نینی سایت: زنان و مردان جوانی که تازه صاحب فرزند میشوند ممکن است در فرآیند تربیت کودک دچار اشتباهاتی شوند. البته بخشی از این اشتباهات قابل قبول است چون به طور خیلی ساده واضح است که آنها «به تازگی» صاحب فرزند شدهاند و هنوز تجربه کافی در بزرگ کردن فرزندشان ندارند. در این مقاله شما را با 10 مورد از این دست اشتباهات آشنا کرده و راهکارهای مناسبی برای جلوگیری از بروز آنها ارایه کردهایم.
وحشت کردن از هر چیزی!
نوزاد یا کودک فرقی نمیکند، حالتهایی نظیر استفراغ، تب، اسهال و مواردی از این دست همواره در انتظار بسیاری از آنهاست. اما نکته مهم این است که سیستم دفاعی بدن نوزاد و کودک آنقدر قدرتمند است که به راحتی از پس تمامی این موارد برآید، هر چند درمانهای قطعی و تأثیرگذار نیز باید دنبال شود. در بسیاری از موارد مشاهده شده که والدین کودک با مشاهده چنین حالتهایی دست و پای خود را گم کرده و واکنشهای عجیبی از خود بروز میدهند. درحقیقت «واکنش بیش از حد معمول» مشکلی است که در فرآیند تربیت و رسیدگی به امور روزمره نوزاد و کودک از سوی والدین سر میزند. در نتیجه این کودک است که دچار تشویش و اضطراب شده و در صورت تکرار چندین و چند باره این موضوع، تغییرات نگران کنندهای در رفتار او بروز میکند.
کارشناسان امور تربیتی کودک به این واقعیت اشاره میکنند که پدر و مادر به راحتی میتوانند نخستین سال از حیات فرزندشان را فدای چنین نگرانیهای بیموردی کنند. اینکه آیا مدفوع به تندی یا کندی از او خارج میشود و یا اینکه آیا او بیش از حد استفراغ میکند و همچنین نگرانی درباره میزان غذایی که نوزاد میخورد و حتی شدت گریه او، همگی از جمله مواردی است که در زمره سادهترین اما تأثیرگذارترین اشتباهات والدین در سال نخست بچهداری قرار میگیرند.
اینکه اجازه ندهید نوزاد گریه کند!
بسیاری از زوجهایی که تازه صاحب فرزند میشوند حتما به خود میگویند که با انجام درست کارهایی نظیر تعویض پوشک و تغذیه به موقع، دیگر بهانهای برای گریه کردن به نوزاد نمیدهند. درواقع برخی والدین کار اصلی خود را در ماههای نخست بچه داری انجام کارهای مختلف مرتبط با تربیت او با هدف گریه نکردنش میدانند! اما این یک اشتباه بزرگ است. لزوما نباید فکر کرد که گریه کردن نوزاد ربطی به انجام نادرست کارهای تربیتی و مربوط به نگهداری نوزاد دارد. بچهها گریه میکنند و حتی زمانی که به بهترین نحو ممکن هم پوشک شده باشند و به اندازه کافی شیر و غذا خورده باشند باز هم ممکن است گریه کنند زیرا این شیوهای منحصربفرد برای برقراری ارتباط با دنیای خارج و از جمله پدر و مادر است. یادتان باشد گریه کردن یکی از نشانههای نوزاد بودن است! با این حال اگر این وضعیت برای مدتی طولانی، مثلا بیش از یک ساعت به طول انجامید حالا باید نگران باشید زیرا ممکن است این نشانهای از تب، حالت تهوع، درد شکم و یا هر چیز غیرعادی دیگری باشد. در این صورت به سرعت با پزشک متخصص اطفال تماس گرفته و از او مشورتهای لازم را بگیرید.
بیدارکردن نوزاد برای شیرخوردن از سینه مادر!
یک نکته مهم برای همیشه یادتان باشد: نوزاد میتواند و باید سراسر شب را بخوابد اما بر اساس یک تصور کاملا نادرست که میگوید شیر مادر برای آرام نگاه داشتن نوزاد در سراسر شب کافی نیست برخی مادران را بر آن میدارد تا نوزاد را از خواب بیدار کرده تا به او شیر دهد. با این حال واقعیت چیز دیگری است: نوزاد میتواند و باید سراسر شب را بخوابد. این نه تنها برای نوزاد که برای مادر شیرده نیز مزایای زیادی دارد. در این صورت مادری که این روزها به انرژی زیادی برای همراه شدن با نوزاد و تغذیه او با شیر خود نیاز دارد، میتواند خواب کافی را تجربه کند.
اشتباه گرفتن استفراغ و بالاآورن!
تفاوت این دو در تعداد روی دادن آنهاست و نه شدتشان. دقت کنید اگر استفراغ نوزاد ناشی از عفونت ویروسی باشد بدون توجه به اینکه چه موقع شیر خورده است هر 30 تا 45 دقیقه یک بار تکرار میشود. اما در نقطه مقابل بالا آوردن که همواره با مایعات لزج گونه همراه است با شیرخوردن نوزاد در ارتباط است. پس در صورت مواجه با چنین وضعیتی دست و پای خود را گم نکرده و به وضعیت ظاهری نوزاد با دقت نگاه کنید.
بیتفاوت بودن نسبت به تب کردن نوزاد!
