نی نی سایت: چند روز پیش خبری منتشر شد درباره فروش سالمون ایرانی که همان قزل آلایی است که رنگ می شود. در این خبر یک مقام بهداشتی دراستان فارس اعلام کرده بود ؛ فروشندگان سودجو، رنگدانههای طبیعی و رنگ های مصنوعی را که برای سلامتی مضر هستند به خورد قزلآلا می دهند تا جای سالمون فروخته شود. اما این خبر چقدر حقیقت دارد؟ آیا ماهی ها رنگ می شوند؟ اگر ماهی ها رنگ می شوند این رنگها برای سلامتی مضر هستند؟ بیشتر پزشکان متخصص زنان و زایمان به زنان باردار توصیه می کنند ماهی بخورند اما خوردن این ماهی ها در دوران بارداری عوارضی به همراه ندارد؟ جواب این سوالها را در این گزارش نی نی سایت می توانید پیدا کنید.
قزل آلا صورتی هم داریم؟
عیسی گلشاهی مديرکل توسعه بازار سازمان شيلات ايران درباره استفاده از رنگهای مصنوعی در غذای قزل آلاهای پرورشی به نی نی سایت می گوید:« اول از همه باید بگویم این رنگدانه ها در همه کشورهایی که قزل آلا پرورش می دهند، استفاده می شود. بیشتر این رنگدانه ها طبیعی هستند و از هویج و گوجه فرنگی و لبو گرفته می شوند. مثلا رنگدانه ای که از هویج گرفته می شود حاوی بتاکاروتن است و خاصيت آنتي اکسيدانی دارد. رنگدانه ليکوپن هم از گوجه فرنگي گرفته مي شود که یک ضد سرطان قوي است و به عنوان پرمصرف ترين رنگدانه هاي طبيعي دنيا در صنعت شيلات و آبزي پروري استفاده می شود. این رنگدانه ها ی طبیعی برای تغییر رنگ گوشت قزل آلا استفاده می شود چون بیشتر مشتری های اروپایی و آسیایی علاقه بیشتری به این رنگ گوشت دارند.در کشور نروژ و بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکایی هم این رنگدانه ها استفاده می شوند.»
قزل آلا با رنگ های شیمیایی نداریم
مديرکل توسعه بازار سازمان شيلات ايران معتقد است تمام رنگدانه هایی که برای پرورش قزل آلاهای رنگی استفاده می شود طبیعی است و به هیچ وجه از رنگهای شیمیایی غیر مجاز استفاده نمی شود او در این باره به نی نی سایت می گوید:« ما اعلام کرده ایم که استفاده از رنگهای شیمیایی ممنوع است. البته به صورت رندوم و اتفاقی هم از مزارع پرورش ماهی بازدید می کنیم و اگر موردی باشد حتما با متخلف برخورد می کنیم. حتی از مزارع کوچک و حوضچه های شخصی هم به صورت اتفاق بازدید می کنیم .البته این موضوع را هم فراموش نکنید که رنگدانه مصنوعي خیلی گران هستند واستفاده از آن بار مالی سنگینی دارد و با این قیمتها جور در نمی آید. رنگدانه های طبیعی ارزان و قانونی و مقرون به صرفه هستند.»
قزل آلاهای رنگ شده را با خیال راحت بخورید
گلشاهی با اطمینان خاطر به نی نی سایت می گوید:« آستاگزانتین جزو معروفترین رنگدانه های طبیعی شناخته شده در دنیاست. این ترکیب نارنجی پررنگ، دارای فعالیت غیر معمول و بسیار قوی آنتی اکسیدانی است که تاثیر زیادی روی سلامتی انسان دارد . مقدار آستاگزانتینی که در این رنگدانه ها مصرف می شود تعیین شده و یکسان است و تا کنون هیچ منع مصرف و هشداری در باره استفاده آن نداشته ایم. بگذارید خیالتان را راحت کنم مقدار رنگدانه ای که در هر یک کیلو گرم ماهی قزل آلا استفاده می شود از رنگدانه هایی که در چند دراژه شکلاتی و چند دانه غلات رنگ شده استفاده می شود، کمتر است. هم اندازه آن کمتر است و هم اینکه از نظر ساختاری کاملا متفاوت است. اگر این رنگدانه ها مشکل داشتند که نمی توانستیم این ماهی ها را صادر کنیم.»