2783
با طب سنتی چطور جلوی زردی نوزاد را بگیریم؟

با طب سنتی چطور جلوی زردی نوزاد را بگیریم؟

1396/08/14 بازدید12101
زردی یکی از مشکلات شایع دوران نوزادی است که بسیاری از نوزادان و والدین آن‌ها را در همان هفته‌های ابتدایی عمر درگیر و نگران می‌کند. در حدود ۶۰ درصد از نوزادان با وزن طبیعی و حدود ۸۰ درصد نوزادان نارس، در اولین هفته بعد از تولد، یعنی در حدود 2 تا 5 روزگی زردی می‌گیرند. زردی نوزادی با زرد شدن رنگ ملتحمه چشم و پوست بدن و در مواردی خواب‌ آلودگی و کم اشتهایی مشخص می‌شود.

علت چیست؟

زردی نوزاد علل مختلفی دارد و می‌تواند نشانه بیماری جدی‌ مانند اختلالات خونی، کم‌کاری تیرویید یا عفونت باشد. یکی از علل زردی نوزادی، زردی فیزیولوژیک است که بعد از رد کردن علل مهم‌تر زردی مطرح می‌شود. بنابراین نوزاد مبتلا به زردی حتما باید توسط پزشک معاینه و بررسی شود و مراجعه نکردن به مراکز درمانی و خوددرمانی ممکن است خطرات جبران‌ناپذیری از جمله عوارض مغزی را به دنبال داشته باشد.
از دیدگاه طب ایرانی زردی نوزادی یکی از انواع یرقان است که ناشی از زیاد شدن خلط صفرا در بدن است. در منابع طب سنتی، عوامل مختلفی از قبیل تغییرمزاج‌ بدن به سمت گرمی، ورم، ضعف و سوءمزاجات کبد و کیسه صفرا و نیز بسته شدن مجاری کبد و صفرا از علل یرقان ذکر شده است.
 

به سبک زندگی هم مربوط است

در صورت تشخیص زردی فیزیولوژیک توسط پزشک باید نکات درمانی توصیه شده رعایت شود. علاوه بر این در مکتب طب ایرانی رعایت نکاتی در سبک زندگی در کنار توصیه‌های طب رایج به کاهش میزان زردی و کوتاه شدن زمان بیماری و کاهش عوارض آن کمک می‌کند.
از نظر مکتب طب ایرانی به دلیل تغذیه نوزاد از شیر مادر، توجه به سبک زندگی و عادات غذایی در مادر و نوزاد هر دو ضروری است و درمان بسیاری از بیماری‌های نوزادان از جمله زردی نوزادی در مکتب طب ایرانی از طریق اصلاح سبک زندگی مادر نزدیک زایمان و بعد از زایمان صورت می‌گیرد.

ده فرمان برای رفع زردی نوزاد:

از نظر طب ایرانی رعایت نکات زیر در سبک زندگی مادر و نوزاد به کاهش میزان زردی و کوتاه شدن زمان بیماری کمک می‌کند:
1. لازم است مادر و نوزاد خواب کافی و استراحت مناسب داشته باشند.
2. توصیه می‌شود از ایجاد تنش‌های روحی- روانی در مادر و نوزاد پرهیز شود.
3. لازم است تعداد دفعات شیر خوردن نوزاد بیشتر شود. تغذیه از شیر مادر، از اوایل تولد نوزاد، می تواند با پر آب نگه داشتن بدن نوزاد و تحریک مجرای گوارشی، در کاهش خطر زردی موثر باشد.
4. مادر از هفته سی و هشتم بارداری و بعد از زایمان از مصرف غذاهای چرب، تند و دارای مزاج بسیار گرم پرهیز کند.
5. بعضی از ترکیبات طبیعی اگر چه در حالت معمول قابل تجویز به نوزاد نیست، اما اگر مادر آن را مصرف کند از طریق ترشح مواد موثر آن در شیر به نوزاد منتقل ‌می‌شود. ماءالشعیر طبی که از جوشاندن جو و صاف کردن آب آن به دست می‌آید یکی از این ترکیبات است. دقت داشته باشید که این ماء الشعیر با ماءالشعیر موجود در بازار متفاوت است.
 