یادتان باشد هرگاه دمای بدن نوزادی که نهایتا سه ماه از تولدش گذشته از 37.8 درجه فراتر رفت او تب کرده است و باز هم یادتان باشد که تب واکنش دفاعی بدن و نشانه بیماری است. پس نباید بیتفاوت باشید. البته تنها یک استثنا در این میان وجود دارد و آن تب ناشی از واکسیناسیون است. هر زمان نوزاد را واکسن میزنید به مدت 24 ساعت تب میکند و پس از این مدت باید افزایش دمای بدنش متوقف شده و به حالت عادی خود بازگردد. برخی والدین به اشتباه میگویند: نوزادم تب ندارد و تنها احساس گرما میکند! در این مواقع چنین والدینی تنها از قرصهایی نظیرTylenol استفاده میکنند که نوعی مسکن درد است اما این یک اشتباه فاحش است. یادتان باشد که سیستم ایمنی نوزاد به تنهایی قابلیت مدیریت بدن در برابر عفونت را ندارد. پس در چنین مواقعی به سرعت اقدام به کاستن از دمای بدن نوزاد یا همان تب کنید و اگر افزایش دمای بدنش همچنان تداوم یافت در اولین فرصت به پزشک اطفال مراجعه کنید. باز هم یادتان باشد سلامت او در دستان شماست.
نادیده گرفتن بهداشت دهان و دندان!
بسیاری از والدین باور ندارند که باید همواره به بهداشت دندانهای نوزاد تازه به دنیا آمده و در کل سلامت دهان وی توجه کنند تا اینکه خیلی دیر به یاد این موضوع میافتند. به خاطر داشته باشید که هیچ گاه برای تشویق کردن نوزاد به یادگیری عادتهای خوب مرتبط با بهداشت دهان و دندان زود نیست. درواقع هرچه زودتر این کار را آغاز کنید بهتر است. رعایت چند نکته میتواند به والدین جوان کمک زیادی کند: هیچگاه به نوزاد در زمانی که در تخت خواب قرار دارد شیر ندهید. این کار احتمال شکلگیری ریزحفره ها در دندانها و پوسیدگی سریع آنها را به همراه دارد. همچنین توصیه میشود که همواره از یک پارچه مرطوب برای تمیز کردن لثه نوزاد استفاده کنید و زمانی که نوزاد به مرز یک سالگی رسید مسواک زدن را آغاز کنید. از اینکه دندانهای نوزاد به میزان کافی محلولهای حاوی فلوراید دریافت میکند مطمئن شوید. میتوانید با دندانپزشک مشورت کرده و در صورت نیاز از مکملهای حاوی این ماده استفاده کنید.
فراموش کردن زندگی عادی زناشویی!
در بسیاری از موارد مشاهده شده که همزمان با به دنیا آمدن نوزاد و به خصوص نخستین نوزاد، پدر و مادر خیلی زود روال عادی زندگی زناشویی خود را فراموش میکنند. در این موارد فراموش کردن ارتباطات زناشویی به تدریج به کم رنگ شدن بسیاری از پلهای عاطفی میان آنها منجر میشود. این یک رویه نادرست است. یادتان باشد درحالی که باید تمرکز کافی بر روی نوزاد و نیازهای او داشته باشید، نباید فراموش کنید که شما و همسرتان یک زوج جوان هستید و باید از این سالها لذت کافی ببرید و چه خوب که این لحظات همراه با فرزندتان باشد.
دعوا و مشاجره زیاد در برابر دیدگان کودک!
حتی یک نوزاد سه ماهه نیز آنچه را که به زبان میآورید به نوعی درک میکند، به خصوص حرفهایی که در حین دعوا و پرخاشگری بیان میکنید. هرگاه که با همسرتان بر سر هر موضوعی دعوا میکنید این سؤال را از خود بپرسید که آیا این رویه درحال تبدیل شدن به یک روند عادی نیست؟ و آیا فکر نمیکنید چنین مشاجرههایی به تدریج به بخشی از رویدادهای عادی زندگی تبدیل میشود؟ در این موارد والدین بسیاری از عناصر دور و بر خود از جمله کودک و حتی نوزادی که آنها را نظاره میکند فراموش میکنند، حال آنکه نوزاد هیچ چیز را از یاد نمیبرد.
اعتماد کردن به هر توصیه و پیشنهادی!
این روزها یعنی روزهایی که ماههای نخست زندگی اولین فرزندتان را میگذرانید هر کسی با هر تفکری به شما توصیههایی میکند. حتی بسیاری از والدین جوان به مراکزی مراجعه میکنند که هیچگونه وجاهت قانونی ندارند و مشاورههای نادرستی ارایه میکنند. این مورد یکی از اصلیترین و شایعترین اشتباهات والدین در فرآیند تربیت نخستین فرزندشان به شمار میآید. مراقب باشید به کجا میروید از چه کسی مشاوره میگیرید.
عدم نصب صحیح صندلی خودرو ویژه کودک
خرید صندلی خودروی ویژه کودک و نوزاد که مناسب و استاندارد باشد یک نکته است و نصب صحیح آن در جای مناسب نکته مهمتر. حتی برخی از کارشناسان معتقدند نصب صحیح صندلی ویژه کودک دسته کمی از راه اندازی راکت فضایی ندارد! همانقدر که باید برای چنین پرتابی وسواس به خرج داد، باید به نصب درست صندلی ویژه نوزاد و کودک در خودرو هم دقت کرد. اگر اطلاعاتی در این زمینه ندارید پیش از استفاده از این وسیله کاربردی از فروشنده یا افرادی که در این زمینه آگاهی کامل دارند مشاوره لازم را را دریافت کنید.
نظرات شما
جدیدترین پرامتیازترین