کودکان سالم( حتی بزرگترها!) گاهی اوقات دهانشان بوی بد میدهد. بوی بد دهان در کودکان میتواند به دلایل مختلفی بروز کند. به هر حال آنچه مهم است چه کودک چه بزرگسال از اینکه دهانشان بوی بد بدهد ناراحت میشوند. بهتر است دلایل بوی بد دهان در کودکان و روشهای درمان این اتفاق ناخوشایند را بدانید.
علل بوی بد دهان در کودکان
از عوامل بوی بد دهان در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خشکی دهان: اگر فرزندتان از طریق دهان نفس میکشد (برای مثال گرفتگی بینی دارد) بنابراین باکتریهای موجود در دهانش به احتمال زیاد بدون دردسر رشد میکنند.
- جسم خارجی:یک نخود، لوبیا، یک اسباب بازی کوچک، یا شی دیگری که فرزند خود را در بینی خود قرار داده ممکن است باعث بوی بد دهان او شده باشد. این اتفاق به ویژه در کودکان و نوپاها که معمولا سراغ چیزهایی میروند متعلق به آنها نیست مشترک است!
- بهداشت نامناسب: باکتریهای طبیعی در دهان زندگی میکنند و روی باقیماندهی ذرات غذا بین دندانها، در خط لثه، بر روی سطح زبان و یا بر روی سطح لوزه در پشت گلوی فرزندتان تأثیر میگذارند. همین باعث بوی بد دهان در کودک میشود مخصوصا اگر غذا به مدت طولانی در دهان باقی بماند
- کرمخوردگیها،جرم دندان یا آبسههای دندانی: اینها میتوانند در هر سنی روی دندان بچهها تأثیر بگذارند و باعث بوی بد دهان شوند. معمولا در بروز بیماریها یا التهاب لثه بزرگسالان مقصر هستند اما بچهها در این مورد تقصیری ندارند.
- خوردن غذاهای تند: اگر فرزندتان از خوردن سبزیجاتی مانند پیاز و سیر لذت میبرد، باید بدانید که آنها موقتا تا زمانی که در سیستم گوارش او وجود دارند، روی تنفش تأثیر میگذارند.
- بیماری یا شرایط خاص: گاهی اوقات عفونتهای سینوزیت،ورم لوزهها و یا حتی آلرژیهای فصلی میتوانند باعث بوی بد دهان شوند. بعضی از کودکان مبتلا به ریفلاکس معده به مری نفس بدبویی دارند.
با بوی بد دهان فرزندم چه کنم؟
در بسیاری از موارد، پاسخ بهداشت دهان و دندان است.
1- اگر فرزندتان نوزاد است،سعی کنید لثهها و همهی دندانهایش را بعد از هربار غذاخوردن یا قبل از خواب برایش پاک کنید یا مسواک بزنید. شما میتوانید به آرامی زبانش را هم مسواک بزنید (البته در این سن نیاز به خمیردندان نیست).
2- وقتی کودکتان مرحله نوزادی را پشت سر گذاشت برایش مسواک بزنید (در نهایت به او آموزش دهید دندانهایش را مسواک بزند) آن هم دو بار در روز و یکبار قبل از خواب. تا زمانی که او 2 ساله شود فقط به اندازهی یک دانه برنج برایش از خمیردندان استفاده کنید یا حتی کوچتر. بعد از 2 سالگی به اندازهی یک نخود و بعد از 5 سالگی به اندازه یک لوبیای کوچک از خمیردندان استفاده کنید.
3- کودکتان را برای معاینات منظم دندانپزشکی ببرید و مطمئن شوید که دندانهایش سالم و تمیز هستند. اگر هنوز هم دهان فرزندتان بوی بد میدهد او را برای معاینه پیش پزشک ببرید.
4- اگر فرزندتان انگشت شست یا بقیه انگشتانش را میمکد، شما باید اطمینان حاصل کنید که او دستها و وسایل شخصی اش را بهطور مرتب با آب و صابون میشوید. اگر کودکتان از پستانک استفاده میکند، برای ضدعفونی کردن آن میتوانید آن را در ماشین ظرفشویی یا آب داغ بیندازید.
5- در نهایت لزومی ندارد فرزندتان را به خاطر بوی بد دهانش خجالتزده کنید. سعی کنید با این اتفاق کنار بیایید حتی اگر کمی به خاطر آن احساس شرمندگی میکنید.
فرزندم باید از دهانشویه استفاده کند؟
نه. چون دهانشویه تنها مشکل را میپوشاند (گذشته از اینها اگر هنوز فرزندتان به سن پیشدبستانی نرسیده است،احتمالا دچار مشکل با صدا نفس کشیدن و آبدهان پرتاب کردن هستند). فقط مطمئن شوید که دندانهایش را چندینبار در روز مسواک کردهاند.
ممنون از مطالب خوبتون