2783
گیاهان خانگی خطرناک برای کودکان را بشناسید!

گیاهان خانگی خطرناک برای کودکان را بشناسید!

1397/01/27 بازدید3528
چند سالی است که یک پیغام هشداردهنده در رابطه با خطرات نگهداری از گیاهان خانگی در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود. در متن این پیغام به تجربه مادری داغدار اشاره شده که فرزندش را به دنبال مصرف تصادفی گیاه آپارتمانی «دیفن باخیا» و مسمومیت شدید از دست داده است. خواندن این پیغام برای تمام والدین با ترس و نگرانی همراه است. شما نیز ممکن است با آگاهی از این خبر برای همیشه از خیر نگهداری گل و گیاه در آپارتمان بگذرید و محیط خانه را از هرگونه گلدان تزئینی خالی کنید. اما قبل از این کار لازم است از خود بپرسید که این موضوع تا چه حد حقیقت دارد و درمورد کدام یک از گیاهان آپارتمانی صدق می‌کند. «نی‌نی سایت» نظر «دکتر فراز مجاب، متخصص داروسازی گیاهی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی» را در این زمینه جویا شده است.

کودکان آسیب‌پذیرتر هستند

گیاهان آپارتمانی به دلیل طراوت و زیبایی خود از جایگاه ویژه‌ای در منازل و آپارتمان‌ها برخوردار هستند. اما بعضی از آنها علی‌رغم ظاهر زیبای خود، سمی هستند. بنابراین می‌توانند برای اهل خانه به‌خصوص کودکان خطرناک باشند. بعضی از گیاهان نه تنها با چشیدن بلکه از طریق تماس سطحی با چشم، بینی، مخاط دهان یا پوست نیز موجب بروز سوزش و عوارض جدی می‌شوند. یکی از این گیاهان سمی «دیفن باخیا» است. چشیدن یا خوردن یک برگ از این گیاه برای بزرگسالان ممکن است فقط باعث عوارضی چون دل‌درد و سوزش دهان شود و فرد را در خطر مرگ قرار ندهد اما مصرف همین مقدار گیاه توسط کودک یا نوزاد می‌تواند بسیار مسمومیت‌زا و خطرناک باشد. این موضوع درمورد گیاهان سمی دیگر نیز صدق می‌کند؛ برای مثال اگر نوزاد یک عدد دانه «کرچک» بخورد شاید در خطر مرگ قرار بگیرد اما یک فرد بزرگسال به عارضه خطرناکی دچار نشود. درواقع احتمال مسمومیت به دوز مصرفی گیاه، سن، وزن، شرایط بدنی و وجود بیماری‌هایی همچون اختلالات کبدی و کلیوی بستگی دارد.

گیاهی که برای قلب مضر است

از دیگر گیاهان خطرناک می‌توان به گیاه «زامیفولیا» یا گیاهان «عشقه»، گیاه «ویستریا» یا «پیچ گلیسین» اشاره کرد. گل «انگشت‌دانه» نیز می‌تواند برای سلامت قلب خطرناک باشد. گل «ادریسی» یا «هایدرانژیا» یا «ارتانزا»، «زنبق دره» یا گل «برف» یا گل «موگه»، گیاه «آنتوریوم» یا «درفش» نیز همگی خطرناک هستند و باید از خوردن، چشیدن و لمس کردن آنها خودداری شود.

مراقب گیاهان باغچه و پارک هم باشید

به جز گیاهان آپارتمانی، گیاهان خارج از منزل و داخل حیاط یا باغچه نیز می‌توانند برای کودکان خطرناک باشند؛ از جمله گیاه «داوودی»، «خرزهره»، «فیکوس»، «خرزه هندی» یا گل «نرگس». بعضی گیاهان سمی ‌به صورت خودرو در پارک‌ها، باغچه‌ها و حاشیه خیابان‌ها رشد می‌کنند؛ از جمله «تاتوره» که گل‌های زیبا دارد و بعد از مدتی میوه می‌دهد. میوه این گیاه خاردار و سمی اما بسیار زیبا است و دانه‌های زیادی تولید می‌کند. درواقع به همین دلیل است که تکثیر آن در طبیعت به راحتی انجام می‌شود. کودکان و حتی افراد بزرگسال ممکن است از روی کنجکاوی آن را لمس کنند و یا بچشند و به مسمومیت دچار شوند. بنابراین در مورد گیاهان خارج از خانه نیز باید دقت به عمل آید.

حذف گیاه از آپارتمان، راهکار مناسبی نیست

حذف گیاهان از محیط زندگی، راهکار مناسبی برای جلوگیری از خطرات آنها به حساب نمی‌آید بلکه در این زمینه فقط نیاز به رعایت چندین نکته وجود دارد. نوزادان و کودکان بسیار کنجکاو هستند و علاقه دارند هر آنچه در اطراف خود پیدا می‌کنند به دهان وارد کرده و بچشند. بنابراین توصیه می‌شود گیاهان آپارتمانی را از دسترس آنها دور نگه دارید تا دچار مسمومیت نشوند. برای این منظور کافی است گلدان‌ها را بالای کمد یا سکو یا درون قفسه و حفاظ نگه دارید یا اینکه حداقل مراقب باشید فرزندان آنها را به دهان نگذارند.

با اورژانس تماس بگیرید

اگر کودک به گیاه سمی دسترسی پیدا کرده و آن را داخل دهان خود بگذارد، جای نگرانی شدید وجود ندارد زیرا گیاهان سمی اغلب تلخ یا سوزاننده هستند و کودک بلافاصله با چشیدن، آن را از دهان خارج می‌کند. با این حال توصیه می‌شود برای دریافت راهنمایی‌های لازم در این مواقع با اورژانس تماس بگیرید. مامور اورژانس بسته به شرایط و خطرات موجود ممکن است به ذکر نکاتی ساده مثل شستشوی چشم، دهان و ... کودک بسنده کند و یا کودک را به مراکز درمانی ارجاع دهد.

ارسال نظر شما

اولین نفری باشید که نظر میدهید
login captcha
2788

پربازدیدترین ها