نینی سایت: همه چیز قبل از شروع سال جدید یک ریتم تند به خودش میگیرد. کارهای زیادی وجود دارد که هر کسی باید برای پشت سر گذاشتن سال کهنه و آمادگی برای پا گذاشتن به سال جدید انجام دهد. در این میان سهم خانمها از همه بیشتر است. خانمهایی که هم باید به کارهای خانه رسیدگی کنند و هم خریدهای خودشان و بچه و گاهی هم شوهرشان را انجام دهند! تازه اگر خرید عیدی برای دوستان و اقوام و برنامهریزی برای تعطیلات و هزار کار ریز و درشت دیگر را هم به حساب نیاوریم. به همین دلیل است که اغلب آنها از ریتم معمول زندگی خارج میشوند و کارهای روزمره مانند پخت غذا نیز در این میان دچار کمبود وقت میشوند.
شکل رژیم غذایی خانواده در میان شلوغی خانهتکانی و خرید عید کاملا عوض میشود و همه افراد خانواده از جمله کودکان نیز از این تغییر شکل آسیب میبینند. دکتر شیوا فرجی، کارشناسارشد تغذیه و رژیم درمانی، 4 مشکل بزرگ این تغییر رژیم را بررسی می کند:
1. مشکل اصلی در روزهای شلوغ قبل از سال نو این است که افراد خانواده به علت کمبود وقت، اقدام به حذف وعده میکنند. به عنوان مثال وعده صبحانه را میخورند اما وقتی مشغول خرید یا رسیدگی به کارهایشان میشوند وعده ناهار را فراموش میکنند و ساعت 5 بعدازظهر یا 8شب به عنوان شام یک وعده سنگین و زیاد میخورند که این باعث میشود اشتهای کاذب در آنها تشدید شود و دچار اضافه وزن شوند. شاید عدهای در این میان شانس بیاورند و به خاطر فعالیت زیادی که در این روزها دارند، مانند پیادهروی زیادی که برای خرید انجام میدهند یا فعالیت فیزیکی که به خاطر خانهتکانی انجام میدهند اضافهوزن نگیرند اما در هر حال این نوع تغذیه روی پارامترهای خونشان تاثیر خود را نشان میدهد و مثلا باعث میشود چربی خون بالا رود.
2. به این وضعیت شرایط شبه روزهداری میگوییم. چون در این شرایط به جای اینکه 5وعده داشته باشیم یک وعده خارج از اندازه داریم و بدن را به این سمت سوق میدهیم که به جای استفاده از ذخایر انرژی دریافتی بیشتر ذخیره کند و این شرایط میتواند زمینه را برای ابتلا به کبد چرب فراهم کند. مواردی هم دیده شده است که فرد مثلا در اردیبهشت ماه به دلیل مشکلاتی که دچارش شده به پزشک مراجعه کرده و مشخص شده که به خاطر تغییرات غذایی قبل از عید کبدش درگیر شده و دچار کبد چرب شده است.
3. نکته بعدی در این زمینه انتخابهای غذایی نادرست است. در این سبک غذایی چون شما مدت طولانی گرسنگی میکشید دچار انتخابهای غلط غذایی میشوید. ما وقتی گرسنه هستیم نمیتوانیم انتخابهای عاقلانهای داشته باشیم و به غذاهای بسیار چرب یا شیرین متمایل میشویم. غذاهایی که ما هنگام خرید و در بیرون به صورت آماده تهیه و مصرف میکنیم مانند اسنک، سیبزمینی سرخشده، ذرت مکزیکی و... در خوشبینانهترین حالت بهداشتی و سالم هستند اما از لحاظ پتانسیل مواد مغذی ضعیف هستند. شما در یک وعده غذایی استاندارد مقدار مناسبی از کلسیم و مواد مغذی دیگر را دریافت میکنید که در این نوع غذاها فراموش میشوند. برای اینکه خودتان یا کودک گرسنهتان به سمت این نوع از غذاها متمایل نشوید، بهتر است چند لقمه کوچک (به عنوان مثال، نان و پنیر و گردو) همراه خود داشته باشید.
4. حذف میان وعده یکی دیگر از اتفاقاتی است که در این رژیم غذایی اتفاق میافتد و مهمترین میان وعده مصرفی روزانه میوهها هستند که اگر از رژیم غذایی شما حذف شوند باعث پایین آمدن ایمنی بدن شده و آن را در مقابل بیماریها تضعیف میکند. این موضوع مخصوصا در مورد بچهها که سطوح درگیری با بیماری در آنها بیشتر است، بسیار اثرگذار است. بهره نبردن از میوهها باعث میشود بدن ما دچار کمبود آنتیاکسیدانها و ویتامینها شود و بالطبع در مقابل بیماریهای عفونی آسیبپذیر شویم. بهترین کار این است که حتی اگر از خارج از خانه و مشغول خرید عید هستیم در کیفمان چند عدد بگذاریم.