نینی سایت: نوشتن یکی از مهمترین مهارتهای اکتسابی کودک به شمار میآید که غفلت در آموزش اصولی آن تا مدتها گریبانگیر والدین شده و در یادگیری مهارتهای دیگر نیز اختلال ایجاد میکند. البته کودکان به طور طبیعی علاقه زیادی به ایجاد نقش و نگار بر روی سطوح دارند، از کاغذ گرفته تا دیوار. آنها از اینکه میتوانند با ابزار سادهای همچون مداد اشکال گوناگونی ترسیم کرده و از این طریق آنچه که در ذهنشان میگذرد را بیان کنند لذت میبرند. برای اینکه این لذت به اوج خود برسد باید کارهایی جهت تشویق کودک به نوشتن کرد. این گزارش را دنبال کنید تا شما را با راهکارهای سادهای در این خصوص آشنا کنیم.
به کودک فشار نیاورید
اگر دوست دارید کودکتان به طور طبیعی و از روی عشق و علاقه شروع به نوشتن کند و اصول آن را بیاموزد نباید فشار روحی و روانی به او وارد کنید. از فرصتها استفاده کرده و کودک را در برابر تکهای کاغذ و مداد قرار دهید. حتی میتوانید این شرایط را در کنار دیوار و به همراه یک تکه گچ مخصوص نوشتن ایجاد کنید. نوشتن حتما نباید بر روی کاغذ و با استفاده از مداد باشد. شما میتوانید رنگهای بی خطر و قابل شستشو را در اختیار کودک قرار داده تا او بتواند با سرانگشتان خود اشکالی را بر روی سطوح مختلف بکشد. در تمامی این شرایط کودک باید احساس راحتی کند. در واقع او باید از ایجاد نقش و نگار بر روی سطوحی که شما در اختیارش قرار میدهید احساس لذت کند. اگر کودکتان در سن پیش دبستانی قرار دارد فراموش نکنید که او در حال یادگیری و درک این واقعیت است که چطور میتوان از کلمات برای بیان تفکرات استفاده کرد. موتور مهارتهای کودک کودک در این سن در حال رشد سریع است و به همین منظور باید شکل و شمایل مناسبی به آنها داد. به کودک نشان دهید که هر بار نوشتن را به خوبی انجام دهد برایش جایزه مناسبی تهیه میکنید.
ابزارهای مختلف نوشتن را در اختیار کودک قرار دهید
کودکی که در سن پیش دبستانی قرار دارد باید بیاموزد که از انواع ابزارهای ویژه نوشتن استفاده کند. این ابزارها طیف متنوعی دارند، از گچ تخته سیاه گرفته تا مداد مداد رنگی و خودکار و انواع رنگها و ماژیک. او را در شریطی قرار دهید که بتواند از انواع این وسایل برای اییجاد نقش و نگار و یادگیری مهارت نوشتن استفاده کند. او باید با انواع ابزارهای ویژه نوشتن آشنا شود. کودک باید درک کند که حتی خمیر بازی و خمیر مخصوص ساخت ظرف و ظروف نیز میتوانند به نوعی وسیله نوشتن باشند. برای این کار میتوانید خمیر بازی را با دستان خود به شکل رول درآورده و حروف الفبا را با آن بسازید. بدین ترتیب کودک در اوج شعف و شگفتی با ابزارهای مختلف برای نوشتن آشنا میشود. همزمان با این آشنایی موتور مهارت نوشتن کودک نیز گرم و گرمتر میشود. این نوع وسایل را همواره در جایی نگهداری کنید که کودک به تنهایی نیز بتواند به سراغ آنها رفته و با آنها سرگرم شود.
کودک را با سطوح مختلف آشنا کنید
در ابتدا کاغذ بهترین و شناخته شدهترین سطح برای نوشتن است. اما کاغذ تنها وسیله برای این منظور نیست. کاغذهای بزرگ مخصوص چاپ که قیمت زیادی نداشته باشند گام بعدی برای تقویت مهارت نوشتن کودک است. او دوست دارد که اشکال بزرگ هم بکشد و برای این منظور این نوع کاغذها ابزاری سودمند محسوب میشوند. در ادامه نباید از تخته سیاه هم غافل شد. حتی باید به دیوار و هر سطح خشک دیگری هم فکر کرد (البته به این شرط که مزاحمتی برای دیگران ایجاد نشود). توصیه میشود ماژیکهای قابل شستشو در رنگهای مختلف تهیه کرده و همراه با کودک از آنها برای نقاشی و نوشتن بر روی سطوح مناسب که قابل پاک شدن باشد استفاده کنید. همراهی با کودک شور و نشاط درونی او برای یادگیری اصول نوشتن را هرچه بیشتر تقویت میکند.
مدل مناسب کودک برای نوشتن شوید
شما به عنوان والدین کودک هر کاری که انجام میدهید برای او سرمشق خواهد بود و چه الگویی بهتر از شما برای یادگیری نوشتن. در این دوران که کودک پیش دبستانی مشغول آشنا شدن با انواع وسایل نوشتن و سطوح متنوع است، او را تنها نگذاشته و برای ایجاد نقش و نگار بر روی کاغذ و سطوح دیگر با او همراه شوید. بنویسید تا او هم با الگوبرداری از شما یاد بگیرد که چطور بنویسد. بهتر است در برخی موارد که مشغول نوشتن فهرست خرید روزانه هستید و یا برای دوستان خود ایمیل میزنید، شرایط را طوری فراهم کنید که کودک نیز بتواند حرکات انگشتان و دست شما را در آن وضعیت مشاهده کند. به یاد داشته باشید که کودکانی که در سن پیش دبستانی قرار دارند یکی از بهترین کپی کنندگان در جهان هستند. اگر شما به نوشتن علاقه نشان دهید، کودک نیز از شما و علاقه درونی که نسبت به این کار دارید تقلید کرده و در نتیجه مهارت نوشتاری وی خیلی زود قوی میشود.
از رایانه هم استفاده کنید
در دنیایی زندگی میکنیم که ابزارها به سرعت در حال دگرگونی هستند و شما هم باید به روز باشید. قرار نیست کودک شما برای همیشه روی کاغذ بنویسد بلکه خیلی زود به مرحله ای میرسد که کمتر از خودکار و کاغذ استفاده کرده و بیشتر از تایپ و کار با رایانه لذت میبرد. پس در مواقعی که با رایانه در خانه کار میکنید کودک را نیز به سمت خود کشیده تا او شما را در حالی که با صفحه کلید کار میکنید و حروف و کلمات را در رایانه تایپ میکنید مشاهده کند.
به آنچه که کودک مینویسد شور و شوق نشان دهید
اکنون که کودک پیش دبستانی شما به نوشتن علاقه نشان داده این شما هستید که باید علاقه درونی او را تقویت کنید. پس او را در انجام این کار همراهی کنید. کودک بر اساس آنچه در ذهنش میگذرد خطوطی بعضا بی معنی ترسیم میکند اما باید به آن توجه کرده و با اشتیاق فراوان حاصل هنرنمایی کودک را ستایش کنید. از این جملات استفاده کنید: تو حالا میتوانی نامت را بنویسی. بیان اینگونه جملات به مراتب تأثیرگذارتر از این است که صرفا به کودک بگویید: تو خوب مینویسی! به او نشان دهید نسبت به چیزی که مینویسد و کاری که انجام میدهد حساس هستید و پیشرفتش را دنبال میکنید.