سلام مادر عزیز
ابتدا مختصر در باره ناخن جویدن برای شما می گویم
یکی از مشکلات رایج در سنین کودکی ناخن جویدن می باشد. ناخن جویدن در کودکان معمولا از سنین 5-6 سالگی آغاز می شود که تا حدودی طبیعی تلقی می شود و درواقع بازتاب اضطراب ،ناکامی یا خشم .. کودک به موقعیتی که در آن قرار دارد می باشد چنانچه این عمل با افزایش سن ادامه یافت و شدت پیدا کرد اختلال و مشکل بحساب می آید .
ازعوامل ایجاد کننده ناخن جویدن به این موارد می توان اشاره کرد :
تولد نوزاد جدید ،احساس تنهایی فرد و بی توجهی والدین ،تماشای فیلم های مهیج و ترسناک ،دعوا وطرح اختلافات زناشویی در حضور کودک ،تنبیه و سرزنش کودک و....
همانطور که خودتان اشاره کردید یکی از عوامل موثر در بوجود آمدن ناخن جویدن توجه والدین به کودک تازه متولد شده می باشد . توجه و مراقبت شما به عنوان والد، به کودک تازه وارد و کمتر شدن ناخواسته این توجه به کودک اول، باعث بوجود آمدن احساس ناکامی و عزل شدگی در او می شود و کودک برای تخلیه اضطراب حاصل از عزل شدگی و ناکامی خود، دست به کارِجویدن ناخن می شود .
مهم است بدانیم که اخطار و تذکر مستقیم برای قطع عمل کودک در این سن موثر نمیباشد لذا :
پیشنهاداتی برای شما دارم که از شما میخواهم با دقت مطالعه کنید و بکار ببرید :
1*ابتدا رابطه خود را با کودک ترمیم کنید .
زمان هایی را برای او اختصاص دهید حداقل نیم ساعت در روز. در این زمان : بازی یا سرگرمی که قبلا داشته اید و از آن لذت میبردید اگر قطع کردید دوباره شروعش کنید و اگر نداشته اید لطفا بررسی کنید و ببینید کودک شما از چه فعالیت های دو نفره ایی با شما لذت می برد (که شما هم با آن سرحال میشوید )آن را انجام دهید . بهتر است زمان های خود را با زمان خواب کودک دوم تطبیق دهید یا از پدر یا فردی که بتواند شما را یاری دهد ، استفاده کنید .
2*در طی روز حتما نوازش های گاه به گاه را فراموش نکنید .
یک نگاه محبت آمیز ،دست کشیدن روی سر یا شانه ،بغل کردن و بوسیدن ... و هر توجهی که کودک از آن لذت می برد و او را از دوست داشتن شما نسبت به خودش دلگرم میکند .
3*هرگز برای جلوگیری از این کار از:
تنبیه یا جملات که حاکی سرزنش است یا ترساندن کودک یا فلفل زدن به دست و ... شیوه های غیر متعارف دیگر استفاده نکنید چرا که نه تنها وضعیت را وخیمتر می کند بلکه کمکی هم به بهبود شرایط نمیکند .
4*بعضی از کارهای نوزاد را میتوانید به کوک محول کنید توجه داشته باشید این کارها اول بسیار ساده و کوچک ومتناسب با توانایی و به ویژه علاقه کودک باشد .
5*موقعیت هایی که در آن احتمال ناخن جویدن در آن وجود دارد شناسایی کنید . فرمودید هنگان تلویزیون دیدن بیشتر است . در این موقعیت ها دست کودک را بند کنید مثلا اسباب بازی بی خطری به او بدهید تا بازی کند .
6* برای کودک کتاب داستان هایی که در مورد تولد کودک دوم است بخوانید و با او در باره موضوع کتاب صحبت کنید .
مادر عزیز قابل درک است که کار های و فعالیت های شما با آمدن نوزاد جدید بیشتر شده و قطعا شما خستگی بیشتری را احساس می کنید و بسیار ارزشمند است که با توجه به این شرایط شما متوجه تغییرات در کودک اول خود هستید و برای گرفتن راه حل اقدام کرده اید و بی تفاوت از کنارش نگذشته اید .
لذا شما از این راه حل های پیشنهادی استفاده بفرمائید و پشتکار خود را حفظ کنید و ناامید نشوید و من هم امیدوارم که نتیجه مثبت بگیرید.
تجربه شما
اولین نفری باشید که نظر میدهید