نی نی سایت:آنفلوآنزا همانطور که در ریههای شما جا خوش میکند و تب و لرز و درد و عفونت را برایتان هدیه میآورد، میتواند سر از معده شما هم درآورد و تبدیل به یک بیماری پردردسر شود؛ بیماری عجیب و غریبی که شایع است اما هیچ درمانی ندارد! آنفلوآنزای معده اسم ساده بیماری «گاسترو انتریت» است که با هجوم ویروسها یا باکتریها به معده و روده شروع میشود و تب و لرز، استفراغ، ضعف عمومی، اسهال و دردهای شکمی را در پی دارد. سردرد و سرگیجه و بدن درد هم میتوانند از علائم دیگر این بیماری باشند که بسته به نوع ویروس یا باکتری، از یک تا 10روز در بدن شما باقی میمانند. شباهت این علامتها به علائم آنفلوآنزای تنفسی (همان آنفلوآنزایی که به سرماخوردگی شباهت دارد) باعث شده که نام این بیماری را آنفلوآنزای معده بگذارند.
چه وقت دکتر برویم؟
اگر علائم بیماریتان بیشتر از 5روز طول کشید یا علائم شدیدتر شد، اگر بیش از 2 روز استفراغ دارید، اسهالتان غیرقابل کنترل است، خون یا چرک در مدفوعتان میبینید یا ضعف شدید و لرز دارید، اگر تب و لرزتان بیش از یک روز ادامه پیدا کرده و خشکی دهان، خشکی چشم و بیقراری را تجربه میکنید، حتما به دکتر مراجعه کنید. پزشک برای کاهش تهوع شما، داروهایی مثل رومتازین، پروکلرپرازین، متوکلوپرامید و در مواقع شدیدتر، دمیترون تجویز خواهد کرد.
دردسری برای بچهدارها
اگر بچهدار هستید، کارتان سختتر است چون آنفلوآنزای معده در بچهها بسیار شدیدتر از بزرگسالان بروز پیدا میکند و میتواند باعث از دست رفتن مایعات بدن آنها و حتی مرگشان شود. بچهها و نوزادان هم مثل بزرگسالان علایمی مثل اسهال و استفراغ، تب و لرز و بیقراری نشان میدهند و باید به سرعت آنها را به پزشک نشان دهید. اگر تب فرزندتان بیشتر از 9/38درجه بود، اگر دچار بیحالی و تحریک پذیری شد، اگر گفت که درد دارد یا در مدفوعش خون دیدید، اگر بیش از چند ساعت به استفراغ کردن ادامه داد، سریع او را به اورژانس بیمارستان ببرید. درباره نوزادان، علامت خطری که باید جدی بگیرید، کم آبی بدن است. اگر در مدت 6ساعت فرزندتان ادرار نکرده، اگر هنگام گریه اشک از چشمش نمیآید، اگر کسل و بیتوجه است یا نقطه نرمی در سرش فرو رفته، یعنی وضع نوزاد وخیم شده و نیاز به اورژانس دارد.
چرا معده به این روز میافتد؟
بیشترین علت این بیماری ویروس است اما انگلها، فلزات سمی و باکتریها هم میتوانند عامل آنفلوآنزای معده باشند.چیزی که باعث انتقال آنفلوآنزای معده میشود، رعایت نکردن بهداشت است. اگر کسی در اطراف شما به این بیماری مبتلا باشد، ممکن است از طریق دست دادن با شما بیماریاش را منتقل کند و علائم یک تا 3 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر شود. این بیماری بهشدت مسری است و حتی بعد از بهبود نشانههای بیماری، تا 2 هفته احتمال سرایت آن به دیگران وجود دارد. بنابراین نخستین قدم برای آنکه معدهتان دچار این ویروسهای پردردسر نشود، این است که بهطور مرتب دست هایتان را بشویید. میوهها و سبزیجات را به دقت بشویید و ضدعفونی کنید. آبی را که از سلامت آن مطمئن نیستید ننوشید. غذاهای نیم پز مثل استیک، همبرگر و... نخورید. لبنیات غیرپاستوریزه ننوشید. اگر هم خودتان دچار این بیماری شدید، برای اینکه دیگران را مبتلا نکنید، بعد از رفتن به دستشویی و قبل از غذا خوردن دستهایتان را به دقت بشویید. لباسهایتان را هر روز شسته و در آفتاب خشک کنید.
5 قدم تا بهبودی
همانطور که گفتیم آنفلوآنزای معده درمانی ندارد و فقط باید منتظر پایان دوران بیماری باشید. اما با برخی روشها میتوانید آن را کنترل کرده و عوارضش را به حداقل برسانید.
استراحت کنید: نخستین و مهمترین کاری که در هنگام ابتلا به آنفلوآنزای معده باید انجام دهید، استراحت است. در این مدت، حالت تهوع به شما اجازه راه رفتن و تحرک داشتن نمیدهد. اما حتی اگر مشکلی از این بابت نداشتید، باز هم باید استراحت کنید و تا حد ممکن بخوابید تا بدن شما قوای کافی برای مبارزه با بیماری را داشته باشد.
مایعات بنوشید: در این دوران آب زیادی از دست میدهید. بنابراین باید مایعاتی که دارای املاح هستند بنوشید. مثل دوغ، سوربیتول و شربت قند. اما به هیچ عنوان از مایعات ترش مزه یا مایعات گازدار استفاده نکنید چون معدهتان را بیشتر تحریک خواهند کرد. اگر نمیتوانید مایعات را تحمل کنید سعی کنید جرعههای کوچک در فواصل منظم بنوشید. دور قهوه، نوشابه، چای و هر چیز کافئین دار را خط بکشید. به جای آن، دمنوش زنجبیل، دمنوش نعناع یا زعفران بنوشید. بعد از استفراغ، بهتر است 15تا 20دقیقه به معده استراحت دهید سپس مقدار کمی مایعات بنوشید.
میوه ممنوع: برخلاف سایر بیماریها که معمولا برایشان خوردن میوه تجویز میشود، در این مورد باید دور همه میوهها را خط بکشید. آنفلوآنزای معده، سیستم گوارشی شما را در وضعیت حساسی قرار میدهد که تحمل هضم و دفع میوهها را ندارد. پس فعلا با معدهتان راه بیایید و چیزی جز مایعات گرم و سبک نخورید.
به معده استراحت بدهید: قبول کنید که در این دوران، معده شما آسیب پذیرترین بخش وجودتان است. جدار داخلی معده در اثر بیماری از بین رفته و ممکن است زخم شود. پس کمی به معدهتان استراحت بدهید و غذای سنگین نخورید. اگر گرسنه شدید، سعی کنید مایعات شیرین بخورید. لقمههای کوچک و با فاصله نان و پنیر، کمی سوپ گرم و آبکی گزینههای خوبی برای سیر کردن شما در این دوران هستند.
مسکن بخورید: برای درمان سردرد و معده دردتان، میتوانید ایبوپروفن یا هیوسین مصرف کنید البته حتما مصرف دارو را با مشورت و تحت نظر پزشک انجام دهید.
منبع:همشهری آنلاین