نینی سایت: اگر بخواهیم کارهای ممنوع، ضروری و خنثی را در دوران بارداری فهرست کنیم، یک لیست بلند بالا به دست میآید که شاید از خواندن بعضی از موارد آن حسابی تعجب کنید! برای شما که قصد بارداری دارید، دانستن این موارد اهمیت زیادی دارد و شاید به ذهنتان هم خطور نکند که در مورد باید و نباید آنها قبلا از کسی سوال کنید. یکی از این موارد درمانهای دندانپزشکی در دوران بارداری است.
دکتر سهراب بیگی، جراح و دندانپزشک در مورد عارضههای دهانی که در دوران بارداری برای مادر اتفاق میافتد، میگوید: «شایعترین عارضه دهانی در دوران بارداری خونریزی و حساس شدن لثهها نسبت به محرکهای خارجی مانند مسواک زدن است که افزایش ترشح هورمون استروژن که معمولا از ماه دوم بارداری اتفاق میافتد به آن شدت میبخشد. از طرفی، در دوران بارداری محیط دهان PH اسیدی پیدا میکند. به همین دلیل کنترل روند پوسیدگی دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. استفاده از آب نمک رقیق برای شستوشوی دهان برای خنثی کردن محیط دهان بسیار مفید است.»
بیگی در مورد انجام اقدامات درمانی دندانپزشکی در دوران بارداری توضیح میدهد: بهتر است که در سه ماهه اول و سوم بارداری درمانهای دندانپزشکی صورت نگرفته و اقدامات پیشگیرانه و کنترل بهداشت صورت بگیرد. در سه ماهه دوم اعمال بیحسی موضعی و درمانهای ترمیمی بلامانع است. برای عصب کشی اما بهترین کار این است که تا پایان دوران بارداری صبر کنند و بعد از وضع حمل به درمان عصبکشی دندان و درمانهای ریشه دندان بپردازند.
این دندانپزشک به مادرانی که در دوران بارداری مشکل درد دندان دارند اما به خاطر شرایط مجبور به تحمل و تعویق زمان درمان هستند، توصیه میکند: داروهای آنتیبیوتیک و استامینوفن به عنوان مسکن مطمئنترین داروهای روتین است. اما نیازی به مصرف کلسیم اضافی نیست چراکه تاثیری در استحکام دندانهای نوزاد ندارد. توصیه میشود از رادیوگرافی برای بارداران مخصوصا در سه ماهه اول حتی با وجود روپوشهای سربی استفاده نشود. بهتر است درمانهایی که نیاز به رادیوگرافی دارند بعد از حاملگی صورت بگیرد. از آنتیبیوتیک تتراسکلین نیز به خاطر تاثیر منفی در رنگ دندانهای نوزاد به هیچ عنوان نباید استفاده نشود زیرا مواردی دیده شده است که به خاطر استفاده از این دارو در دوران بارداری دندانهای نوزاد زرد رنگ یا تیره شده است.
بیگی درباره بیحسی موضعی بدون اپینفرین اعتقاد دارد: اپینفرین مادهای است که برای بیماران قلبی استفاده میشود تا از بالارفتن فشار خون جلوگیری کند. استفاده از بیحسی موضعی با اپینفرین یا بدون آن چندان تفاوتی نمیکند و در هر صورت نباید بیشتر از 12واحد داروی بیحسی تزریق شود که البته اغلب پزشکان از همین اندازه نیز به مراتب کمتر استفاده میکنند.
دکتر سهراب بیگی، دندانپزشک و جراح، در نهایت به زنانی که تصمیم به بارداری دارند توصیه میکند: بهترین کار این است که حداقل یک ماه قبل از اقدام برای بارداری برای ویزیت دندانها و درمان آنها اقدام کنند تا با خیال آسوده و بدون درد زمان بارداری را سپری کنند. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که در زمان اقدام برای بارداری نیز نباید به دندانپزشکی مراجعه کرد و حتما باید درمانها قبل از آن انجام شود. چراکه سه ماه اول بارداری خطرناکترین زمان برای جنین است و اگر لقاح صورت گرفته باشد احتمال سقط در هفتههای نخست بارداری بالا میرود.
نظرات شما
جدیدترین پرامتیازترین