نی نی سایت: این روزها فرزندتان مدام آبریزش بینی دارد و عطسه میکند؟ یا نیش حشرات مختلف باعث شده او تب کند و بیقرار شود؟ برای پاسخ به این پرسشها و آشنایی با انواع بیماریهای شایع فصل بهار، از دکتر عطیه قرهباغی، پزشک عمومی دربارهی انواع این بیماریها و علائمشان پرسیدیم که آن را در دو قسمت میخوانید.
دکتر قرهباغی دربارهی این بیماریها میگوید:« بیماریهایی وجود دارند که در فصل بهار شایعترند و مراجعهکنندگان آنها در این فصل بیشتر میشوند. شایعترین این بیماریها سرماخوردگیهای ویروسی هستند که سر و کلهشان در ادامهی همان بیماریهای زمستانه پیدا میشود و معمولا وقتی هوا گرم و سرد می شود یا پوشش بچهها مناسب نیست، آنها به این بیماریها مبتلا میشوند. همین پوشش مناسب بچهها باعث میشود که گزش حشرات هم بیشتر شود. حتی شاید مادر دیده باشد که بچه دچار گزش شده، یا ضایعه طوری است که نیش حشره داخل آن باقی مانده و یا یک ضایعهی مرکزی دیده میشود که اطراف آن قرمز شده و خارش و تورم دارد. این علائم اگر گسترش پیدا کند، ممکن است بچه بی قراری تب کند.»بیشتر نیشها حشرات ناشی از پشه و کنه است. کنه معمولا در مناطقی وجود دارد که چوب زیاد است و یا امکان دارد کودک در مسافرت به مناطقی که این حشره در آنجا زیاد است بیمار شود.دکتر قرهباغی با بیان این که عفونت دستگاه گوارشی یا گاستروآنتریت، عفونتی ویروسی است که به دنبال آن ممکن است عفونت گوش میانی ایجاد شود میگوید:« عفونتهای گوش هم به دنبال عفونت های ویروسی با زمینههای قبلی یا سرماخوردگی ایجاد میشوند.»
حساسیت های فصلی یکی از بیماری دیگر و شایع فصل بهار است که معمولا به دلیل گرده افشانی گلها بروز میکند. به همین دلیل دکتر قرهباغی دربارهی تفاوت حساسیتهای فصلی یا آلرژی با عفونتهای ویروسی یا میکروبی توضیح میدهد:« در حساسیتهای فصلی معمولا بچهها آبریزش بینی دارند که به صورت مایعی شفاف دیده میشود. همچنین معمولا کودک احساس خارش در بدن میکند، چشمهایش قرمز شود و ممکن است ترشح خاصی از چشمها داشته باشد. معمولا این بچهها تب ندارند و حالتشان طبیعی است اما اگر عطسه، خارش پوست یا اگزما داشته باشند حتما باید آنها را مورد معاینه قرار داد. همچنین تفاوت سینوزیت با عفونتهای فصلی این است که در بچههای بیمار معمولا ترشحات زرد یا سبز رنگ مشاهده میشود. کودک تب دارد و بدحال است و ممکن است دچار سردرد، عطسه و درد صورت باشد.»
خوب است بدانید که این عفونتها در بچههایی که به مدرسه میروند شایعتر است که معمولا آن را به بقیه بچهها و اعضای خانواده هم منتقل میکنند. سرخک و آبلهمرغان هم از شایعترین بیماریهای این فصل هستند که البته در این سالها سرخک به خاطر واکسیناسیون بسیار کمتر شده اما چون آبله مرغان واکسن خاصی ندارد هنوز شایع است.
این پزشک عمومی با اشاره به عوارض شدت یافتن عفونتهای ویروسی میگوید:« عفونتهای ویروسی و عفونتهای گوارشی در صورتی که شدید شوند ممکن است به مننژیت یا میوکاردیت (عفونت یا التهاب بافتهای قلب) تبدیل شوند. اما معمولا این حالت حاد کمتر اتفاق میافتد و حالت خفیف آن بیشتر دیده میشود.»
حیوانهای خانگی هم نقش زیادی در بیماری بهارهی کودکان دارند چرا که به دلیل نوع تماس بچهها، آنها در این فصل بیماریهای بیشتری را انتقال میدهند.
عفونتهای گوش میانی هم ممکن است در پی برخی از عفونتهای ویروسی تنفسی یا عفونتهای ویروسی که دستگاه تنفس فوقانی را درگیر میکنند، بهوجود بیایند. بر همین اساس دکتر قرهباغی میگوید:« این بیماری ها در همهی ردههای سنی مشاهده میشود اما بیشتر کودکان مراجعهکننده 2 تا 6 ساله هستند. ضمن اینکه عفونتهایی که بچههای بزرگتر به آن مبتلا میشوند خفیفتر است چون مقاومت بدنشان بهتر است اما وقتی بچههای کوچکتر دچار عفونتهای ویروسی و گزش حشرات میشوند این بیماریها کمی شدت مییابند چون بچههای کوچکتر نمی توانند حشرات کوچکتر را برانند و سیستم ایمنی ضعیفتری هم دارند. اما ممکن است این بیماریها به دلیل مسافرتها بروز کنند، به عفونتی که در آن منطقه شایع است مبتلا شوند و یا توسط حشرات آن منطقه گزیده شوند.»
پدر و مادرها میتوانند با توجه به علائم بالینی بچهها متوجه بیمار بودن آنها بشوند. آنها همین که ببینند آبریزش بینی بچه شفاف است، تب ندارد، عطسه میکند، سرفه میکند، ضعف و بیحالی ندارد و مانند همیشه است میتوانند به آلرژی مشکوک شوند.
دکتر قرهباغی دربارهی شدت یافتن حساسیتها و زمینههای قبلی آلرژی میگوید:« معمولا اگر عفونت و آلرژی خیلی شدید و آزاردهنده باشد، ممکن است وقتی خانواده یا یکی از آشنایان در شرححال او جستجو میکنند متوجه شوند در همان خانواده، تعدادی از آنها این حساسیت را به گونهای دیگر داشته باشند. یکی دیگر از این نشانهها این است که با معاینه بچه بفهمند چه نوع ضایعهی پوستی دارد. معمولا با شرح حالی که از مادر گرفته میشود، پزشکان متوجه این بیماری میشوند.»