نینی سایت: خیلی از خانمها از دروغگویی و پنهانکاری همسرانشان گلایه میکنند. اگر پای درد دل کاربران سایت بنشینید برخی از آنها اعتقاد دارند مردان همه دروغگو و خیانتکار هستند مگر اینکه عکس آن ثابت شود. اما این موضوع تا چه حد صحت دارد؟ آیا آقایان بیشتر از خانمها دروغ میگویند یا میتوان گفت که جنس مرد بیشتر از جنس زن دروغگوست؟ اصلا دلایل دروغگویی مردان در چیست؟
این سوالات را با دکتر لیلاسادات موسویراد، روانشناس، در میان گذاشتیم و جوابهای جالبی از او شنیدم. دکتر موسویراد میگوید: اینکه مردان بیشتر دروغ میگویند یا زنان یک مساله ثابت شده نیست. یعنی تحقیقات علمی انجام نشده که ثابت کند میزان دروغگویی در کدام جنسیت بیشتر است اما چه دلیلی باعث میشود که خانمها چنین صفتی را به همسرانشان و در کل مردان نسبت دهند؟ باید توجه داشته باشید که شما وقتی متوجه دروغگویی کسی میشوید، میتوانید او را دروغگو خطاب کنید و تا زمانی که پی به دروغ کسی نبرید آن شخص برای شما یک فرد صادق است. نکته همین جاست!
یکسری مسائل باعث میشود دروغگویی آقایان عیانتر باشد و به قولی دستشان بیشتر رو شود و شاید به همین علت بعضی از خانمها این طور قضاوت میکنند که مردان دروغگوتر هستند یا به طور کلی بیشتر به همسرانشان دروغ میگویند. در عوض خانمها به خاطر مهارتهای کلامی که دارند سخنشان تاثیر بیشتری دارد و قابل باورتر است. آنها با استفاده از همین مهارتهای کلامی و توجه به جزییات که از خصایص زنان است، میتوانند صحبتشان را به خوبی القا کنند. از طرفی مردان چون مهارت کلامی خوبی ندارند و به جزییات هم توجه ندارند، اگر دروغی بگویند خیلی زود لو میروند.
به دلیل همین ویژگی است که اگر مردی بخواهد خیانت کند همسرش خیلی زود متوجه این امر میشود. مردان نمیتوانند از مهارتهای کلامی به خوبی استفاده کنند و از طرفی دقت کافی به جزییات ندارند و به همین دلیل مشتشان خیلی زود توسط همسرانشان باز میشود. اما اگر متقابلا زنی قصد خیانت به همسرش را داشته باشد، او یا خیلی دیر متوجه این موضوع میشود یا احتمال دارد که هرگز به این موضوع پی نبرد. چون زنان هم در کلام اقناع کننده هستند و هم جزییات را خوب میبینند. به دلیل همین ویژگی است که مردان کنترلگری بیشتری را نسبت به همسرانشان اعمال میکنند. اگر زنان بخواهند موضوعی را از همسرانشان پنهان کنند، میتوانند خیلی استادانه این کار را انجام دهند و شاید همسرشان هرگز متوجه آن نشوند. مهارتهای کلامی به زنان اجازه میدهد که وقتی میخواهند مسالهای را القا کنند، با سفسطه و راههای مختلفی که به کار میبرند، موفق باشند.
البته همیشه موارد استثنایی نیز وجود دارد و ممکن است خانمی بگوید که همسرش بسیار هم زیرک و سفسطه باز است. در حقیقت برخی از مردان ممکن است به خاطر تحصیلات، تجربه یا شغلشان با مهارتهای کلامی آشنا باشند اما در اغلب موارد این هنر خانمهاست!
دکتر موسویراد در ادامه میگوید: علاوه بر این، همانطور که اشاره شد، زنان بیشتر از مردان به جزییات توجه دارند. اما برخی از خانمها زیادی به این جزییات اهمیت میدهند و آنها را در زندگی خیلی بزرگ و پررنگ میبینند. اینجاست که این خصیصه باعث اختلاف میان زوجها میشود. به عنوان نمونه شرایطی را تصور کنید که آقا ساعت 7 عصر به خانه برسد! او هر روز ساعت 5:30 از محل کارش خارج میشود و ساعت 6 به خانه میرسد اما امروز با یک ساعت تاخیر به خانه میرسد و با این سوال همسرش مواجه میشود که این یک ساعت را کجا بوده است؟ ممکن است این آقا به دیدار مادرش رفته باشد یا با همکارش گردشی در شهر کرده باشد. اما چون همسرش به رفتوآمد او به خانه مادرش حساس است یا نسبت به رابطه صمیمی او با همکارانش قبلا به او هشدار داده است، بدون فکر و در آنی، اقدام به دروغگویی میکند و در جواب میگوید که برای اضافه کار یک ساعت بیشتر در شرکت محل کارش مانده است. غافل از آنکه خانم قبلا با شرکت تماس گرفته و از نبود او در آنجا اطمینان دارد! آقا حواسش نیست که همسرش به جزییات توجه میکند و حالا او یک فرد دروغگوست. اما در حقیقت ریشه این دروغگویی در حساسیت همسرش نسبت به موضوع و فرار کردن شوهر از تنش و بحث بر سر آن موضوع است.
چطوری وقتی دروغ میگن بهشون نشون بدیم بهشون اعتماد داریم و باورش