2783
اهدای خون زنان، خوب است یا بد؟

اهدای خون زنان، خوب است یا بد؟

1397/03/23 بازدید2649
همه روزه بیماران بسیاری در اتاق‌های جراحی و بخش‌های مراقبت‌های ویژه برای ادامه حیات نیاز به خون پیدا می‌کنند و در صورت نرسیدن خون ممکن است جان خود را از دست بدهند. در کشور ما اهدای خون سنتی پسندیده است و مردم با هدف کاری نیکوکارانه به اهدای خون مبادرت می‌ورزند. اهدای خون اما شرایطی دارد و باید قوای جسمانی فرد طوری باشد که اهدای خون به بدن آسیب نزده و مشکلی را برای اهدا کننده ایجاد نکند. در آستانه روز اهدای خون به سراغ دکتر بشیر حاجی‌بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون رفته و از او در مورد شرایط اهدای خون، آمار اهدای خون بانوان و شرایط اهدای خون برای بانوان سوال کرده‌ایم.

شرایط اهدای خون

دکتر حاجی‌بیگی در جواب این پرسش که شرایط لازم برای اهدای خون چیست به نی نی سایت می‌گوید:« اولین موردی که مد نظرقرار می‌گیرد سن و وزن اهدا کننده است. اهدا کننده خون باید حداقل ۱۸ سال و حداکثر ۶۵سال داشته باشد. وزن اهدا کننده خون نباید از۵۰ کیلوگرم کمتر باشد و اگر اهدا کننده به بیماری مبتلاست یا آلرژی دارد باید حتما پزشک را مطلع کند. همچنین اهدای کننده باید پزشک را در صورت داشتن خالکوبی، سابقه بيماری‌های قلبی و عروقی ـ ريوی ـ كليوی ـ كبدی، سابقه تزريق خون و فرآورده‌های آن، سابقه غشـ صرع ـ تشنج، سابقه اعتياد به مواد مخدر تزريقی، سابقه اعمال جراحی، سابقه رفتارهای پرخطر (ارتباط جنسی خارج از چارچوب خانواده )، سابقه خالكوبی، حجامت، تاتو و سفر به مناطقی که بیماری مالاریا در آن مناطق شایع است، مطلع کند.»

شرایط اهدای خون خانم ها

مشارکت کمرنگ بانوان در اهدای خون

دکتر حاجی‌بیگی مشارکت خانم‌ها در اهدای خون را کم‌رنگ توصیف کرده و می‌گوید:«امروز یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های سازمان انتقال خون ایران در حوزه اهداکنندگان خون کاهش مشارکت بانوان در این امر خدا پسندانه است. در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در حوزه طب انتقال خون نگاه ویژه‌ای به اهدای خون بانوان دارند به عنوان مثال در فرانسه آمار اهدای خون بانوان همانند اهدای خون آقایان ۵۰ درصد است. این در حالی است که در کشور ایران از ۲۰۸۳۹۱۴ واحد خون اهدایی تنها ۹۱۳۱۹ واحد سهم بانوان بوده است که نشان می دهد تنها ۴ / ۳۸ درصد از سهم اهدای خون در کشور مربوط به بانوان است در حال حاضر در ایران در تمامی استان‌های کشور سهم اهدای خون بانوان زیر ۱۰ درصد است.»

چرا خانم ها تمایلی به اهدای خون ندارند؟

سخنگوی سازمان انتقال خون در گفتگو با نی‌نی سایت در جواب این پرسش که چرا خانم‌ها انگیزه کمتری برای اهدای خون دارند می‌گوید:« در کشور ما از مهمترین عوامل کاهش مشارکت بانوان در اهدای خون ترس از کم خونی و ترس از سوزن کیسه‌های اهدای خون است. همچنین ترس از ابتلا به بیماری‌های عفونی مثل ایدز و هپاتیت و ضعف قوای جسمی و ممانعت شوهران از اهدای خون همسران خود از عوامل دیگر کاهش مشارکت بانوان در امر اهدای خون در کشوراست. همچنین داشتن ذهنیت منفی نسبت به اهدای خون در زنان، ترس از ضعیف شدن و عدم دسترسی آسان به مراکز اهدای خون از دیگر عوامل مهم کاهش مشارکت اهدای خون در بانوان است.»

خون خانم ها مطمئن تر است!

دکتر حاجی‌بیگی در خلال گفتگو به نکته ای جالب اشاره کرده و می‌گوید:«مطالعات گسترده در ایران و سایر کشورهای جهان نشان می‌دهد به دلیل گرایش کمتر بانوان به رفتارهای پر خطر و توجه بیشتر به داشتن زندگی سالم، خون اهدایی توسط بانوان از سالم‌ترین منابع خونی به شمار می‌روند. همچنین بانوان به عنوان رکن اصلی خانواده می‌توانند با مشارکت در اهدای خون علاوه بر ترویج نودوستی و رفتارهای انسان‌دوستانه در آموزش فرزندان و شرکت در عرصه فعالیت‌های خدا پسندانه گام مهمی در افزایش مشارکت خانواده در اهدای خون داشته باشند.»

