نینی سایت: روزهای آخر تابستان را میگذرانیم و آخرین موج گرمای هوا را تجربه میکنیم. این روزها شاید فرصت مناسبی باشد که بچهها را آزاد بگذاریم تا هر چه میخواهند از بازیهای این فصل لذت ببریم چون بازیهای آبی، استخر، پارک آبی و... در ماههای سرد سال نه به این اندازه لذتبخش است و نه نگرانی از مریضی و مشکلات جانبی اجازه میدهد تا با خیال راحت کودکمان را به دست بازیهای آبی بسپاریم.
تقریبا تمام بچهها عاشق آب و آببازی هستند! یعنی تمام بازیها و تفریحاتی که به نوعی با آب در ارتباط باشند. برای یک بچه هیچ چیز لذتبخشتر از پریدن وسط آب دریا یا شنا کردن در استخر نیست! اما این علاقه از کجا میآید و بازی با آب چه تاثیراتی میتواند روی کودک داشته باشد. اینها سوالاتی است که با لیلاسادات موسویراد، روانشناس در میان میگذاریم و او در جواب ما میگوید: بازی با آب یکی از علاقهمندیهای اساسی بچههاست چون بچهها موقع بازی با آب هیجان زیادی را تجربه میکنند. از طرف دیگر میدانیم که آب خاصیت درمانی دارد و از جمله روشهایی است که برای بزرگسالان و نیز کودکان به کار میرود. بازی با آب میتواند اضطراب و استرس را کاهش دهد و به سلامت روانی کمک کند.
این روانشناس در مورد شیوه برخورد کودکان با آب توضیح میدهد: وقتی شما اقدام به بازی کردن با بچهها کنید به دنیای آنها نزدیکتر شده و ارتباط خوبی را با بچه برقرار میکنید به همین دلیل در برخی جلسات مشاوره ما شروع به بازی با بچه میکنیم. یکی از این بازیها آب بازی است که اغلب آن را دوست دارند اما کودکانی نیز وجود دارند که به خاطره نداشتن تجربه آب بازی یا ممانعت دائمی مادر از اینکه مبادا خیس شود، دچار وحشت بزرگی از اینکه آب با پوست یا لباسشان تماس پیدا کند، هستند. برخی اوقات ما با ترس این دسته از کودکان از آب مواجه میشویم و حتی در مواردی کودک به گریه میافتد چون تجربه تماس با آب را ندارند و قبل از این در این موقعیت قرار نگرفته است و نمیداند چه باید بکند. به همین دلیل دچار اضطراب میشوند.
موسویراد در مورد جایگزینی اسباببازیهای آبی با اسباببازیهایی که باعث ایجاد خشونت در کودک میشود، تاکید میکند: بازی با آب میتواند جنبههای مثبت فراوانی برای کودکان داشته باشد. به عنوان نمونه وقتی کودک شما به اسباببازیهایی مانند تفنگ یا شمشیر علاقه نشان میدهد و زمینه پرخاشگری را نیز داراست، میتوانید برای او به جای این وسایل از تفنگ آبی استفاده کنید تا به جای اینکه به سمت خشونت برود بتواند هیجانات خود را از راه درست تخلیه کند. میتوان به این شکل دیدگاه کودکان را تغییر و نشان داد که به جای اینکه با تفنگ کسی را بکشید، میتوانید همدیگر را خیس کنید.
لیلاسادات موسویراد در مورد انتخاب اسباببازی مناسب اظهار میکند: برخی از والدین هزینههای گزافی برای تهیه اسباببازی پرداخت میکنند اما نمیدانند چه نوع وسایلی مناسب کودکشان است و چه چیزهایی همراه با آثار مخرب است. همین طور انتخاب اسباببازی با توجه به سن کودک و اینکه در کدام جنبه به رشد او کمک میکند در انتخاب اسباببازی مهم است. این مبحث را در مطالب بعدی پی خواهیم گرفت.