباره، حیات مجدّد و زایش و سبزی است که سال آینده سالی شاداب، سرسبز و خرّم باشد خود رنگ سبز هم ارتعاش افکار ما را موزون نگه می دارد و به ما آرامش می دهد.
سین چهارم، سمنو:
سمنو نماد قدرت و سمبل خیر و برکت است آن را به عنوان نماینده ای از صبر، عدالت، مقاومت و قدرت بر سفره می گذاریم.
سین پنجم، سیر:
سیر، گیاهی دارویی است و به عنوان ماده ای گند زدا به کار می رود و به دو دلیل سر سفره هفت سین گذاشته می شود، اوّل، نشان از تندرستی و میکروب زدایی دارد و دوم، برای رعایت حدود و مرزها سر سفره گذاشته می شود. سیر نماد مناعت طبع شناخته می شود، یعنی انسان همواره باید مناعت طبع پیشه کند. سیرهمچنین نشانه قناعت و یاد آور سیر چشمی است..
سین ششم؛ سرکه
سرکه، نماد تسلیم و رضاست از سرکه در ادبیات و تمثيل ایرانی در توصیف اضطراب و اشک و گریه استفاده می شودسرکه سر سفره نوروزی، ما را به پذیرش ناملایمات زندگی دعوت می کند..
سین هفتم؛ سماق
سماق که رنگ طلوع آفتاب است، سمبل صبر و بردباری است و مظهر طلوع و آغاز دوباره می باشد.
آینه نماد روشنایی است و حتمآ باید بالای سفره جای گیرد.
ماهی:
ماهی نماد زایش، تازگی، شادابی و تکاپو است.
شمع:
شمع مظهر فروغ و روشنایی است