نینی سایت: شیوا فرجی، کارشناسارشد تغذیه/ سبزیجات خواص بسیاری دارند. خواصی که به روشنی در پزشکی امروز روشن شدهاند. بعضی سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان هستند و خاصیت ضدسرطانی دارند که این خواص آنها به لحاظ علمی ثابت شده است. سیر یکی از این خوراکیهاست که اغلب ما با خواص بی نظیرش آشنایی داریم. از این ماده حتی در صنعت داروسازی نیز استفاده میشود و ما از آن استفاده میکنیم. سیر برای پیشگیری از بسیاری از بیماریها یا درمان برخی بیماریهای قلبی عروقی نیز موثر است.
سبزیجات رنگی نیز از جمله خوراکیهایی هستند که اثرات ضدسرطانی آنها ثابت شده است. به عنوان نمونه، لبو و کدوحلوایی نیز با خواص آنتی اکسیدانی خود در برابر ابتلا به بیماری پیشگیری میکند و اگر فردی دچار بیماریهای مهلک شود میتواند به روند بهبود او کمک کند.
گروه خانواده کلم نیز از جمله سبزیجات بسیار مفید است. کلمها به طور کلی حاوی کلسیم بالا و فیبر خوبی هستند. در میان کلمها بهترین نوع کلم بروکلی است که به خاطر رنگ سبز تیرهاش فولیک اسید بالایی دارد. اما اگر همین سبزیجات را به صورت نمکسود شده استفاده کنیم خاصیت خود را از دست میدهند. مانند انواع کلمشور که ما به صورت سنتی درست و مصرف میکنیم. با این شکل استفاده غیر از زیانی که بابت مصرف بالای نمک به بدن خود میرسانیم خواص بی نظیر کلم را نیز از بین میبریم.
بهترین روش مصرف سبزیجات به صورت خام، آبپز یا بخارپز است. حتی کبابی کردن سبزیجات نیز روش مناسبی برای استفاده از آن نیست. یک مثال در این مورد کباب کردن فلفل همراه با کباب است که برای ما ایرانیها کار متداولی است. فلفل خیلی زود روی حرارت کباب میشود و چون زمان پخت آن با گوشت متفاوت است لایههای سیاهرنگ روی آن به وجود میآید. خوردن بافتهای سوخته و سیاه شده که حین کباب کردن به وجود میآید خود میتواند عامل ایجاد سرطان باشد. البته خوردن بخشهای سیاه شده گوشت نیز همین اندازه مضر است.
در رژیمهای غذایی که سبزیجات غالب هستند مردم هم پوست شفافتر و شادابتر و جوانتری دارند و هم موهای پرتراکمتر و مستحکمتر. علاوه بر این در جوامعی که سبزیجات نقش موثر و پررنگی در تغذیه مردم بازی میکنند، افراد سالمتر و درازمدت زندگی میکنند. بیماریهایی مانند سرطان نیز در این جوامع کمتر بروز پیدا میکند.از جمله این جوامع میتوان به رژیم غذایی مردم شرق آسیا و کشورهایی مانند ژاپن و چین اشاره کرد که سبزیجات و غذاهای دریایی بخش غالب رژیم غذایی آنها را تشکیل میدهد.
برعکس این شرایط این است که در رژیم غذایی فرد به جای سبزیجات، گوشت غالب باشد. غلبه گوشت در برنامه غذایی شما عوارض و عواقب ناخوشایندی برای بدن و سلامتی دارند چه مصرف گوشت قرمز شما بالا باشد و چه مصرف گوشت سفید. البته اگر گوشت قرمز مصرفی شما بالا باشد این خطرات بیشتر هستند. به عنوان مثال، رژیم غذایی پرگوشت ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی را به شدت بالا میبرد. در بسیاری از مکاتب برای ارتقای سلامت جسمی و روحی رژیم سبزیجات را پیشنهاد میکنند به عنوان دورههای چلهای. البته اینکه رژیمهای گیاهخواری مختلف که وجود دارند و اغلب نیز تا حدودی با آن آشنایی دارند درست است یا نه؟ یا اینکه کدام دسته از این رژیمها و تا چه میزان میتوان انجام داد بحث اکنون ما نیست. تنها اشاره ما به توصیه این نوع رژیمها از مکاتب فکری مختلف است که آن را نه تنها برای سلامت و تصفیه جسم که برای تزکیه روح نیز مناسب میبینند.