سلام دوست عزیز؛
در رابطه با مشکل بینظمی که در مورد فرزندتان بیان کردید چند سوال مطرح است؛ اینکه منظور شما از بینظمی فرزندتان چیست؟ یعنی چه کارهایی را از او توقع دارید که انجام نمیدهد؟ آیا از زمان کودکی اینگونه بوده یا به تازگی اینگونه شده؟ زمانهایی بوده که منظم باشد و وسایلش را مرتب کند یا همیشه بینظم بوده؟ به طور کلی باید علت این بینظمی مشخص گردد. یکی از عوامل بینظمی و شلخته بودن کودکان این است که میخواهند به برخوردهای والدینشان اعتراض کنند. کودکانی که توسط پدر و مادر تنبیه میشوند یا از حمایت عاطفی خوبی برخوردار نیستند بیش از کودکان دیگر دچار بینظمی و بیانضباطی میشوند. فریاد کشیدن، تنبیه کردن کودک و ... میتواند کودک را به بینظمی و شلختگی دچار کند. بنابراین در درجه اول از شما میخواهیم که ارتباط صمیمی و امن با فرزند خود برقرار کنید. بعد از بهبود رابطه شما میتوانید در این زمینه با او صحبت کنید و ببینید خود او در رابطه با این بینظمی چه دیدگاهی دارد؟ بعد از آن شما میتوانید جدول رفتاری برای فرزندتان تنظیم کنید و در ازای هر بار که نظم و ترتیب را رعایت میکند پاداشی در نظر بگیرید (رفتارها را به صورت جزئی برایش مشخص کنید و مرحله به مرحله پیش بروید؛ برای مثال برای هفته نخست هربار مرتب کردن تخت بعد از بیدار شدن یک استیکر و در نهایت آخر هفته بعد از دریافت 7 استیکر یک پاداش مورد علاقه فرزندتان، برای هفته دوم علاوه بر مرتب کردن تخت، قرار دادن لباسها در کمد و ...) و این پاداش را با پاداشهای کلامی همراه کنید تا به مرور نرخ رفتارهای همراه با نظم در فرزندتان بالا رود، تمرکزتان را از اشاره به رفتار بینظمیاش و مشاجره در این مورد بردارید و بیتوجهی کامل به این موضوع نشان دهید در عوض برای نظم پاداش در نظر بگیرید.
در رابطه با بیعلاقگی فرزندتان در مورد انجام تکالیف نیز علت باید مورد بررسی قرار گیرد. هر کودکی ممکن است تفاوتهایی در روش انجام تکالیف خود داشته باشد. توصیه میکنم در درجه اول باز هم بعد از بهبود تعامل خود با فرزندتان، در رابطه با دلایل بیعلاقگی او برای انجام تکالیف با او صحبت کنید. سعی کنید برای انجام تکالیف او را مجبور نکنید و برای انجام ندادن تکالیف با او کشمکش نکنید. در گام بعدی بهتر است مدت زمان لازم برای انجام تکالیف توسط فرزندتان را بشناسید. این زمان برای سنین مختلف و بسته به شرایط دانشآموز متفاوت است. به روش انجام تکالیف توسط فرزندتان دقت کنید. ببینید در چه مدت زمان بدون کمک شما میتواند تکالیفش را انجام دهد؟ چه اشکالاتی دارد؟ آیا در حین انجام تکالیف خیالبافی دارد؟ پاسخ به این سوالها میتواند به شما کمک کند. فرزندتان را تشویق کلامی کنید. به فرزندتان امکان انتخاب بدهید. بهتر است فرزندتان بداند بعد از آمدن از مدرسه چه بکند و خود تصمیم بگیرد که برای مثال اول تلویزیون ببیند بعد تکالیفش را انجام دهد یا برعکس؟ اینگونه احساس میکند کنترل بیشتری بر زندگی خود دارد. در رابطه با انجام تکالیف نیز میتوان به درستی از جدول پاداش بهره برد.
در نهایت به شما پیشنهاد میکنم اگر بعد از انجام درست این توصیهها، تغییری در فرزند خود مشاهده نکردید به صورت حضوری نزد مشاور و روانشناس کودک مراجعه کنید تا از کمکهای تخصصی در این زمینه استفاده کنید.
شاد و پیروز باشید.
ممنونم از راهنمایی شما، درسته من انتظارم زیاده و در یه قالب کلی ازش میخوام و مشکل تکرار هست که باعث بی توجهی شده تو کوچکترین موردی که باید انجام بده میخوام به بهترین صورت و در اسرع وقت انجام بشه، مشکل توقع من هست، متشکرم