دورههایی خاص در بارداری وجود دارند که در آن دورهها روابط جنسی باید با احتیاط و ملاحظه انجام شود. بسیاری از زوجین درباره چگونگی نزدیکی در بارداری اطلاعات درستی ندارند. بنابراین ما از پریسا الماسی، کارشناس مامایی، خواستیم تا نکاتی را که همسران باید در روابط جنسی در هر مرحله از بارداری رعایت کنند، برایمان بگوید.
نزدیکی در سه ماهه اول بارداری
در هفته ششم از سه ماهه اول بارداری، تهوع و استفراغ آغاز میشود و معمولا در این دوران روابط جنسی و یا حتی تصور آن نیز ممکن است در زنان باردار حالت تهوع ایجاد کند. بسیاری از زنان در این دوران حس میکنند بویاییشان تقویت شده و هر بویی در نظرشان تهوعآور است. حساسیت سینهها بهویژه در سه ماهه اول در زنان شایع است بنابراین تحریک آنها در هنگام برانگیختگی جنسی ممکن است دردناک باشد.
بسیاری از خانمها در دوران سه ماهه اول بارداری از درد زیر دل، کرامپها (گرفتگی عضلانی) وکمر درد پس از ارگاسم شکایت میکنند. به همین دلیل آقایان در این دوره باید این موارد را رعایت کنند: تحریک سینهها را باید متوقف کنند، در هنگام خستگی زمان آمیزش را باید کوتاهتر کنند، به همسرشان اطمینان دهند که هنوز دوستش دارند، کمر او را ماساژ دهند چون ماساژ دادن در این دوره علاوه بر فایده زیاد آن، احساس خوشایندی را برای خانمهای باردار ایجاد میکند. پس آقایان میتوانند محبتشان را با ماساژدادن، در آغوش گرفتن و بوسیدن همسرشان ابراز کنند.
نزدیکی در سه ماهه دوم بارداری
در سه ماهه دوم بارداری بافتهای داخل و اطراف واژن دچار گرفتگی میشوند که افزایش عروق خونی و خونرسانی در دوره بارداری باعث این پرخونی است. در این دوره بازگشت به حالت عادی پس از ارگاسم، وقت بیشتری میخواهد و هیچگاه بهطور کامل انجام نمیشود. بنابراین نوازشها و معاشقههای بعد از رابطه جنسی باید طولانی باشد.این حالت به همراه پرخونی لگن ممکن است باعث ایجاد کرامپها و کمردرد شود.
دیس پارونی (درد در حین رابطه جنسی) یکی از عوارض شایع سه ماه دوم بارداری است که میتواند ناشی از عفونت مجاری ادراری، عدم لغزندگی واژن یا فشرده شدن آلت روی دهانه رحم باشد. بنابراین علل اولیه مانند عفونتها باید شناسایی شوند و نزدیکی عمیق نباید انجام شود.
در دوران سه ماهه دوم بارداری، بدن خانم باردار ویژگیهای بارداری را بیشتر نشان داده و شکمش بزرگتر میشود. بنابراین قرار گرفتن در بعضی از وضعیتها مانند وضعیت رو در رو که مرد در بالا قرار میگیرد، ممکن است موجب بروز درد و ناراحتی در خانمها شود. چون ایجاد هر فشاری بر سینهها و شکم دردناک است. بنابراین آقایان میتوانند ازوضعیتهایی استفاده کنند که فشار کمتری بر سینه و شکم همسرشان وارد شود. قرار گرفتن در وضعیت پهلو، برای این دوره از بارداری بهتر است.
در این دوره ممکن است حرکت جنین باعث کاهش میل جنسی در بعضی از خانمها شود. به همین دلیل بسیاری از خانمها، با احساس حرکت جنین در طی فعالیت جنسی احساس گناه میکنند و چنین تصوری دارند که جنین در حال مشاهده آنها است. در صورتی که این نگرانی کاملا بیمورد است.
نزدیکی در سه ماهه سوم بارداری
در سه ماهه سوم بارداری مشکلات گوارشی و سوزش سردل، اغلب موجب آزار خانمهای باردار میشود و اگر هنگام نزدیکی زیر همسر قرار بگیرند، این مشکل شدیدتر هم میشود. این حالت معمولا با نزدیکی در بارداری از طرف پهلو که به انرژی کمتری احتیاج دارد برطرف میشود. رحم نیز ممکن است به دنبال نزدیکی دچار انقباض مداوم و طولانیمدت شود بهویژه اگر ارگاسم یک دقیقه یا بیشتر طول بکشد.
برای بعضی از زنان این احساس خوشایند و لذتبخش بوده و برای دیگر زنان موجب بروز ترس و وحشت میشود چون نگران هستند که اکسیژن به جنین نرسد یا او در مدت انقباضات رحم صدمه ببیند. در حالی که ترس آنها بیهوده است و نباید نگران باشند.
خانمها باید به محض احساس فشار و انقباض رحم، به پهلوی چپ دراز بکشند و مدتی استراحت کنند. در این دوران، فاز بازگشت بعد از ارگاسم ناقص است و احساس برانگیختگی در زن، ادامه پیدا میکند. بنابراین آقایان باید پس از آمیزش، مدت معاشقه را کمی طولانیتر کنند تا این مدت به خوبی سپری شود.
بسیاری ازخانمها از عدم ارضای جنسی در مدت نزدیکی یا ارگاسم شکایت دارند. این حالت هم طبیعی است اما آنها میتوانند در صورت تمایل، مدت معاشقه پیش از آمیزش را کمی طولانیتر کنند.
بازگشت احساس خستگی در سه ماهه سوم بارداری به دلیل کمبود خواب و تحمل وزن زیاد شکم برای بسیاری از زنان آزاردهنده است. بنابراین آقایان باید به محض مشاهده احساس خستگی در همسرشان، وضعیتشان را تغییر دهند یا خانمشان باید به پهلوی چپ بخوابد و استراحت کند. آقایان باید بدانند که در اینجا هم ماساژ کمر علاوه بر کاهش درد و گرفتگی میتواند خوشایند باشد و ارتباط آنها را با همسرشان حفظ کند.