توقف ناگهانی رشد جنین در رحم یکی از مسائل ناراحت کنندهای است که ممکن است عواقب بدی داشته باشد. دلایل توقف رشد جنین بسیار متفاوت است اما شایعترین آنها را در گفتگو با دکتر معصومه یونسی، جراح و متخصص زنان و زایمان- فلوشیپ فوق تخصصی نازایی و جراحی لاپاراسکوپی بررسی کردیم که در ادامه میخوانید.
رشد جنین در داخل رحم به چه دلایلی متوقف میشود؟
یکی از مهمترین مسائلی که در رشد جنین تاثیرگذار است، تغذیه نامناسب مادر است. اگر مادر از فست فود، غذاهای سوپری که در تهیه و تولید آن مواد نگهدارنده استفاده شده، شیرهایی که میتوان آنها را چند ماه نگه داشت و ... استفاده کند روی رشد جنین تاثیر دارد. البته گاهی اوقات فشار خون بالای مادر هم مانع از رشد کامل جنین میشود و بعضا در این مورد مادر هم از این مسئله با خبر نمیشود و ممکن است برای جنین مشکلات زیادی ایجاد شود. گاهی اوقات هم «هماتوم های» پشت جفتی مانع از رشد جنین میشوند.
بعضی مواقع ویروسهایی مانند «سایتومگال» هم میتوانند علتی باشند که رشد جنین متوقف میشود. مشکلات ژنتیکی جفت هم در این زمینه تاثیرگذار است و باید به آن به شکل ویژهای توجه کرد. مسئلهی دیگری که روی رشد کودک تاثیرگذار است سن مادر است. اگر سن بالای 40 سال باشد برای بارداری بهتر است تمهیدات ویژهای در نظر گرفت و در هر برههای با پزشک صحبت کرد. مادرهای که مصرف الکل و سیگار دارند هم اگر این مصرف را در زمان بارداری ادامه بدهند رشد جنین متوقف میشود یا اینکه با مشکلاتی مانند عقبماندگی ذهنی، مشکلات زبانی و بیشفعالی به دنیا میآید.
سایتومگال چه ویروسی است؟
سایتومگال شایعترین علت عفونت ویروسی مادرزادی است که گاهی جنین به آن دچار میشود و مشکلات زیادی را رقم میزند.
کمی درباره هماتوم های پشت جفتی توضیح میدهید؟
اگر در نقطهای از بدن که خون نمیتواند از آن خارج شود، خونریزی اتفاق بیفتد لخته ای ایجاد میشود که به آن هماتوم میگویند. این خونریزی میتواند پشت جفت هم اتفاق بیفتد. این اتفاق معمولا در سه ماهه اول بارداری رخ میدهد و ممکن است باعث سقط جنین شود. امکان دارد مادر هیچکدام از این مشکلات را نداشته باشد اما رشد جنین متوقف شود؟
بله. امکان دارد جنین بدون هیچ دلیل خاصی از یک زمانی به بعد دیگر رشد نکند.
توقف رشد جنین باعث بروز چه اتفاقاتی میشود؟
نه تنها توقف رشد، بلکه کم شدن میزان رشد جنین هم هشدارهای خطرناکی دارد که باید خیلی حواسمان به آن باشد در بعضی مواقع حتی ممکن است منجر به سقط جنین شود.
برای بررسی رشد جنین باید چه کرد؟
سونوگرافی داپلر باید در هفتههای آخر بارداری به شکل مداوم با تجویز پزشک انجام شود. در این سونوگرافی میزان خون رسانی به جنین مشخص میشود. هر زمان که داپلر مشکلاتی را نشان بدهد باید جنین سریعا از رحم مادر خارج شود چون در این صورت جنین شروع میکند به دفع کردن مدفوع و باعث مرگش میشود. البته این خارج کردن جنین از شکم مادر باید بعد از معاینات متعددی صورت بگیرد. مثلا اینکه ببینیم نوار قلب جنین چطور است و ... در این شرایط جنین در هر سنی که باشد باید از بدن خارج شود.
این مسئله برای خانم های خاصی بیشتر اتفاق میافتد یا هر شخصی ممکن است دچارش شود؟
ممکن است برای هر شخصی بوجود بیاید خصوصا خانمهایی که دارای فشار خون بالا هستند بعضیها هم در خانوادهشان مشکلات ژنتیکی دورهبارداری دارند که باید قبل از بارداری این مسئله را با پزشکشان در میان بگذارند.
سلدم.منم پارسال بعد انتقال جنین تو هفته ۵ رشد جنین متوقف شد .بعد خواستن ازمایش ایمنی انعقادی بدم و انتی پی تی اوم ۲۲۵ هستش و همون باعث شد.اما شما تو اون مقاله به این موضوع اشاره نکردید.ممکنه ربطی نداشته باشه؟
سلام دوست عزیز باید تمام مدارک و شرح حال کامل شما در دسترس باشد تا بتوان نظر قطعی را داد نظر پزشک معالج خودتان که شرح حال کاملی از شما داشته مهم است اما در کل غلظت خون باعث توقف رشد جنین می شود موفق باشید