نینی سایت: علیرضا طاهری_ کارشناس طب سنتی: بدون شک شبهای طولانی زمستان فرصت مناسبی برای شبنشینیهای خانوادگی و دوستانه است، اما همین تغییر فصل یعنی کوتاه شدن روز و بلندتر شدن شبها روی کیفیت خواب شبانه افراد تاثیر به سزایی دارد. البته این موضوع برای خانوادههایی که بچه دارند از اهمیت بیشتری برخوردار است چون تا دیر وقت بیدار ماندن بچه ها همان و مکافات بیدار شدن هنگام صبح همان! اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید به کمک توصیه های طب سنتی میتوانید یک خواب خوب شبانه را تجربه کنید و بدون هیچ کسالت و خستگی به استقبال زمستان بروید.
به گفته حکمای طب سنتی افراد با مزاج سرد و تر و گرم و تر نیاز بیشتری به خواب دارند زیرا رطوبت و تری بدن موجب افزایش خواب میشود، اما اینطور نیست که میزان خواب در مزاجهای دیگر بیاهمیت باشد چرا که خواب انواع خستگی را از بین میبرد و به دفع مواد زاید از بدن کمک میکند. بنابراین میانگین خواب شبانه افراد نباید کمتر از 7 ساعت باشد، اما در مزاجهای مختلف میتواند به 9ساعت هم برسد.
خواب خوب یعنی چه؟
حکمای طب سنتی براین باورند خواب خوب خوابی است که وقتی فرد بیدار شود احساس آرامش و سبکی کند، اما خواب زیاد نه تنها خوب نیست بلکه موجب چاق شدن بدن میشود و سردی و رطوبت بدن را افزایش میدهد. در عین حال خواب بعد از ظهر یکی از مضرترین خوابهاست چراکه موجب ضعف حافظه، رخوت، کسلی و افزایش رطوبت بدن میشود و سلامت بدن را به خطر میاندازد. خوابیدن با شکم پر (به دلیل بروز سوءهاضمه) و خوابیدن نزدیک غروب آفتاب به هیچوجه توصیه نمیشود زیرا افرادی که در چنین ساعتهایی میخوابند از خواب خود راضی نیستند و احساس کسلی و بدخلقی میکنند.
پرخوری ممنوع
ازدیدگاه طب سنتی ایران، پرخوری پیش از خواب و نزدیک بودن ساعت شام و خواب از جمله عوامل ابتلا به بیخوابی است زیرا در شرایطی که بدن و دستگاههای درونی باید در حال استراحت باشند، دستگاه گوارش باید انرژی زیادی را صرف هضم و جذب غذا کند و این مسئله علاوه بر بیخوابی موجب ابتلا به سوءهاضمه و دیگر بیماریهای گوارشی خواهد شد.
کجا بخوابیم؟
محل خواب شما باید با مزاج شما از نظر حرارت و برودت سازگار باشد. یعنی اگر جوان و گرم مزاج هستید هوای اتاق خوابتان باید کمی خنک و اگر در سنین بالا یا سرد مزاج هستید دمای هوای اتاق باید کمی گرم باشد. همچنین خوابیدن روی زمین سرد و نمناک باعث درد پشت و احساس سستی و خوابیدن بدون روانداز حتی در هوای گرم مانع از خواب عمیق میشود. به همین دلیل در هوای گرم هم باید از یک ملحفه نازک پنبهای استفاده کنید تا خوب بخوابید.
چرا نسخه گیاهی؟
افرادی که برای درمان بیخوابی سراغ داروهای شیمیایی میروند در دراز مدت به درمان این داروها عادت میکنند و مقاومت نشان میدهند. بنابراین بیمار با تجویز پزشک مجبور است دوز دارو را افزایش دهد و این موضوع موجب افزایش عوارض جانبی دارو بیشتر میشود. این درحالی است که توصیههای طب سنتی برای درمان مشکلات خواب کاملا بیخطر است.
گام اول کاهو درمانی
متخصصان طب سنتی اصلاح رژیم غذایی و گنجاندن موادغذایی بالطبع مرطوب را بهترین روش برای جبران کاهش رطوبت بدن و خواب خوب میدانند. به اعتقاد آنها افرادی با مزاج گرم باگنجاندن کاهو، جو و بادام خام به برنامه غذاییشان میتوانند میزان رطوبت مورد نیاز بدن خود را تامین و به درمان بیخوابی کمک کنند. بنابراین اگر در طول تابستان عادت کردهاید تا دیر وقت بیدار بمانید کافی است یک و نیم ساعت پیش از خواب یک ظرف سالاد کاهو بدون سس بخورید. ادامه این روند به مدت یک هفته تا 10روز ریتم خواب شما را به حالت طبیعی برمیگرداند.
