خیلی از افراد برای رهایی از شر حشرات از جمله پشهها، از انواع حشرهکشهای خانگی استفاده میکنند. حشرهکشها، انواع مختلفی دارند و یک نوع آنها که در داروخانهها هم به فروش میرسد، جزو محصولات کوتاهاثر است...
درواقع، همه حشرهکشهای خانگی باید کوتاهاثر باشند و عملکرد آنها مانند ددت یا محصولات مقاوم در محیط نباشد. این محصولات کوتاهاثر، در گروه ارگانوفسفرها یا کارباماتها قرار میگیرند. این دو گروه حشرهکش که ضرر کمتر و اثر کوتاهتری دارند، میتوانند باعث ایجاد مسمومیت یا آلرژی شوند. باتوجه به طبقهبندی رسمی و علمی حشرهکشهای خانگی، میتوان اینطور نتیجه گرفت که استفاده از چنین محصولاتی باید با احتیاط کامل باشد اما متاسفانه برخی والدین بدون توجه به عوارض حشرهکشها، آنها را بدون دغدغه در اتاق خواب یا محل بازی بچهها اسپری میکنند و نمیدانند که استنشاق یا تماس پوستی با ترکیبهای آنها میتواند باعث بروز علایمی مانند تهوع، اسهال، دردهای شکمی، تشنج یا حتی ضعف عضلانی فرزندانشان شود. حتی استفاده از حشرهکشهای استاندارد هم میتواند برای بچهها دردسرساز باشد، مگر اینکه بجا و بهاندازه استفاده شوند. بهعلاوه، بلعیده شدن ترکیبهای موجود در حشرهکشها هم میتواند باعث ایجاد مشکلات جدی تنفسی، پوستی و گوارشی، بهخصوص در بچهها شود.
نکته دیگر درباره محصولاتی است که با عنوان لوسیون قبل یا بعد از گزیدگی در برخی از داروخانهها بهفروش میرسد و ادعای گیاهی بودن آنها هم مطرح است. هرچند باید تحقیقات کامل و جامعی درباره این محصولات انجام شود تا بتوان تحلیل علمی و درستی درباره خوب و بدبودن آنها داشت، اما برخی از این لوسیونها حاوی عصاره اکالیپتوس، روغن درخت چای یا آلوئهورا هستند. بهنظر میرسد شاید تولیدکنندگان این محصولات، قصد داشتهاند از عطر تند و نافذ اکالیپتوس برای دفع حشرات کمک بگیرند اما روغن چای یا آلوئهورا نمیتوانند نقش چندانی در دفع حشرات داشته باشند و احتمالا این ترکیبها هم بهمنظور التیامبخشی در چنین محصولاتی به کار رفتهاند. البته میزان اثر خود اکالیپتوس بر پوست بچهها هم چندان قابلپیشبینی نیست. ضمن اینکه عطر اکالیپتوس نباید با شدت زیادی وارد ریه بچهها شود چون میتواند نقش محرک را برای سیستم تنفسیاش ایفا کند بنابراین چنین محصولاتی باید در حجم پایین و با احتیاط کامل برای بچهها استفاده شود.
منبع : هفته نامه سلامت