سزارین عبارت است از برش افقی شکم به گونه ای که پوست شکم، بافت ها و عضلات زیر آن و دیواره رحم پاره شود. قبل از اینکه برش صورت گیرد، باید موهای زاید روی شکم برداشته و همچنین قسمت مورد نظر از شکم شستشو داده شود. البته در بعضی از سزارین ها بسته به تمایل مادر بیهوشی کامل صورت نمی گیرد بلکه قسمت کمر به پایین بی حس می شود. در نهایت نوزاد را از این شکاف خارج کرده و پس از آن جفت نیز بیرون کشیده می شود.
به دلیل مزایای زایمان طبیعی زنان در کشورهای صنعتی و پیشرفته تمایل بیشتری به این زایمان دارند ؛ مگر آنکه وضعیت خاصی وجود داشته باشد؛ مثل:
1- قرارگیری جنین به طور غیرعادی: در وضعیت طبیعی سر جنین در رحم مادر به سمت پایین است و اگر جنین به صورت عرضی قرار گرفته باشد یا پاهای جنین پایین باشد، امکان زایمان طبیعی وجود ندارد.
2- ایجاد مشکل در جفت جنین و بند ناف: اگر جفت جنین به طور زودرس از جنین جدا شود و یا جفت در قسمت فوقانی رحم قرار گیرد، باید زایمان به طور سزارین انجام شود.
گاهی اوقات ممکن است بند ناف به داخل مجرای زایمانی سر بخورد و جریان خون و اکسیژن به جنین نرسد. در این وضعیت نیز باید به طور اورژانسی عمل سزارین انجام شود.
4- RH خون: جنینهایی که مشکلات خونی دارند، بهتر است با روش سزارین متولد شوند؛ زیرا تحمل فشار زایمان طبیعی را ندارند.
5- چندقلویی: بعضی اوقات زایمان طبیعی دوقلوها به صورت سالم صورت میگیرد؛ اما در بیشتر مواقع سزارین بهترین راه برای حاملگیهای بیش از یک جنین است.
6- مشکلات دیگر: عفونتهای مختلف در ناحیه تناسلی، فشار خون بالا، بیماری قند، ایدز و سابقه مرگ نوزاد، سابقه نازایی و زایمان در سنین بالا؛ به خصوص شکم اول، جزء مواردی هستند که زایمان سزارین توصیه میشود.