از شیر کمک بگیرید
در طب سنتی ایرانی و همچنین طب چینی و هندی برای درمان اختلالات خواب به مصرف یک لیوان شیر گرم که در آن یک قاشق غذاخوری عسل حل شده باشد، اشاره شده است. این موضوع به ویژه به خانمهای بارداری توصیه میشود که به دلایل مختلفی مثل سنگین شدن در ماههای آخر، مشکلات گوارشی، کمردرد و ... خواب شبانه راحتی ندارند. پس از همین امشب نیم ساعت پیش از خواب این معجون را امتحان کنید و منتظر نتیجه باشید. البته نکته مهم این است که زود به رختخواب بروید نه اینکه مثل شبهای گذشته دیر وقت بخوابید.
این دمنوشها را امتحان کنید
بر اساس توصیههای طب سنتی ترکیب گلگاوزبان و سنبلالطیب یکی از بهترین آرامبخشهای گیاهی محسوب میشود. برای تهیه این دمنوش باید ۴ قاشق غذاخوری گلگاوزبان را با یک قاشق سنبلالطیب درون ظرف ریخته و با ۲ لیوان آب سرد مخلوط کنید تا 10دقیقه دم بکشد. نوشیدن یک فنجان از این دمنوش نیم ساعت پیش از خواب هم باعث ایجاد حس خواب آلودگی میشود و هم شما خواب شبانه آرام و باکیفیتی خواهید داشت.
نوشیدن یک فنجان عرق بیدمشک خنک یک ساعت پیش ازخواب تاثیر زیادی در بهبود کیفیت و عمق خواب دارد. البته یادتان باشد تاثیر این نوشیدنی سنتی به اندازه گل گاوزبان نیست.
یکی از توصیههای سنتی برای رفع مشکل بیخوابی، نوشیدن دمنوش بهلیمو و نبات است که میتواند جایگزین مناسبی برای قرصهای خوابآور باشد. برای تهیه این دمنوش میتوانید یک قاشق بهلیموی خشک شده را با ۲ لیوان آب دم کنید و نیم ساعت پیش از خواب بنوشید.
نوشیدن یک فنجان چای ترخون باعث میشود تا ریتم طبیعی خواب به حالت اولیه برگردد و در کوتاهترین زمان ممکن به زود خوابیدن و زود بیدار شدن عادت کنید. برای تهیه این دمنوش باید مقداری ترخون تازه را با کمی نبات داخل آب جوش بریزید تا حدود 15 دقیقه دم بکشد و آماده مصرف شود. به گفته حکمای طب سنتی بابونه گیاه آرامبخش طبیعی است، به طوری که مصرف یک فنجان چای بابونه تاثیر به سزایی در درمان بیخوابی و سایر اختلالات خواب دارد.
ممنوعیت بابونه برای خانمهای باردار و شیرده
متخصصان طب سنتی میگویند افرادی که بیماری فشارخون دارند و همچنین خانمهایی که در دوران حاملگی از فشار خون بالا رنج میبرند، هرگز نباید از گیاه بابونه استفاده کنند زیرا مصرف آن باعث افزایش فشارخون میشود. همچنین استفاده از گل بابونه برای خانمهای باردار و زنان شیرده توصیه نمیشود زیرا ممکن است باعث دردهای شکمی یا سقط جنین شود. در عین حال باید از خوردن چای بابونه هنگام رانندگی خودداری کنید زیرا حس خواب آلودگی را تشدید میکند. البته فراموش نکنید برای مصرف دمنوش بابونه باید از میزان مصرف کم شروع و رفته رفته میزان آن را بیشتر کنید.
بر اساس توصیههای طب سنتی نوشیدن دم کرده خرفه پیش از خواب هم در رفع مشکل بیخوابی و هم در تنظیم ساعت خواب موثر است. برای تهیه این دمنوش 25 گرم گیاه خرفه را در یک لیترآب به مدت 20 دقیقه بجوشانید و پس از سرد شدن میل کنید.
باورهای سنتی خواب
· خواب معتدل نباید از 10 ساعت بیشتر باشد.
· بهترین زمان خواب پیش از نیمه شب و بهترین زمان بیدار شدن هنگام طلوع خورشید است.
· کمبود خواب موجب تیرگی رنگ پوست میشود.
· کمخوابی بیش از حد از بین رفتن رطوبت بدن، اختلال هضم و خشکی مغز را به همراه دارد.
· محیط خواب باید آرام و کم نور باشد.
· خواب کوتاه قبل از اذان ظهر، قیلوله نام دارد وخوب است، اما خواب عصر بلغمزاست و افراد را خستهتر میکند.
· بیشترین ضرر خواب روز متوجه سرد مزاجان است.
نظرات شما
جدیدترین پرامتیازترین