در قسمت قبل به 5 مورد از جملات ممنوعه والدین اشاره شد، در ادامه به 5 مورد دیگر از این عبارات می پردازیم.
6."تنهام بذار"
همه پدرها و مادرها گهگاهی به استراحت احتیاج پیدا می کنند. مشکل اینجاست که هنگامی که از کودکتان میخواهید که برای چند لحظه شما را تنها بگذارد، او این حرف شما را به خودش ربط میدهد و به دل میگیرد.
آن ها شروع میکنند به فکر کردن راجع به این موضوع که هیچ دلیلی برای این رفتار شما وجود ندارد و اگر در سنین پایینتر از آنها چنین درخواستی را بکنید، خیلی کمتر از زمانی که در سنین بالاتری هستند ممکن است که شما را اذیت کنند.
کودکان باید کم کم با این موضوع کنار بیایند و آن را بپذیرند که شما هم نیاز دارید تا زمانی را برای خودتان اختصاص دهید، اما راه های بهتری نیز برای تفهیم این موضوع به آنها وجود دارد، مانند زمانهایی که به او می گویید "من با دوستام میخام برم برای خرید، اما بابا جون که پیشت میمونه" .
هنگامی که همراه کودک خود در خانه هستید و به شدت نیاز دارید که چند لحظه ای تنها باشید، می توانید او را با کارهای هنری مثل نقاشی و رنگ آمیزی یا کاردستی و یا حتی دیدین چند برنامه تلویزیونی سرگرم کنید.
7."گریه نکن!"
هیچکس دبدن گریه کودکان را دوست ندارد، اما همواره باید سعی کنیم کودک خود را به بیان کردن و نشان دادن احساساتش تشویق کنیم.
هوش هیجانی یکی از مهمترین مهارت ها برای اندازهگیری سلامت و تندرستی در طولانی مدت است. عادت به سرکوب کردن احساسات باعث افزایش سطح کورتیزول شده و بدن شما را در یک حالت استرس طولانی مدت قرار میدهد. به کودکان خود آزادی بدهید تا احساساتشان را بیان کنند، و این اولین قدم برای کمک به مدیریت کردن آنهاست. کودکانی که هنوز تعداد لغات کافی برای ابراز احساساتشان را فرا نگرفته اند، بیشتر از طریق بیانات فیزیکی آن را نشان میدهند.
به جای این که به کودک خود بگویید که گریه نکند، به او بگویید که احساس او را درک میکنید، و به او حق میدهید که ناراحت است و سعی کنید اگر دلیل گریه او را میدانید ، با عنوان کردن دلیل آن، با او همدلی کنید ولی در صورتی که از علت گریه کودک اطلاعی ندارید، دلیل آن را حدس نزنید. به کودک خود آزادی دهید تا احساساتش را نشان دهد. با این کار به بهبود رشد هیجانی او کمک میکنید و او از این آگاهی مانند سپری در برابر مشکلات روحی در طول زندگی آینده خود استفاده خواهد کرد.
8." صبر کن بابات بشنوه که چی کار کردی"
از زمان های بسیار دور این اصل در ذهن ما به جا مانده است که مادران خیلی ملایم تر بوده و قدرت واقعی همیشه در دست پدران بوده است.
اگر واقعاً می خواهید که راجع به رفتار کودتان به او درسی را بدهید، باید در همان لحظه آن مسئله را حل و فصل کنید. این کار شما پیامی را برای کودکتان به همراه خواهد داشت و آن این است که "چرا نباید به حرفای مامان گوش بدم، وقتی به هر حال اون قرار نیست که کاری بکنه یا به گوش بابا برسونه"
در نهایت این شیوه تفکر باعث ایجاد اضطراب طولانی مدت در کودکان شده و ترس و ناراحتی از تنبیه شدن در وجود او باقی خواهد ماند.
9."اینطوری که تو انجامش میدی درست نیست، بذار من انجامش بدم.."
"نه...نه...اجازه بده مامان نشونت بده"، " ببین من میتونم زودتر تموم کنم..".این عبارت ها از جمله های معروف و رایجی هستند که والدین آنها را به کار میبرند، در حالیکه این عبارات بر روی کودک شما بی تأثیر و بی فایده است. استفاده از این سبک جمله ها، به کودک حس ناتوانی و بی قدرتی را القا میکند، و این کار میتواند بر روی اعتماد به نفس و عزت نفس او تأثیرگذار باشد.
هنگامی که شما از کودک خود می خواهید که کاری را انجام دهد، برای مثال رختخواب خود را مرتب کند یا شلوارش را بپوشد، به محض این که او نم یتواند آن کار را به درستی انجام دهد، شما وارد می شوید و کار را خودتان انجام می دهید. به همین ترتیب اگر شما تک تک کارهای او را خودتان انجام دهید، هرگونه توانایی و حس کمال گرایی را در او از بین می برید.
واضح است که کودک شما برای انجام بعضی از کارها به کمک شما نیاز دارد، و البته زمان هایی نیز وجود دارد که شما عجله دارید ولی در همین حال هم میتوانید از عبارت های بهتر و مثبت تری استفاده کنید."تو خیلی خوب میتونی از اسفنج استفاده کنی، حالا میخوای نشونت بدم که چطوری میشه از اسپری آب استفاده کرد؟" یا می توانید در انجام دادن کار به جای نادیده گرفتن و بی اعتنایی ، با او مشارکت و همکاری کنید ."بیا بهت یه ترفند خیلی خوب که مامان بزرگ برای مرتب کردن رختخواب بهم یاد داد و بهت نشون بدم"
10."باید از خودت خجالت بکشی"
شما با گفتن این جمله سعی میکنید که در کودک خود احساس گناه ایجاد کنید، ایده اصلی در اینجا این است شما با گفتن این جمله می خواهید در کودک خود احساس گناهی را ایجاد کنید و او را از کاری که انجام داده است خجالت زده کنید تا او به رفتارش فکر کرده و در رفتارش تغییر ایجاد کند.
اما به چه بهایی؟ این کار شما باعث می شود تا در آینده از او بشنوید که می گوید "من به اندازه کافی خوب نیستم" و "من هیچوقت نمی تونم هیچ کاری و درست انجام بدم"
یادگیری فرایند آزمون و خطاست. حتی اگر کودک شما مانند روز گذشته باز هم در برداشتن و ریختن پاکت شیری که برای او سنگین است دچار اشتباه شد، نظرات شما برای او کارساز نخواهد بود.
تحریریه نی نی سایت
نظرات شما
جدیدترین پرامتیازترین