ریسک چاقی کودک تا حد زیادی به وزن مادرش بستگی دارد و دنبال کردن عادات سالم میتواند خطرات مرتبط با چاقی در بارداری را تا 75 درصد کاهش دهد.
داروی متفورمین که برای کنترل دیابت نوع 2 تجویز میشود، ممکن است برای برخی بیماران و همینطور پزشکان جذاب باشد اما مطالعات تازهای که در دانشگاه آدلاید انجام شده نشان میدهد که شاید متفورمین بتواند به پیشگیری از اضافه وزن بارداری کمک کند اما کمکی به کاهش خطرات ناشی از مشکلات چاقی نمیکند.
ضمن اینکه مشکلات مذکور همچنان باعث افزایش ریسک مرگ مادر (مرگ مادر در بارداری یا تا 42 روز بعد از زایمان و پایان بارداری به هر علت) و نیز چاقی کودک میشود.
مطالعه جدید دوباره تاکید کرده که بهترین راه پیشگیری از چاقی و اضافه وزن بارداری، تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی است که شاید بهتر باشد پیش از بارداری ایجاد شوند؛ با این حال متخصصان میگویند هیچ وقت برای کاهش وزن دیر نیست.
در آمریکا مثل سایر کشورهای پردرآمد از جمله انگلیس و استرالیا، حدود نیمی از زنان تا رسیدن به سنی که ممکن است باردار شوند، دچار اضافه وزن یا حتی چاق هستند.
با رشد جنین، افزایش وزن مادر ناگزیر است و مهم است که مادر توان تحمل رشد جنین و تغییرات بدن خود را داشته باشد. اما وزن ناسالم میتواند پیچیدگیهای جدی و شدیدی در بارداری یا حین زایمان ایجاد کند که جان مادر و نوزاد را به خطر بیندازد.
لاغری پیش از بارداری با متفورمین
یکی از این پیچیدگیها، دیابت بارداری است که ریسک بروزش در زنان چاق یا دارای اضافه وزن بیشتر است. انسولین رایجترین درمان دیابت است اما میتواند باعث افزایش وزن شود.این دارو برای درمان افراد دیابتی و غیر باردار ایمن و موثر است و حتی در برخی موارد میتواند به کنترل کلسترول و کاهش وزن کلی کمک کند.
محققان دانشگاه آدلاید با مطالعه 500 زن باردار چاق یا دچار اضافه وزن، در خصوص تاثیرگذاری متفورمین و رژیم و ورزش، به تمام شرکت کنندگان انجام ورزش روزانه و رعایت رژیم غذایی را توصیه کردند و برای نیمی از آنها متفورمین تجویز کردند.
با اینکه متفورمین میزان وزنی که خانمها در هر ماه از بارداری اضافه میکردند، محدود کرد اما هیچ تاثیر خاصی بر کاهش خطر بروز دیابت بارداری، نیاز به سزارین یا زایمان نوزاد با وزن بالای 4 کیلوگرم نداشت.
با اینکه به شرکت کنندگان توصیه شده بود رژیم غذایی و عادات سبک زندگیشان را تغییر دهند، اما آنها تغییر خاصی ایجاد نکرده بودند؛ به گفته دکتر جودی داد، سرپرست این مطالعه، همیشه دیدهایم که تغییر در رژیم غذایی و سبک زنان باردار چاق و دارای اضافه وزن صرفا سلامت مادر و نوزاد را تا حدودی بهبود میدهد اما اگر همین تغییرات پیش از بارداری مادر انجام شود، سیکل معیوب چاقی وراثتی بین نسلها از بین خواهد رفت».
به گفته کارشناسان بهتر است خانمهای باردار، با مشورت پزشک متخصص خود، روزانه نیم ساعت فعالیت جسمانی (پیاده روی با افزایش ضربان قلب، شرکت در کلاسهای ورزشی مادران باردار و ...) داشته باشند و حتی اگر وقت ندارند، از پلههای محل کارشان بالا بروند. بهترین رژیم غذایی برای قبل از بارداری هم رژیم کم چرب و کم کربوهیدرات و سرشار از سبزیجات است.
منبع: DailyMail