6. استفاده از غذاهایی که در آنها ماش، عدس، جو، کدو، زرشک، رب انار و روغن بادام شیرین به کار رفته است توسط مادر، می‌تواند در درمان کمک‌کننده باشد.
7. مصرف گیاهانی مانند شیرخشت، ترنجبین، عناب، گل بنفشه و گل ختمی توسط مادر بعد از زایمان به کاهش زردی نوزادی فیزیولوژیک کمک می‌کند.
8. مصرف ترکیبی از عرق کاسنی، شاهتره توسط مادر به کاهش زردی نوزادی فیزیولوژیک کمک می‌کند.
9. لازم است مادر لینت مزاج داشته باشد و با مصرف غذاهای آبکی و افزودن چاشنی‌هایی مانند آلوبخارا و میوه تمرهندی در غذا به لینت مزاج مادر کمک شود.
10.یادتان باشد در ابتدا نوزاد مبتلا به زردی باید توسط پزشک معاینه و بررسی شود. عدم مراجعه به مراکز درمانی و بسنده کردن به درمان‌های گیاهی ممکن است نوزاد را با خطرات جبران‌ناپذیری مواجه کند. اگر تشخیص زردی فیزیولوژیک، قطعی شد؛ می‌توانید با رعایت نکاتی در اصلاح سبک زندگی مادر و نوزاد به کاهش میزان زردی و کوتاه شدن مدت زمان بیماری سرعت بدهید. لازم به ذکر است میزان دقیق و چگونگی مصرف گیاهان نامبرده توسط متخصص طب ایرانی و با توجه به شرایط مادر و نوزاد تعیین می‌شود.

ارسال نظر شما

login captcha

سلام منظورم از ماه پنجم، ماه پنجم بارداری بود که مادر باید انجام بده نه نوزاد 

دوست عزیز و گرامی

ممنون از مطلبی که مطرح کردید.

درباره اظهار نظر شما لازم است توضیحاتی ارائه کنم.

در تمام کتب اصلی طب سنتی ایران برای درمان بیماری‌ها اصولی مطرح شده که پزشک لازم است به آنها توجه کند. و آن این است که برای درمان و حفظ سلامتی مهمترین نکته اصلاح شش اصل ضروری است که به آن "سته ضروریه" می‌گویند. این شش اصل شامل آب و هوا، تغذیه، خواب و بیداری، ورزش، حالات روانی، جذب و دفع مناسب مواد از بدن می‌شود. امروزه این شش اصل به عنوان سبک زندگی شناخته می‌شوند. بنابر این بر اساس طب ایرانی برای درمان بیماری‌ها باید تغییر سبک زندگی صورت گیرد. یعنی فرد چه زمانی غذا مصرف کند، چه بخورد، آداب غذا خوردن را چطور رعایت کند، چه ساعتی بخوابد و چه ساعتی از خواب بیدار شود، در روز چقدر فعالیت فیزیکی و ورزش داشته باشد، در طول روز چقدر اجابت مزاج، ادرار و تعریق داشته باشد، در مواقعی که عصبانی یا خوشحال یا غمگین است چگونه بر حالات روحی خود تسلط پیدا کند و ...

لازم است بدانید در این مورد پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: "معده خانه تمام بیماری‌ها و پرهیز سرآمد درمان‌ها است."

بوعلی‌سینا هم بر این عقیده بود که اگر طبیب در درمان بیمار خود از اصلاح غذای او آغاز نکند، گویی بر کشتن او جرئت یافته است. همچنین زکریای رازی گفته است: "تا جایی که می‌توانی بیماران را با غذا درمان کنی، با دارو درمان مکن و تا جایی که می‌توانی با داروی مفرد درمان کنی، با داروی مرکب درمان مکن".

 نه تنها این دو بلکه سایر حکمای طب سنتی نیز بر این عقیده هستند: "غذای شما دوای شماست" و با تغییر نوع غذاهای مصرفی و نحوه زندگی کردن بسیاری از افراد درمان می شوند.

حجامت در کتابهای طبی ایران جزو اعمال دستی به شمار می‌رود و از نظر رتبه بعد از تغییر سبک زندگی و درمان با غذا و داروی مفرد و مرکب قرار می‌گیرد. بنابر این توجه داشته باشید که اولویت در درمان با حجامت نیست. علاوه بر این حجامت آداب و اصولی دارد که اگر رعایت نشود نه تنها به درمان کمکی نمی‌کند بلکه موجب بیمار شدن افراد می‌شود. لازم است بدانید اغلب منابع طب سنتی حجامت اطفال زیر دو سال را منع کرده‌اند مگر در شرایط خاص که درمانهای دیگر جواب ندهد و آن هم با احتیاط فراوان و کلی اما و اگرو توسط پزشک متخصص آن انجام می‌شود. بنابر این وقتی صحبت از درمان زردی نوزاد می‌شود آن هم برای عموم مردم و نه متخصصان، بهتر آن است که از درمان‌های خانگی، بی‌خطر و در دسترس صحبت شود. اگر این روش‌ها موثر واقع نشد، لازم است بیمار به پزشک متخصص آن رشته مراجعه کرده و از درمان‌های لازم بهره بگیرد.

من شنیدم حجامت در ماه پنجم هم باعث میشه نوزاد زردی نگیره

2788

پربازدیدترین ها