نینی سایت: غزاله زمانی، کارشناس تغذیه/ صبحانه مهمترین وعده غذایی به حساب میآید و کسانی که این وعده غذایی را در برنامه روزانه خود میگنجانند از سلامت بیشتری در طول زندگی خود برخوردارند. خوردن صبحانه از افزایش وزن جلوگیری نموده و احتمال بروز بیماریهای قلب و عروق را در حد قابل ملاحظهای کاهش میدهد. در حال حاضر بیماریهای قلب و عروق مهمترین علت مرگ و میر در جوامع پیشرفته و همچنین در حال توسعه به شمار میروند و بهترین راه برای کاهش ابتلا به این بیماریها تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی سالم است. استفاده از مواد غذایی کم چرب و میوه و سبزیجات تازه و غلات کامل و پروتئین در وعده صبحانه و کاهش استفاده از قندهای ساده و شیرینیجات توصیه میشود.
با داشتن رژیم غذایی مناسب و تحرک بدنی کافی میتوان احتمال ابتلا به بیماریهای قلب و عروق را به حداقل رساند همچنین بالا بودن قند خون و عدم توانایی بدن در کنترل این ماده میتواند زمینه ساز ابتلا به دیابت و دیگر بیماریهای ناشی از آن باشد پس با خوردن صبحانهای که از غلات کامل با فیبر غذایی تشکیل شده باشد میتوان از نوسانات قند خون در طول روز جلوگیری کرد و مانع از آسیبهای ناشی از قند خون بالا شد.
مصرف صبحانه در دانشآموزان:
مصرف صبحانه بهخصوص در بچههایی که به مدرسه میروند از اهمیت ویژهای برخوردار است. خوردن صبحانه باعث افزایش قدرت تمرکز، توانایی حل مساله و داشتن نگرش مثبت به مدرسه در کودکان میشود. کودکانی که وعده صبحانه را حذف میکنند و از خوردن آن سر باز میزنند بیشتر دچار بیقراری، خستگی، حواس پرتی و گیجی میشوند. علاوه بر این بچههایی که وعده صبحانه را به درستی استفاده نمیکنند بیشتر دچار آسیبهای حافظه و مهارتهای کلامی میشوند.
همچنین کودکانی که به طور منظم از وعده صبحانه استفاده میکنند، کمتر احتمال دارد که اضافه وزن پیدا کنند و تا رسیدن وعده ناهار دچار ضعف و گرسنگی شدید نخواهند شد. واضح است که در نتیجه ضعف، کودک در زنگهای تفریح سراغ خوراکیهای پر کالری و پر چربی (مانند کیک، نوشابه، شکلات، ساندویچهای آماده و سوسیس و کالباس) خواهد رفت که مفید نیستند.پس والدین باید به وعده صبحانه کودک اهمیت داده و از غذاهای مقوی و مناسب برای این وعده استفاده کنند تا سطح انرژی مناسبی برای کودک خود فراهم آورند.
توصیههایی به والدین جهت آماده کردن صبحانه کامل و مغذی:
_ صبحانههایی که در آن فقط از کربوهیدراتهایی مانند شیرینی و نان تست استفاده میشود تنها به مدت دو تا سه ساعت انرژی لازم را در بدن دانشآموز تامین میکند در حالی که صبحانه کامل شامل مقادیر مناسبی از پروتئین، چربی و کربوهیدرات، سطح قند خون را ساعتها پایین نگه میدارد.
_ غلات یکی از گزینههایی است که باید در وعده صبحانه گنجانده شود. معمولا غذاهای سرشار از غلات مملو از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است و انواع موادی که حاوی غلات کامل هستند غنی از ویتامینهای گروه B از قبیل تیامین ، ریبوفلاوین و نیاسین بوده و انرژیزا هستند. (برای مثال مصرف نان به خصوص نانهای سبوسدار و سیریالهای مخصوص صبحانه)
_ در کنار مصرف کربوهیدرات، مصرف پروتئین نیز میتواند باعث سیری دانشآموز در طول روز شود. مثلا مصرف یک فنجان شیر کم چرب حدود هشت گرم پروتئین و هشتاد و سه کالری دارد. پنیر نیز میتواند سهمی از پروتئین مورد نیاز بدن در وعده صبحانه را تامین کند که در کنار آن از دانههایی مانند مغز گردو نیز جهت تامین انرژی بدن میتوان استفاده نمود. همچنین مصرف تخم مرغ در وعده صبحانه کودک مناسب است .
_ سعی کنید وعده صبحانه را متنوع کرده و از تکراری بودن آن بپرهیزید. همچنین استفاده از ظروف مخصوص کودکان تمایل آنها را به خوردن غذا افزایش میدهد.
_ از فرزندتان بخواهید در آماده کردن صبحانه به شما کمک کند و همچنین خودتان هم در کنار کودک نشسته و صبحانه میل کنید. این قبیل کارها تمایل کودک را به خوردن صبحانه افزایش میدهد .
چند نمونه از مواد غذایی یک صبحانه ایدهآل برای بچهها:
نان تست و کره بادام زمینی، نان و پنیر و گوجه خیار، میوههای تازه، شیر همراه با شیرین گندمک و نیز یک لیوان آبمیوه طبیعی، املت همراه پنیر و کلم بروکلی، فرنی و سیریالهای گندم مخصوص صبحانه به همراه شیر و عسل.