اهدای خون خانم ها بسیار مهم است

آیا اهدای خون به بدن آسیب می‌زند؟

دکتر حاجی‌بیگی در پاسخ به این پرسش که آیا اهدای خون به بدن آسیب زده یا با عث ضعف می‌شود به نی نی سایت می‌گوید:« اینکه تصور کنیم اهدای خوب به بدن آسیب می‌زند تصوری نادرست است و اهدای خون یک فرد سالم را حتی دچار ضعف هم نمی‌کند. هر واحد خون اهدایی حدود ۴۵۰ میلی لیتر و معادل فقط ۱۰ درصد حجم کل خون بدن است. پلاسما و گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها ظرف فقط چند روز به طور طبیعی توسط سیستم خون ساز بدن جایگزین می‌شوند و بدن با افزایش جذب آهن از دستگاه گوارش، آهن از دست رفته را به مرور طی حدود ۳۵ روز جایگزین خواهد کرد و بنابراین گلبول‌های قرمز خون حداکثر در ۳-۲ هفته توسط بدن بازسازی می‌شوند. برای اطمینان از حفظ سلامت داوطلبان، فاصله مجاز بین دفعات اهدای خون حداقل ۸ هفته در نظر گرفته شده است با توجه به تفاوت‌های جسمانی موجود بین بانوان و آقایان، تعداد دفعات مجاز اهدای خون برای آقایان سالانه ۴ نوبت و برای بانوان ۳ نوبت تعیین شده است.»

اهدای خون در دوران قاعدگی

دکتر حاجی‌بیگی در گفتگو با سایت نی‌نی سایت با اشاره به اینکه زنان سالم در هر دوره از زندگی به جز دوران بارداری می‌توانند خون اهدا کنند، می‌گوید:« خانم‌ها حتی می‌توانند در دوره قاعدگی هم خون اهدا کنند، اما اگر دوره قاعدگی‌شان سنگین است، بهتر است که از انجام چنین کاری اجتناب کنند تا سطح آهن خون‌شان در آن دوران پایین نیاید.»

اهدای خون برای زنان

نیاز به خون در دوران بارداری و حین زایمان

دکتر حاجی‌بیگی در پایان گفتگو با اشاره به اینکه نیمی از دریافت کنندگان خون را خانم‌ها تشکیل می‌دهند، می‌گوید:« در حال حاضر در دنیا و ایران بانوان در بسیاری از موارد از مصرف کنندگان خون و فرآورده‌های آن در مراکزدرمانی و بیمارستانی بوده و نیمی از نیارمندان به تزریق خون را تشکیل می‌دهند هر ساله در جهان شمار زیادی از بانوان در طی دوران حاملگی یا در زمان زایمان جان خود را از دست می‌دهند که مهمترین علت مرگ این زنان خونریزی است که امید است خانم‌های سالم با اهدای خون نیاز بیماران را در این زمینه مرتفع کنند.»

بسیاری از افراد سوال می‌کنند که آیا آهنی که حین اهدای خون از دست می‌رود، جبران می‌شود؟ بهتر است بدانید که یک واحد خون اهدا شده تقریبا 225 میلی‌گرم آهن دارد. در حالت عادی بدن این میزان آهن را به مرور زمان جبران خواهد کرد. با دریافت غذاهای حاوی آهن معمولا زمان جایگزینی تسریع می‌شود. می‌توان پس از اهدای خون از غذاهای حاوی آهن مانند منابع غذایی حیوانی از جمله جگر، گوشت قرمز، مرغ، ماکیان و زرده تخم مرغ یا منابع غذایی گیاهیی مانند گیاهان برگ سبز تیره، برگ چغندر، کاهو و حبوبات استفاده کرد.

اهدای خون در بارداری

پزشکان در مطالعه‌ای جدید دریافتند که اهدای گلبول‌های قرمز خون توسط زنانی که سابقه بارداری داشته‌اند، نمی‌تواند واکنش‌های کشنده‌ای را در بیماران دریافت کننده خون به همراه داشته باشد. متخصصان قبلا براساس بخشی از مطالعات اعلام کرده بودند: زنانی که سابقه بارداری داشته‌اند، نمیتوانند خون اهدا کنند زیرا در دوران بارداری آنتی‌بادی‌هایی در بدن آنان تشکیل می‌شود که با عوارض مرگباری در دریافت کننده خون همراه است. این عارضه به آسیب حاد ریوی مرتبط با تزریق خون موسوم است. در این مطالعه پزشکان به بررسی اطلاعات بیش از یک میلیون دریافت کننده گلبول خون در آمریکا، سوئد و دانمارک پرداختند. آنها مشاهده کردند در مرگ ناشی از دریافت خون از زنانی که سابقه بارداری داشتند، زنانی که تاکنون تجربه بارداری نداشتند و نیز دریافت خون از مردان تفاوت چشمگیری وجود ندارد. یافته‌های بدست آمده تاکید می‌کند بقای عمر بیمارانی که خون دریافت می‌کنند با این موضوع که خون را از یک مرد، یک زن با سابقه بارداری یا زنی بدون تجربه بارداری دریافت کنند ارتباطی ندارد.

ارسال نظر شما

login captcha

به نظر من قبل اینکه تبلیغات انجام بشه که خانوم ها هم توی اهدای خون شرکت کنن ، مراکز اهدای خون و تو سراسر ایران تجهیز کنن، خب این امر کار رو برای ما خانوما سخت میکنه که دسترسی به مراکز اهدای خون به راحتی داشته باشیم .

2788

پربازدیدترین ها