اکنون زمان آن است که به فرزند چهار ماهه تان در فهم و شناخت بعضی چیزها کمک کنید تا مفهوم من میتوانم این کار رو بکنم در ذهنش جا بیفتد.با بازیهای ساده یا تهیه اسباب بازی ساده ای که فرزندتان بتواند با آن تعامل برقرار کند میتوانید مفاهیم علت و معلول را به او یاد بدهید چون در این زمان هماهنگی دست و چشمش نیز بهتر شده است.
کودک در این سن چگونه بازی میکند؟
· میخندد، پیچ و تاب میخورد و با ذوق فریاد میکشد.
· با کمک شما میتواند به اشیا برسد.
· دوست دارد حرکت دستانش را نگاه کند.
· میتواند چهرههای آشنا را تشخیص دهد و به چهره دیگران نیز علاقهمند است.
· میتواند اسباببازیهایی که در دسترسش هستند را بگیرد.
اسباب بازی های متناسب با این سن:
1-اسباببازیهای دستی
در این مرحله، بچهها کمکم استفاده هدفمند از دستان خود را آغاز میکنند. لمس کردن، حس کردن و گرفتن همگی راههایی برای کشف و سیاحت دنیای جدید برای او هستند.به همین دلیل الآن زمان مناسبی است تا این مهارتها با اسباببازیهای مناسبی که بافتها و زمینههای مختلف و البته جایی برای گرفتن دارند تقویت شوند.این اسباببازیها علاوه بر امکان گرفته شدن توسط بچه حتی وقتی که در دستانش نیستند نیز به خاطر زیباییهای ظاهری توجهش را جلب میکنند.
راه و روشهای مختلفی پیدا کنید تا اسباببازی، همراه و در دست بچه باشد.( بسیاری از این نوع اسباببازیها طوری طراحی میشوند که به سایر چیزها وصل شوند یا اینکه اصلاً از قبل به یک چرخ یا قنداق قابل حمل وصل شدهاند.) سپس آن را کمی جلوی بچه بالا و پایین برده و بعد به چپ و راست حرکت دهید. ببینید آیا میتواند با چشمهایش آن را دنبال کند؛ سپس تشویقش کنید تا دستش را دراز کرده و آن را بگیرد وبگوئید «اوه! ببین ... گرفتیش!»
کمی با هم با اسباببازی قایم باشک بازی کنید. اگر به اندازهی کافی کوچک است، آن را زیر یک پتو پنهان کنید؛ اگر صدادار است یا حالت جغجغهای دارد، صدای آن را در بیاورید.اجازه دهید قسمتی از آن از زیر پتو بیرون بماند و سپس از او بپرسید که «کجا رفت»؟ یک نگاه زیر چشمی به آن بکنید و بگویید «آهان !ایناهاش».تا پایان شش ماهگی او میتواند بفهمد که برجستگی زیر پتو همان اسباببازی او است.
فرزند شما هیچ گاه برای سرگرم شدن توسط شما و صدا در آوردن و شکلک در آوردن کوچک نیست.سعی کنید برای او صدای حیوانات مختلف را در بیاورید. وقتی که خندههای شیرین و پر از شوق او را ببینید، فراموش میکنید که این قبیل کارهایتان چه قدر بچهگانه است و تشویق می شوید بیشتر ادامه بدهید!
2-اسباببازیهایی با صداهای متنوع، رنگهای روشن و چراغ
رنگهای روشن و نورها سادهترین چیزهایی هستند که بچه در حال حاضر میتواند ببیند.وقتی که اشیا و صدا ها را به او معرفی میکنید، در حقیقت کمک میکنید که حسهای مختلفش تحریک شوند و حافظهاو که منبع اصلی تقویت بینائی هستند را آماده و تقویت میکنید.
سعی کنید فضا را برای بازیهایی که ماههای بعد قرار است انجام شوند آماده کنید.قبل از شروع بازی به ویژگیهای مختلف اسباببازی اشاره کنید چراغهای آن را روشن کنیدوصدایآن را در بیاورید و او را هم تشویق کنید صدای موسیقی را تقلید کند و همین طور که پیش میروید شما هم همراه با او بخوانید.وقتی هم که سرتان شلوغ است ، موسیقی و چراغها را روشن کنید تا سرگرم شود.
3-اسباببازیهایی با صورتکهای دوست داشتنی
شکلمنحصر به فرد یک چهره یکی از اولین چیزهایی است که کودک آن را تشخیص داده و به آن واکنش نشان میدهد.همزمان با رشد توانایی تمرکز بچهها، آشنایی با یک چهره باعث تقویت مثبت و بهبود رشد مهارتهای بینائی و احساس آرامش میشود.
با اشاره به ویژگیهای چهره کمک کنید تا کودک شناسایی یک شیء و شناسایی چهرهها را درک کندسپس به سراغ صورت خود و کودک بروید. به آرامی صورتش را لمس کرده و نام هر قسمت را بگویید.
جای دندانکش را تغییر دهید و ببینید که متوجه این تغییر میشود یا نه. به تدریج او خودش را به سمت آنها میکشد و آنها را میگیرد و شاید دندانک را در دهان خود بگذارد (همان طور که هر چیز دیگری را که پیدا کند با در دهان گذاشتن امتحانش میکند).
تشویقش کنید تا تمام این ویژگیها و مشخصات را با رفتن به سمت آنها کشف کند؛ کمکش کنید تا قسمتهای مختلف اسباب بازی را لمس کند. در مورد چیزی که لمس میکند توضیح دهید و کمک کنید تا بین چیزی که لمس میکند و آنچه میشنود، ارتباط برقرار کند.
4-جغجغههای دستی یا اسباببازیهایی که روی یک حلقه هستند
بچهها در حدود سه ماهگی کمکم اشیایی که در دسترسشان باشد را میگیرند و به تدریج یاد میگیرند که میتوانند کارهایی را انجام دهند!یاد میگیرند که تکان دادن یک جغجغه باعث تولید صدا میشود.دوباره آن را امتحان میکنند...و متوجه قانون علت و معلول می شوند.
وقتی که برای اولین بار یک جغجغه را نشانش می دهید، آن را روبرویش نگه دارید و کمک کنید تا روی آن تمرکز کند، سپس آن را به خط وسط میدان دیدش ببرید و سپس به آرامی به سمت چپ و راست حرکت دهید. آن را در دسترسش قرار دهید تا بتواند آن را بگیرد یا آن را در کنارش بگذارید تا راحتتر بتواند به آن ضربه بزند.برای انکه تشویقش کنید به اشیا اطرافش برسد، آنها را به آرامی در مقابلش تکان دهید.کودک،کمکم برای رسیدن به آنها تلاش میکند و آنها را می گیرد و در دهانش میگذارد تا امتحانشان کند.
زمانی که واقعاً توانست آگاهانه جغجغه را در دستش نگه دارد، کار خود را شروع میکند و آن را از یک دست یه دست دیگر میدهد. شما هم میتوانید با تغییر دادن محل جغجغه در دستش کمکش کنید تا کار ش را به پایان برساند.
همچنین، خوب است کمک کنید تا این جغجغه را به عنوان منبع صدا بشناسد و عمل و عکسالعمل را با صحبت کردن برایش توضیح دهید: «آهان! ببین وقتی تکونش میدی چه صدائی میده !»