نینی سایت: وقتی در میوهفروشی مشغول جدا کردن میوهها هستید چه نوع حالتی را ترجیح میدهید؟ میوههای کاملا رسیده که حسابی نرم شدهاند و اگر یک فشار اضافی به آنها وارد کنید ممکن است له شوند یا میوههایی که کاملا سفت هستند و از نظر برخی هنوز نرسیدهاند؟ برای خرید روزهای عید چه میکنید؟
بعضیها عاشق میوههای سفت و نیمه رسیده هستند و برخی هم عاشق میوههایی که از شدت رسیدگی نزدیک است که خراب شوند. اما یک کارشناس تغذیه کدام دسته از میوهها را توصیه میکند؟ اصلا کیفیت و خواص میوهها در حالتهای مختلف چه تفاوتهایی دارند؟
سمیه کمالیان، در مورد انتخاب میوه نرسیده و خیلی رسیده میگوید: به طور کلی میوهها باید کامل برسند. اصولا مصرف میوه نارس به دلیل دیرهضم بودن توصیه نمیشود اما منظور از رسیدن به هیچ عنوان لهشدن نیست چون لهشدگی و آسیبدیدگی میوهها بستر را برای کپکها و رشد آنها آماده میکند. در بعضی از میوهها مانند موز با رسیدن کامل میوه، طعم شیرینتر میشود که این موضوع کاملا طبیعی است چون داخل این میوهها مقداری نشاسته هست که با رسیدن آنها به قندهای ساده تبدیل میشوند و میوه را شیرینتر و مطلوبتر میکنند. رسیدن بیش از اندازه میوهها علاوه بر افزایش بار کپک، میزان یکسری از ویتامینها مثل ویتامین ث را نیز کم میکند پس باید میوهها نه نارس باشند نه بسیار رسیده که حالت لهشدن داشته باشند.
این کارشناس تغذیه در مورد تغییر کیفیت و خواص میوههای خیلی رسیده و مصرف آنها میگوید: به عنوان مثال، پوست موز نارس سبزرنگ است و وقتی به زردی میرسد یعنی رسیده شده است و بهترین زمان مصرف آن همین وقت است. اما وقتی پوست موز شروع به سیاه شدن میکند یعنی کپک و باکتری در آنها شروع به فعالیت کردهاند و کیفیت، خواص، مزه و ارزش غذایی آن کم میشود. البته شما از این موز برای تهیه شیرموز یا ترکیبات دیگری که قرار است موز در آنها میکس شود استفاده میکنید. با اینکه این موز از نظر کیفیت و خواص افت پیدا کرده اما اگر میوه دچار گندیدگی یا فساد نشده باشد مشکلی برای استفاده از آن وجود ندارد.
کمالیان درباره چرایی روند فساد میوه توضیح میدهد: مواد غذایی یک باکتری همزیست خودشان دارند که با گذشت زمان شروع به فعالیت کرده و از آن ماده غذایی به عنوان منبع انرژی استفاده میکند. به همین دلیل به مرور زمان ارزش و کیفیت غذایی در این مواد غذایی کم شده و زمینه برای رشد انواع کپکها و قارچها فراهم میشود.
سمیه کمالیان، کارشناس تغذیه و پژوهشگر در زمینه سلامت و ایمنی مواد غذایی، درباره نگهداری از میوه در فریزر نیز توضیح داد: بهتر است همیشه میوه را به اندازه نیاز روزانهمان تهیه کنیم تا به صورت تازه استفاده شود زیرا استفاده از میوه به خاطر بهرهمندی بدن از منابع ویتامین است که باید به صورت تازه مصرف شوند و اگر بیش از نیاز روزانهتان میوه میخرید بهتر است میوههای نارس و رسیده را به صورت مخلوط انتخاب کنید که با گذشت چند روز و استفاده از میوههای رسیده، نارسها نیز برسند. به این شکل نگران فاسد شدن میوه نیستید. اما اگر حجم میوه شما زیاد باشد به طوری که حتی بعد از گذشت چند روز نیز این میوهها را استفاده نکنیم نگهداری آنها در فریزر هم کاری برای ما انجام نمیدهند و عملا غنیترین ویتامین که ویتامین ث است را از دست میدهند. حتی در بیشتر موارد شکل ظاهری میوه هم حفظ نمیشود و به محض بازشدن یخ آن رو به فساد و خرابی میرود.