نی نی سایت: بسیاری از خانمها از علائم یائسگی تنها قطع قاعدگی و گر گرفتگی را میشناسند و تصور میکنند یائسگی تنها برای خانمهایی که از مرز 50 سالگی گذشتهاند اتفاق میافتد. در صورتی که یائسگی زودرس به ویژه در دهه اخیر در بین زنان افزایش زیادی داشته است و بدن خانمها قبل و بعد از بروز این عارضه دچار تغییرات زیادی میشود. به همین دلیل ما از پریسا الماسی، کارشناس مامایی، درباره این عارضه و تغییراتی که در بدن ایجاد میکند پرسیدیم.
الماسی با اشاره به اینکه یائسگی قطع همیشگی قاعدگی در اثر کاهش عملکرد تخمدان است، میگوید: سن یائسگی بین 45 تا 55 سالگی متغیر است،اما امروزه بیشتر کارشناسان معقدند خانمی با سن 45 سال به بالا اگر به مدت 6 تا 12 ماه قاعده نشود،یائسه شده است. سن متوسط یائسگی 51 سالگی است. این سن به صورت ژنتیکی تعیین میشود و تحت تأثیر نژاد، وضعیت اقتصادی- اجتماعی، سن اولین پریود و تعداد تخمکگذاریهای قبلی قرار ندارد. عواملی مانند سیگار، شیمیدرمانی یا پرتوتابی از لگن سن یائسگی را پایین می آورد و خانمهایی که تحت جراحی تخمدان،قرارگرفتهاند یا رحمشان برداشته شده، ممکن است دچار یائسگی زودرس بشوند.
در صورتی که یائسگی زودتر از 40 سالگی پیش بیاید، به آن یائسگی زودرس میگویند که این اختلال ممکن است به دلایل ژنتیکی و یا عواملی که گفته شد اتفاق بیفتد و یا به دلیل اختلالات کروموزومی و خود ایمنی بروز کند.
الماسی با بیان اینکه به دوران قبل از توقف کامل قاعدگی، دوران انتقالی یائسگی گفته میشود، میگوید: در این دوران طول سیکلهای قاعدگی تغییر میکند، میزان هورمون FSH افزایش پیدا میکند و همچنین در بعضی از سیکلها قاعدگی رخ نمیدهد.
دوران بعد از یائسگی به دوران بعد از آخرین قاعدگی گفته میشود که الماسی درباره آن توضیح میدهد: بارزترین علامت این دوران قطع خونریزی (آمنوره) است. حدود 2 تا 5 سال قبل از یائسگی فعالیت تخمدان کاهش پیدا میکند و قدرت باروری از بین میرود.
برای تشخیص یائسگی میزان FSH خون را اندازهگیری میکنند.
تغییرات قبل از قاعدگی معمولا به این صورت اتفاق میافتد که در دوران نزدیک به یائسگی فعالیت تخمدان کاهش پیدا میکند و اغلب به صورت بینظمی قاعدگی ظاهر میشود. بر همین اساس الماسی میگوید: در بعضی از زنان قطع فعالیت تخمدان به صورت ناگهانی است. اما در اغلب زنان، دورههای قاعدگی بدون تخمکگذاری، قبل از یائسگی شایع است که باعث کم شدن خونریزی، کم شدن تعداد روزهای خونریزی یا افزایش خونریزی دیده میشود.
این کارشناس مامایی درباره اختلالاتی که در زنان بعد از یائسگی بروز میکند میگوید: تغییرات بعد از یائسگی مستقیما به دلیل کاهش استروژن است و شامل علائمی مانند سردرد، خستگی، بیقراری، تحریکپذیری، هیجان، افسرده بودن، اختلالات خواب، عدم تمرکز و گر گرفتگی میباشد. اما اختلالات اصلی و نگرانیهایی که در زنان یائسه وجود دارد شامل پوکی استخوان، بیماریهای قلبی و عروقی، خشک شدن واژن، سرطان و مشکلات جنسی است.