چطور استفاده کنید؟
نعنا هم به شکل تازه و هم خشک شده کاربرد دارد. به صورت خام، یکی از اجزای مهم سبزیخوردن و حتی برخی سالادهاست؛ به صورت خشکشده از جمله طعمدهندههای بسیاری از انواع سسها، ماستها و نوشیدنیهایی مانند دوغ است. در ضمن تفتداده آن در روغن نیز یکی از چاشنیهای غذایی است و در پخت انواع آشها و بعضی خورشها به کار میرود.علاوه بر اینها، از عصاره آن به عنوان طعمدهنده و خنککننده دهان در دهانشویهها، خمیر دندانها، آدامسها، آبنباتها و حتی بعضی شکلاتها و بسیاری از مواد خوراکی و غیرخوراکی استفاده میشود. روغن نعنا هم یکی از پرکاربردترین روغن ها در تهیه عطر، ادکلن، کرم و ماسک است.
نعنا در طب ایرانی چطور به کار میرود؟
نعنا در طب ایرانی به صورتهای مختلفی بهکار میرود. مثلا به شکل عرق نعنا، دم کرده، استنشاق بخارات، برگ جویده شده، ضماد برگ کوبیده شده، ریختن آب برگ جوشانده شده روی عضو و ... استفاده میشود.براي تهيه نوشیدنی نعنا 2 قاشق برگ خشك نعنا را در 2 ليوان آب جوش دم كنيد و پس از صاف كردن آن از پارچه نخی يك ليوان از آن را با يك قاشق عسل یا نبات میل کنید.
برای استفاده از بخارات آن یک قاشق غذاخوری آن را در آب در حال جوش در یک پلوپز برقی بریزید و سر خود را حدود ۱۵ دقیقه روی آن نگه دارید.
مهمترين اثرات:
1. گرم کننده اعضا و مقوی قلب است.2. معده را تقویت کرده و به هضم کمک میکند.
3. از تهوع و قی پیشگیری میکند.
4. نوشیدن دم کرده آن به خروج خلط غلیظ و لزج از ریهها کمک میکند و مخصوصا تنفس بخار آن در آب داغ به شکل بخور تنفس را آسان میکند.
5. خونریزی از دهان را بند میآورد.
6. در درمان نفخ و باد معده و روده موثر است و در درمان سکسکه کمک میکند.
7. سردردهای ناشی از سردی را تسکین میدهد.
8. جویدنش لثه را تقویت کرده و درد دندان را تسکین میدهد.
9. ضماد آن روی سینه برای ورم ناشی از بسته شدن مجاری شیر موثر است.
10. در سرد مزاجان شادیآور است اما در گرم مزاجان ممکن است موجب کم شدن آستانه عصبانیت آنها شود.
11. اشتها به غذا را زیاد میکند. به خصوص اگر همراه با آب انار ترش یا شربت غوره خورده شود.
12. در درمان سردی کبد و رفع انسداد مجاری کبد موثر است و کبد را تقویت میکند.
13. به رفع انسداد مجاری صفراوی و درمان زردی کمک میکند.
14. میل جنسی را تقویت میکند.
15. ضماد آن در بواسیر مفید است.
16. ضماد آن به رفع ورم کمک میکند.
17. اقسام كرم شكم را از بین میبرد.
کسانی که نباید نعنا بخورند
- کسانی که به نعنا حساسیت دارند و واکنشهای تنفسی یا پوستی از خود نشان میدهند.- افرادي كه دچار ريفلاكس معده هستند بهتر است از نوشيدن دم كرده يا عرق نعنا پرهيز كنند زيرا مصرف نعنا به خصوص مقدار زیاد آن میتواند منجر به تشديد ريفلاكس معده آنها شود.
- کسانی که سردرد به خصوص سردردهای گرم دارند بهتر است از خوردن این سبزی به شکل خام خودداری کنند.
کاربرد نعنا در بارداری
جویدن چند برگ نعناع یا نوشیدن شربت آن میتواند به کم کردن تهوع در دوران بارداری کمک کند البته یادتان باشد نعناع از گروه گیاهان قاعدهآور به شمار میرود و نباید در مصرف آن زیادهروی کنید. کلا در بارداری برای مصرف گیاهان دارویی حتما با پزشک مشورت کنید.تا امروز میزان استانداردی برای مصرف این عرقهای گیاهی یا دمنوشها مشخص نشده و نمیتوان حجم کاملا مشخصی برای مصرف آنها برای افراد در گروههای سنی و جنسی مختلف در نظر گرفت اما در حد مصارف غذایی مثلا اگر کمی پودر آن روی ماست یا سالاد استفاده شود یا برای تزیین غذا به کار رود خطری ایجاد نمیکند.