2783
4 تنقلاتی که دشمن دندان شما هستند

4 تنقلاتی که دشمن دندان شما هستند

1394/12/19 بازدید12710

نی‌نی سایت: خوردن تنقلات مخصوصا حالا که به استقبال نوروز می‌رویم بیشتر از سابق می‌شود. تنقلاتی که در بین وعده‌های غذایی یا حتی با وعده‌های غذایی میل می‌کنید ممکن است برای سلامت دندان شما ایجاد مشکل کند. در روزهای تعطیل حواس‌تان باید به خوردن بعضی از تنقلات باشد و چون در منزل هستید نباید به طور بی‌رویه از آنها استفاده کنید. اما چرا خوردن تنقلات باعث پوسیدگی و خرابی دندان‌ها می‌شود و مکانیسم عمل آنها چطور است؟
این سوالی است که از دکتر سهراب بیگی، جراح و دندانپزشک، می‌پرسیم و او توضیح می‌دهد: خوردن مداوم تنقلات در هر زمان از روز باعث می‌شود بقایای غذا و پلاک دندانی برای مدت طولانی‌تر روی دندان باقی بماند. البته عادت خوردن تنقلات چیزی نیست که ما بتوانیم از بچه‌ها یا حتی بزرگسالان بخواهیم که آن را ترک کنند اما با محدود کردن تنقلات مصرفی و استفاده از غذاهای سالمی مانند سیب و هویج و کرفس بعد از خوردن تنقلات که در تمیزی دندان و کاهش میزان پلاک در دهان مفید هستند، می‌توان روند پوسیدگی دندان را کنترل کرد.
دکتر بیگی در جواب این سوال ما که کدام تنقلات برای دهان و دندان مضر هستند و چه راهکارهایی برای مراقبت از دندان در مقابل آنها وجود دارد، این طور پاسخ می‌گوید: به طور کلی می‌توانم 4نوع از تنقلاتی که بیشتر از بقیه مورد استفاده قرار می‌گیرند و اتفاقا بیشتر هم اثر سوء روی محیط دهان و دندان دارند، اشاره کنم:

1. چیپس سیب‌زمینی
همه تنقلات حاوی نشاسته در دهان تجزیه شده و به دندان می‌چسبند و محیط مناسبی را برای رشد باکتری‌ها فراهم می‌کنند که موجب پوسیدگی و خرابی دندان می‌شود. چیپس یکی از این تنقلات است که بسیار مورد علاقه بچه‌ها و بزرگ‌ترهاست. به محض خوردن چیپس و تنقلاتی نظیر آن باید مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید تا میزان پلاک‌های دندان را پایین نگه دارید.

2. شکلات‌های ژله‌ای
همه آبنبات‌ها برای دندان مضر هستند به خصوص نوع جویدنی و چسبناک آن‌ها؛ مانند آبنبات‎های کره‌ای چسبناک، انواع پاستیل‌ها و... این چسبندگی که در شکلات‌های آدامسی و کارامل هم وجود دارد باعث می‌شود که شکلات‌ها به دندان بچسبند و بزاق دهان قادر به تمیز کردن آنها نباشد. پس بهترین کار پس از خوردن این آبنبات‌ها مسواک زدن و استفاده از نخ دندان است. همین طور بهتر است از انواع بدون قند آن استفاده شود.

3. نوشابه
از مضرات استفاده از نوشابه زیاد گفته شده است. اما این نوشیدنی شیرین و وسوسه‌کننده نه تنها از نظر تغذیه‌ای فاقد ارزش و مضر بوده بلکه به خاطر ترکیب قند زیاد با اسید یک خوراکی نامناسب برای دندان نیز هست. استفاده مداوم از نوشابه باعث پوسیدگی دندان می‌شود به علاوه اسید موجود در این نوشیدنی موجب از بین رفتن مینای دندان و حساس شدن آن می‌شود. اگر خیلی به نوشیدن نوشابه علاقه دارید، حداقل دفعات استفاده از آن را کم کنید؛ سعی کنید به جای آن بیشتر آب بنوشید.

4. قهوه
نوشیدن یک فنجان قهوه در روز به بسیاری از ما کمک می‌کند تا روز خود را آغاز کنیم. متاسفانه کافئین در جریان تولید بزاق دهان خلل ایجاد کرده و باعث خشکی دهان و در نتیجه پوسیدگی دندان می‌شود. همچنین اضافه کردن قند و شکر به نوشیدنی، خود خطر پوسیدگی را بیشتر می‌کند. برای مقابله با خشکی ایجاد شده توسط کافئین در طول روز، مرتب آب بنوشید.

دکتر سهراب بیگی، دندانپزشک و جراح، در نهایت تاکید می‌کند: در مجموع استفاده کمتر از مواد قندی و رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از نخ دندان و مسواک کردن مرتب دندان‌های کج و ناهنجار (چون میزان پوسیدگی در این دندان‌ها بیشتر از سایر دندان‌هاست)، ترمیم مجدد دندان‌هایی که در گذشته ترمیم‌مناسبی روی آنها انجام نشده است (به عنوان مثال بخشی از دیواره دندان ریزش کرده است) یا ترمیم دندان‌هایی که نیاز به ترمیم دارند، از جمله اقدامات پیشگیرانه از تخریب دندان است.

ارسال نظر شما

login captcha
موضوع شما دباره تنقلات بود و با نقدمه ای درباره آحیل و عید شروع شد ولی اون چهار موردی که به عتوان تنقلات نضر بعش اشاره کردید، ارتیاط درستی با موضوع نداشت!
2788

پربازدیدترین ها