نی نی سایت: محققان دانشگاه سیدنی استرالیا بعد از مطالعه روی موشها به این نتیجه رسیدهاند که غذاهای کم پروتئین با کربوهیدرات زیاد مثل ماکارونی احتمالا کلید زندگی طولانی و سلامت روان و مغز است.
پژوهش انجام شده در مرکز چارلز پرکینز نشان داده است موشهایی که با رژیم غذایی نامحدود کم پروتئین با کربوهیدرات زیاد تغذیه شدهاند، سلامت عمومی و سلامت مغزیشان بهبود یافته و در یادگیری و حافظه هم پیشرفتهایی داشتهاند.
دکتر دوین وال، سرپرست این مطالعه میگوید: «هنوز هیچ درمان موثر دارویی برای دمانس یا زوال عقل پیدا نشده است و با داروهای فعلی صرفا میتوانیم روند این بیماری را کُند کنیم، اما نمیتوانیم متوقفش کنیم. بنابراین شناسایی رژیم غذایی خاصی که در آن غذاهایی مثل ماکارونی وجود دارد و بتواند بر روند سالخوردگی مغز تاثیر بگذارد، بسیار هیجانانگیز است».
این اولین بار است که محققان نشان دادهاند رژیم بدون محدود کم پروتئین با کربوهیدارت بالا، مثل محدودیت کالری، تاثیر محافظتی مشابهی بر مغز میگذارد که مشهورترین تاثیرش افزایش طول عمر است اما در انسانها پایدار نیست.
دکتر وال میگوید: «نزدیک به 100 سال مطالعه کیفی درباره مزایای محدودیت کالری به عنوان یکی از قویترین رژیمها برای تقویت سلامت مغز و به تاخیر انداختن بیماریهای دژنراسیون عصبی (تحلیل برنده اعصاب) در جوندگان در دست داریم. اگرچه، بیشتر افراد با محدود کردن کالری سختی زیادی میکشند به خصوص در جوامعی که غذا به وفور پیدا میشود.»
حالا نتیجه مطالعه تازه نشان داده که میتوان با رژیم نامحدود کم پروتئین و پر کربوهیدرات، نتیجه رژیم محدود کردن کالری را تکرار کرد و همان تغییرات ژنتیکی در بخشی از مغز که مسئول پاسخ به حافظه است را ایجاد کند».
سرپرست ارشد این مطالعه، پروفسور دیوید لکوتر میگوید بسیاری از فرهنگها مثل مردم اوکیناوا در ژاپن و بسیاری از بخشهای مدیترانه که عمر طولانی دارند، سالهاست به این ترکیب رسیدهاند.
رزیم سنتی مردم اکیناوا شامل تقریبا 9 درصد پروتئین از ماهی بدون چربی، سویا و گیاهان همراه با مقدار بسیار کمی گوشت گاو است. یکی از منابع اصلی کربوهیدرات این افراد غیر از نودل و ماکارونی، سیب زمینی شیرین است.
برای مطالعه حاضر، محققان به موشها ترکیبی کربوهیدراتی که از نشاسته و پروتئین کازئین (که در پنیر و شیر وجود دارد) گرفته شده بود.
برای درک مزایای این رژیم بر مغز، محققان بر بخش هیپوکامپ تمرکز کردند؛ منطقهای در مغز که مسئول یادگیری و حافظه است: «هیپوکامپ معمولا اولین بخش از مغز است که با بیماریهای تحلیلی اعصاب مثل آلزایمر از بین میرود. اما حالا رژیم کم پروتئین و پر کربوهیدرات توانسته سلامت هیپوکامپ و کیفیت زندگی موشها را افزایش دهد و در برخی موارد حتی از مواردی که رژیمهای کمکالری دارند، تاثیرگذارتر بوده است».
منبع: ScienceAert