نی نی سایت: اختلالات قاعدگی یکی از شایعترین اختلالات خانمها است و محال است به مطب یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید و کسی را نیابید که این مشکل را نداشته باشد. به همین دلیل ما از دکتر مینا اکرمی، متخصص جراحی زنان و زایمان درباره اختلالات قاعدگی و راههای درمان آن پرسیدیم.
انواع اختلالات قاعدگی
دکتر مینا اکرمی، اختلالات قاعدگی را به چند دسته تقسیم میکند و درباره آنها میگوید:« اختلالات قاعدگی زمانی مشاهده میشود که چرخههای عادت ماهانه در خانمها نامنظم میشود و به هم میریزد. این اختلالات به چند دسته تقسیم میشوند که از آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:1- زمانی که فاصلهی قاعدگیها زیاد میشود که در این صورت به تنبلی تخمدان مشکوک میشویم. 2- زمانی که فاصلهی قاعدگیها کم میشود مانند این که خانمی مدام دچار عادت ماهانه میشود که این میتواند نشانهی نارسایی تخمدان باشد. 3- زمانی که حجم خونریزی در هر قاعدگی زیاد شود. 4-زمانی که طول قاعدگی زیاد شود، یعنی لکهبینی زیادی مشاهده شود.»
علت اختلالات قاعدگی
دکتر اکرمی درباره علت این اختلالات میگوید:« دلایل بروز اختلالات قاعدگی میتواند استرس و اضطراب،تغییر مکان و حتی تغییرات آب و هوا باشد. مصرف قرصهای ضدبارداری، استفاده از انواع روشهای جلوگیری از بارداری، مصرف داروهای نازایی، مصرف داروهایی که برای درمان نازایی تجویز میشود، سرطان دهانهی رحم، سرطان تخمدان، کمبود کلسیم، کمبود ویتامینها، مصرف داروهای ضدانعقاد خون، انواع بیماریهای هورمونی و خود فرایند حاملگی میتوانند اختلالات را به وجود بیاورند. حتی بعضی از اختلالات قاعدگی در دوران بارداری ممکن است موجب کورتاژ و یا سقط جنین شود.»
دکتر اکرمی توضیح میدهد:« معمولا اگر این تغییرات یک یا دو بار اتفاق بیفتند جای نگرانی نیست اما در صورت تکرار، فرد حتما باید سونوگرافی انجام دهد تا از نظر ابتلا به فیبروم رحمی بررسی شود. اختلالات قاعدگی منجر به یائسگی زودرس و نازایی نمیشود مگر این که تخمدان خانمها از کار افتاده باشد.»
اختلالات قاعدگی یک نشانه است
بهطور کلی اختلالات قاعدگی در خانمها یک نشانهاست و میتواند علت بسیاری از بیماریها باشد. به همین دلیل دکتر اکرمی میگوید:« این اختلالات درواقع نشانهاند، مانند این که عفونت رحمی باعث اختلال در قاعدگی میشود. اختلالات قاعدگی ممکن است نشانهی کیست باشد و یا در بدترین حالت، نشانهی پیشسرطان دهانهی رحم باشد که به تدریج به سرطان تبدیل میشود. هرکدام از این اختلالات درمان خاص خودش را دارد و باید از نظر سایز تخمدان، نداشتن کیست، تودههای تخمدان، اختلالات هورمونی ناشی از کارکرد تخمدان و تیروئید بررسی شود. در بعضی خانمها که در خانواده زمینهی بروز اختلالات قاعدگی دارند، ممکن است این اختلالات زمینهی ژنتیکی داشته باشند اما در همهی موارد هم نمیتوان ژنتیک را عامل بروز بیماری دانست.»
پیشگیری از اختلالات قاعدگی
برای پیشگیری از اختلالات قاعدگی خانمها باید از خوردن نوشابهی گازدار، کاکائو، تنقلات و تندی و شوری زیاد پرهیز کنند و تا میتوانند از غذاهای طبیعی استفاده کنند. در صورت تشخیص پزشک، داروها تحت نظر او و با توجه به شرایط بیمار و همچنین در صورتی که بیمار اختلالات خفیفی داشته باشد،تجویز میشوند. با نظر پزشک ممکن است برای درمان این اختلالات، از طب مکمل هم به عنوان کمکدرمان استفاده شود.
دکتر اکرمی با بیان اینکه مهمترین نکته در درمان این اختلال مراجعه بهموقع خانمها به متخصص است میگوید:« خانمها بلافاصله پس از این که متوجه شدند در چرخهی قاعدگیشان مشکلی پیش آمده باید به پزشک مراجعه کنند و بسته به تشخیص او تحت درمان قرار بگیرند. اگر خونریزی شدید باشد، احتمال خطر جانی وجود دارد و باید در سریعترین زمان خود را به بیمارستان برسانند.»
اختلالات قاعدگی پیش از زایمان
اختلالات قاعدگی بعد از زایمان بسیار شایع است به همین دلیل اگر خانمها پس از زایمان دچار این اختلالات شدند باید به پزشک مراجعه کنند و تحت درمان قرار بگیرند. بر همین اساس، این متخصص زنان و زایمان میگوید:« اختلالات قاعدگی ممکن است تا یک سال بعد از زایمان هم ادامه داشته باشند و مخصوصا بعد از بستن لوله بیشتر این حالت اتفاق میافتد.بنابراین در صورتی که خانمها پس از زایمان دچار اختلالات قاعدگی شدند باید به پزشک مراجعه کنند چون شاید بقایای حاملگی در رحم مانده باشد.»