فیبروم رحم ، رشد غیر سرطانی رحم است که در طول سالهای باروری بوجود می آید. فیبروم رحم از بافت نرم عضله ای رحم رشد می کند. زمانیکه یک سلول به دفعات تقسیم می شود، منجر به ایجاد یک توده لاستیک مانند مجزا از بافتهای اطراف می شود. الگوهای رشد فیبروم رحم متفاوت است. آنها ممکن است به کندی یا به سرعت رشد کنند یا ممکن است در یک اندازه بمانند.
یک فیبروم می تواند آنقدر کوچک باشد که چشم دیده نشود و می تواند آنقدر بزرگ باشد که منجر به بزرگتر شدن رحم شود. یک فیبروم می تواند تک یا چند گانه باشد. در موارد خیلی حاد، فیبرومهای چندگانه می توانند رحم را تا قفسه سینه گسترش دهند.
بسیاری از خانمهایی که فیبروم رحم دارند، به علت عدم آگاهی از علائم و نشانه های آن متوجه وجود آن نمی شوند. پزشک متخصص ممکن است به شکل تصادفی در طول آزمایشات دهانه رحم یا سونوگرافی های پیش از بارداری متوجه آن شود.
علائم و نشانه های وجود فیبروم
علائم شایع فیبروم رحم عبارت است از:
- خونریزیهای شدید در قاعدگی
- قاعدگی های طولانی مدت- 7 روز یا بیشتر از مدت زمان یک قاعدگی طبیعی
- درد یا فشارهای لگن خاصره
- تکرر ادرار
- سختی در تخلیه کردن مثانه
- یبوست
- دردهای پشت یا ساق پا
فیبروم رونده می تواند در بافتهای اطراف اثیر گذاشته و باعث درد در آنها شده و در موارد نادر موجب تب می شود.
محل، اندازه و نفوذ تعداد علائم فیبروئید و علائم و نشانه ها را تحت الشعاع قرار می دهد:
- فیبروئید ساب موکوزال: در حفره داخلی رحم رشد می کند (فیبروئید ساب موکوزال) احتمال زیاد دارد تا منجر به قاعدگی های طولانی مدت، خونریزیهای سنگین و بعضی اوقات ایجاد مشکلات در باروری خانمها شوند.
- فیبروم ساب سروزال: این فیبروم خارج از رحم رشد می کند. بعضی وقتها باعث فشار روی مثانه می شود و در نتیجه به تکرر ادرار منجر می شود. اگر فیبروم از پشت رحم متورم شود گهگاهی می تواند به مقعد پشت فشار وارد کند.
- فیبروم درون مرزی: بعضی فیبرومها درون دیوار عضله ای رحم رشد می کنند. اگر به انداه کافی بزرگ شود، می توانند شکل رحم را دگرگون کرده و باعث قاعدگی های طولانی مدت سنگین و همچنین درد و فشار شوند
در صورت داشتن این نشانه ها به دکتر مراجعه کنید:
- درد طولانی مدت لگن
- قاعدگی های دردناک و سنگین
- لکه یا خونریزی بین فاصله قاعدگی ها
- درد مداوم در هنگام مراقبت
- شکم و رحم بزرگ
- سختی در هنگام خالی کردن مثانه
چنانچه دچار خونریزی های شدید واژنی یا درد زیاد لگنی هستید از فوریتهای پزشکی آگاهی بدست آورید.
دلایل بوجود آمدن فیبروم رحم
پزشکان بدرستی از علت بوجود آمدن فیبروم رحم آگاهی ندارند اما آنچه از تحقیقات و مطالعات بدست آمده نشان می دهد، دلایل بوجود آمدن آن می تواند در اثر تغییرات ژنتیکی، هورمونی و فاکتورهای دیگری نظیر، موادی که به بدن در نگه داشتن بافتها کمک می کند مثل فاکتور رشد شبه انسولین، می تواند در رشد فیبروم تاثیر گذار باشد.
بارداری و فیبروم
فیبرومها معمولا اختلالی در باروری و بارداری ایجاد نمی کنند. به هرحال، این احتمال وجود دارد که فیبرومها یکی از دلایل ناباروری یا سقط باشند. فیبروم ساب موکوزال ممکن است مانع از لانه گزینی و رشد جنین شود. در این مورد، پزشکان اغلب پیشنهاد می کنند تا قبل از بارداری فیبروم رحم برداشته شود تا از سقطهای مکرر جلوگیری شود. در موارد نادر، فیبرومها می توانند منجر به انسداد لوله فالوپ شوند یا در رسیدن اسپرم از دهانه رحم به لوله فالوپ اختلال ایجاد کنند.
بیشتر خانمهایی که فیبروم رحم دارند، بارداری طبیعی را پشت سر می گذارند اما شایع ترین مشکلاتی که در این دسته از خانمها دیده شده است:
-سزارین: شانس سزارین هنگام تولد نوزاد را تا 6 برابر افزایش می دهد
-برای زایمان طبیعی، وضعیت چرخش نوزاد مناسب نیست
-زایمان به خوبی صورت نمی گیرد
-پاره شدن ناگهانی جفت: قبل از زایمان، جفت از دیواره رحم جدا می شود. در این هنگام اکسیژن کافی به نوزاد نمی رسد
-زایمان زودرس
چنانچه دارای فیبروم رحم هستید قبل از بارداری با پزشک متخصص خود در این خصوص مشورت کنید.
روشهای تشخیص فیبروم
فیبرومها غالبا در طول معاینات مرتب لگن تشخیص داده می شوند. پزشکان ممکن است در صورت مشاهده شکل نامنظم رحم احتمال وجود فیبروم در رحم را بدهند. چنانچه در شما نشانه های یی از فیبروم مشاهده شود، برای تشخیص بهتر این آزمایشها پیشنهاد داده می شود:
- سونوگرافی: در سونوگرافی اندازه فیبروم و شکل واقعی آن بدست می آید.
- تستهای آزمایشگاهی: چنانچه دچار خونریزیهای واژنی غیرعادی شده اید، برای در نظر گرفتن احتمالات، پزشک متخصص تستهای آزمایشگاهی را پیشنهاد می دهد. این تستها شامل کنترل کامل CBC خون است تا چنانچه دچار کم خونی هستید مشخص شود. سایر تستهاس خونی دیگر برای تشخیص مشکلات تیروئیدی یا ناهنجاریهای دیگر نیز پیشنهاد می شود.
چه کسانی بیشتر در معرض رشد فیبروم رحم قرار دارند
فاکتورهایی وجود دارد که می توان خطر رشد فیبروم را در خانها افزایش دهد:
-تاریخچه خانوادگی: چنانچه شخصی در خانواده یا از خویشاوندان به دارای فیبروم رحم باشد، این احتمال وجود دارد که شما هم دچار این وضعیت شوید.
-نژاد: فیبروم رحم در خانمهایی که رنگ پوست تیره تری دارند نسبت به خانمهای سفید پوست شایع تر است
-چاقی: فربگی و چاقی بیش از اندازه خطر فیبروم را افزایش می دهد. خانمهایی که وزن مناسبی دارند، کمتر دچار فیبروم رحم می شوند.
-عادات خوردن: زیاد خوردن گوشت قرمز بویژه گوشت گوساله و گوشت خوک خطر رشد فیبروم را افزایش می دهد. تحقیقات نشان می دهد که مصرف بالای سبزیجات از رشد فیبروم جلوگیری می کند.
تحریریه نی نی سایت