نینی سایت: کودکان به تحرک، علاقه زیادی نشان میدهند. وقتی بزرگتر میشوند این علاقه در قالب شرکت در کلاسهای ورزشی شکوفا میشود، اما مشکل اینجاست که بسیاری از آنها به تدریج ورزش کردن را کنار میگذارند. حالا این سؤال مطرح میشود که چرا این اتفاق روی میدهد؟
یکی از مهمترین دلایلی که موجب میشود کودک دیگر مانند ماهها یا حتی سالهای گذشته ورزش و تحرک لازم را نداشته باشد، این است که او دیگر لذت کافی را از آن تحرک نمیبرد. در واقع ورزش کردن برای کودک مانند گذشته سرگرمی جذابی محسوب نمیشود. چندی پیش تحقیقی در این خصوص در دانشگاه جورج واشنگتن انجام شد. در آن از چندین ورزشکار جوان سؤال شد که اصولا چرا ورزش می کنند؟ آنها در پاسخ گفتند که ورزش را به خاطر اینکه سرگرم کننده و جذاب است دنبال میکنند. پاسخی که محققان در این بررسی به آن رسیدند گویای نکات زیادی است. مطمئن باشید اگر کودکتان که همواره از ورزش کردن لذت می برده، به تدریج دیگر ورزش برایش جذابیت گذشته را نخواهد داشت و دیر یا زود آن را کنار خواهد گذاشت. این تغییر رویه ارتباطی با هوش و استعداد بالای کودکتان در انجام حرکات ورزشی ندارد، بلکه مهم علاقه درونی به ورزش کردن است.
دلیل دیگری که محققان متوجه شدهاند کودکان به خاطر آن ورزش کردن را به آرامی رها میکنند این است که احساس میکنند استقلالی که باید داشته باشند، ندارند. کم نیستند کودکانی که پس از ماهها ورزش کردن در حالی که آن را با لذت خاصی دنبال میکردند، به دلیل آنکه نظارت بیشتر والدین را در اطراف خود حس میکنند، ورزش کردن را رها کرده و به فعالیتهای دیگری مشغول میشوند که بتوانند حریم شخصی مورد علاقهشان را در آن حفظ کنند. برخی والدین که همواره با کودک خود ورزش میکنند، به اشتباه خود را مسؤول پیشرفت سریع کودکشان در رشته ورزشی خاصی مانند فوتبال دانسته و در جلسات تمرینی که به همراه یکدیگر شرکت میکنند دستورات فنی زیادی به کودک میدهند که ممکن است موجب ناراحتی و دلآزدگی او از ورزش کردن شود.
حتی برخی والدین در حالی که به همراه کودک خود در مسابقه ورزشی مانند فوتبال شرکت میکنند، بازی را آنچنان جدی میگیرند که گویی برای قهرمانی در یک دوره مسابقه فوتبال شرکت کردهاند. آنها ممکن است حرکات خشنی انجام داده یا حتی سر داور داد و فریاد کنند. کودک با مشاهده این اتفاقات از ادامه آن ورزش دلسرد شده و روی به تفریحات دیگری میآورد.
بیتوجهی نشان دادن به کودک، بهویژه کودکانی که به عنوان دانشآموز در تیمهای ورزشی بازی میکنند یکی دیگر از عوامل اصلی دلسرد شدن آنها به ادامه ورزش کردن است. تحقیقاتی انجام شده که نشان میدهد کودکان ترجیح میدهند در تیم بازنده و معمولا شکست خورده بازی کنند تا اینکه به عنوان فردی جایگزین همواره شانس مختصری برای نمایش تواناییهایشان داشته باشند.