بلاستوسیست:
بلاستوسیست مرحله ای از رشد جنین است که معمولا از روز ۵ به بعد آغاز میشود و جنین پرسلولی میشود بیشتر از ۳۲، در این مرحله جنین باید لانه گزینی خود را در رحم شروع کند. مشخص شده جنینهایی که به این مرحله میرسند درصد لانه گزینی و شانس بارداری را بالا میبرند.
چه تعداد جنین به مرحله بلاستوسیست میرسند؟
مطمئنا تعداد کمی از جنین ها بعد از لقاح در آزمایشگاه به این مرحله میرسند، به طور متوسط از هر ۵ جنین ۱ جنین بلاستوسیست میشود، بنابراین ریسک اینکه از تعداد تخمکهای گرفته شده از فرد و لقاح دادن آنها و نرسیدن هیچکدام به مرحله بلاستوسیست بالا میباشد، باید توجه داشت که به عنوان مثال از ۶ تا تخمک گرفته شده از فرد ۴ یا ۵ تا تخمک لقاح پیدا کنند و در این حالت به طور قطعی جنین هایی که تا روز ۵ در انکوباتور نگهداری میشوند رشد کندی دارند و ممکن است به مرحله بلاستوسیست نرسیده و در نتیجه لانه گزینی انجام نشود.
از طرف دیگر عده ای از پزشکان بر این باور هستند که انتقال جنین در روزهای دوم احتمال رسیدن جنین به مرحله بلاستوسیست و لانه گزینی را آسان تر کرده و جنین لانه گزینی میکند. این موضوعی است که مورد توجه قرار گرفته زیرا محیط رحم در هر صورت جایگاه مناسب تری برای رشد جنین است تا دستگاه انکوباتور، مخصوصا زمانیکه سن زن بالا است و یا تخمککیفیت بالایی ندارد.
پس چرا بعضی از مراکز سعی میکنن جنین رو به مرحله بلاستوسیست برسونن؟
جواب این سوال بسیار سادست، این عمل رو در زنانی انجام میدن که بسیار جوان هستند و یا تعداد بیشماری تخمک تولید میکنند بنابراین احتمال زیادی وجود دارد که بعد از ۵ روز جنینی توانسته باشد رشد کند در اینحالت میتوانند هم درصد باردار شدن رو بالا ببرن و هم اینکه از بارداری دو قلویی و چند قلویی جلوگیری کنند.
در هر صورت تصمیم رساندن جنین به روز ۵ و مرحله بلاستوسیست به عهده جنین شناس است که با توجه به سابقه بیمار، تعداد سیکلهای ناموفق، سن بیمار، کیفیت تخمک تصمیم میگیرد.
اخیرا تعدادی از مراکز به حالت قبل تایم و ساعت نگهداری جنین در آزمایشگاه را کوتاه کردند و جنین رو بعد از دو یا سه روز انتقال میدهند، به این دلیل که احتمال میدهند جنین ضعیف، جنین تشکیل شده از تخمک بی کیفیت، جنینی که کند رشد میکند و جنین متعلق به مادر نه چندان جوان، ممکن است در رحم به رشد خود ادامه دهد، در صورتیکه توانایی رشد در انکوباتور را ندارد. در سالهای اخیر سن بارداری افزایش پیدا کرده این فاکتور مهمی در تصمیم گیری جنین شناس و پزشک است.
در آخر باید به این نکته مهم توجه داشت که هیچ کدام از این روشها ملاک صد در صد برای یک بارداری موفق نیست، برای هر بیمار با توجه به شرایط فردی و پرونده پزشکی و سن و تعداد و کیفیت تخمکها تصمیم گیری میشود، بنابراین توصیه میشود تصمیم این انتخاب را به عهده جنین شناس بگذارید.