نینی سایت: یکی از دردناکترین مشکلات سلامتی درد سنگ کلیه است. دردی که به علت ایجاد سنگ در کلیه ایجاد میشود و تا زمانی که در کلیه فرد وجود دارد و در نیز هنگام دفع سنگ بیمار را آزار میدهد. دردی بسیار تحملناپذیر که برخی آن را با درد زایمان مقایسه میکنند. وقتی درباره این درد میشنویم دوست نداریم که خودمان یا اطرافیانمان به آن دچار شویم اما شاید شما هم این اصطلاح را شنیده باشید که کلیه بعضی از افراد سنگساز است یا شاید از نزدیک افرادی را بشناسید که هر از چند گاهی با درد کلیه دست به گریبانند.
اما سنگ کلیه چیست و چطور تشکیل میشود؟ اصلا چه شرایطی باعث میشود که در کلیه برخی افراد سنگ تشکیل شود؟ در واقع چه فاکتورهایی باعث میشود که برخی به سنگ کلیه مبتلا شوند؟ این سوالات را با شیوا فرجی، کارشناسارشد تغذیه مطرح میکنیم تا او برایمان مساله را توضیح دهد.
فرجی در ابتدا به تعریف سنگ کلیه میپردازد و میگوید: یکسری ذرات ریز از کوچکی شن تا بزرگی توپ گلف میتوان داخل کلیه ایجاد شود که به آنها سنگ کلیه میگوییم. سنگ کلیه برای افراد مختلفی ممکن است ایجاد شود اما شیوع آن به طور متوسط در مردان بیشتر از زنان است و همچنین به لحاظ سنی در افراد بالای 30 سال بیشتر دیده میشود.
این کارشناسارشد تغذیه در مورد عوارض و نشانههای ایجاد سنگ کلیه توضیح میدهد: سنگ کلیه با عوارض مختلفی خود را نشان میدهد. از درد و تیر کشیدن در ناحیه کلیه و زیر دل گرفته تا احساس حرکت در زیر دل و ایجاد عفونت که از عوارض حاد کلیوی محسوب میشود و در موارد پیشرفته مشاهده میشود. به طوری که در برخی موارد شدت عوارض میتواند به گونهای باشد که کار بیمار را به دیالیز بکشاند. در حقیقت به نوعی اختلال و نارسایی در کلیه ایجاد میکند که نیاز به دیالیز ایجاد میشود.
فرجی در مورد علائم وجود شن ریزه در کلیه تاکید میکند: یکی از سادهترین انواع سنگ کلیه این است که سنگ به صورت شنریزه در کلیه ایجاد شود. شن ریزه میتواند به خودی خود دفع شود و ممکن است هیچ یک از علائمی را که در بالا گفتیم، نداشته باشد چون سنگ بسیار ریز است و ممکن است باعث ایجاد درد خاصی نشود اما در ادرار فرد علائم حضور خود را نشان میدهد به این صورت که در ادرار فرد بیمار خون مشاهده میشود. دلیل این امر نیز این است که شن ریزه در مجرای ادرار حرکت میکند و همزمان با حرکت دیوارهها را خراش میدهد و چون در مسیر مجرای ادرار است حاصل این خراش که خون است در ادرار مشاهده میشود. راه تشخیص این نوع از سنگ نیز آزمایش خون و ادرار است که وجود شن ریزه را تشخیص میدهد.
شیوا فرجی، کارشناسارشد تغذیه، در مورد فاکتورهایی که باعث سنگسازی در کلیه میشود، میگوید: سنگ کلیه به دلایل مختلفی ایجاد میشود که از این میان به چند مورد از مهمترین دلایل آن اشاره میکنیم:
1. سوءمصرف الکل و مواد مخدر
2. دفع بیش از حد کلسیم
3. دفع بیش از حد اسید اوریک
4. انسداد مادرزادی
5. کم شدن حجم ادرار
6. کم تحرکی و رژیم غذایی نامناسب
هر یک از این عوامل خود شامل شرایط و توضیحات بیشتری است که در مطالب بعدی به شرح آنها میپردازیم.