دلیل، علل و روش های درمان سنگ کیسه صفرا در بارداری
یکی از عارضههای نسبتا شایع که در دوران بارداری به وجود میاد، سنگ کیسه صفرا هست. سنگ کیسه صفرا در بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی ایجاد میشه. علائم، علل و درمان سنگ کیسه صفرا در دوران حاملگی رو باید بدونیم. اگه شما هم در دوران بارداری به سنگ کیسه صفرا دچار شدین بهتره که حتما در این مطلب با ما همراه بشین.
دلایل به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا در دوران بارداری
برخی از مهمترین دلایل ایجاد سنگ کیسه صفرا در بارداری عبارتن از:
1. بالا رفتن میزان هورمون استروژن
افزایش سطح هورمون استروژن یکی از مهمترین دلایل به وجود اومدن سنگ کیسه صفرا در حاملگی به شمار میره. زمانی که سطح استروژن در دوران بارداری بیشتر بشه کلسترول هم همراه با استروژن افزایش پیدا میکنه. ترکیب کلسترول و استروژن که افزایش پیدا کنه منجر به تشکیل سنگهای کلسترولی میشه. سنگهای کلسترولی در کیسه صفرا شکل میگیرن و حالت تهوع و سرگیجه برای مادر به همراه دارن.
2. کاهش تخلیه کیسه صفرا
کاهش تخلیه کیسه صفرا یکی دیگه از دلایل وجود سنگ کیسه صفرا در بارداری هست. هورمون پروژسترون موجب شل شدن عضلات صاف میشه. زمانی که هورمون پروژسترون بیشتر بشه تخلیه کیسه صفرا به درستی انجام نمیشه و این مسئله موجب به وجود اومدن سنگ در کیسه صفرا خواهد شد.
3. افزایش وزن و سن دلیل وجود سنگ کیسه صفرا در بارداری
افزایش وزن و سن موارد دیگهای هستن که مربوط به دلیل ایجاد سنگ کیسه صفرا در حاملگی میشن. افزایش وزن در دوران بارداری خطرات زیادی داره که یکی از مهمترین این خطرات، تشکیل سنگ کیسه صفرا هست. زنان باردار بالای ۳۵ سال بیشتر در معرض خطر مبتلا شدن به سنگ کیسه صفرا هستن. برخی از خانمها امکان داره که سابقه خانوادگی در زمینه تولید سنگ کیسه صفرا داشته باشن که باید این مسئله را به پزشک بگن.
4. نداشتن رژیم غذایی مناسب
یکی دیگه از دلایل به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا در بارداری اینه که رژیم غذایی مناسبی ندارین. رژیم غذایی پرچرب در دوران بارداری خطرات زیادی داره. مصرف کردن غذاهای پرچرب در دوران بارداری موجب به وجود اومدن سنگ کیسه صفرا میشه. به طور کلی غذاهای پرچرب برای نوزاد و مادر ضرر زیادی دارن.
علائم تشکیل سنگ کیسه صفرا در بارداری چیست؟
علائم تشکیل سنگ کیسه صفرا در بارداری متفاوت هستن. درد شکم یکی از مهمترین علائم به وجود اومدن سنگ کیسه صفرا هست. به طور معمول درد در قسمت بالای سمت راست شکم و یا وسط شکم احساس میشه. امکان داره این درد به پشت شانه انتقال پیدا کنه. درد به صورت متناوب و شدید و یا به صورت خفیف و مداوم هست. تهوع و استفراغ همراه با درد شکم یکی دیگه از علائم به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا هست. سوء هاضمه و عدم تحمل غذاهای چرب نشان دهنده شکلگیری سنگ کیسه صفرا هست. اگر در دوران بارداری متوجه شدین که رنگ ادرار و مدفوع تغییر کرده یا دچار زردی شدین باید به تشکیل سنگ کیسه صفرا شک کنین و به نزد پزشک برین.
نحوه تشخیص سنگ کیسه صفرا در دوران بارداری چگونه است؟
تشخیص سنگ کیسه صفرا در بارداری از طریق معاینه فیزیکی، سونوگرافی و آزمایش خون انجام میشه. پزشک با معاینه فیزیکی شکم و بررسی کردن علائم بیمار میتونه به وجود این سنگ مشکوک بشه. سونوگرافی یکی از بهترین روشهای تشخیص سنگ کیسه صفرا هست، چرا که این روش غیر تهاجمیه و از اشعه ایکس استفاده نمیکنه. آزمایش خون سطح بیلی روبین خون رو اندازهگیری میکنه و به تشخیص عوارض سنگ کیسه صفرا کمک زیادی میکنه.
نحوه درمان سنگ کیسه صفرا در بارداری
درمان سنگ کیسه صفرا در بارداری از طریق جراحی یا روشهای دارویی انجام میشه. رژیم غذایی کم چرب، داروهای مسکن، داروهای ضد تهوع و داروهای دیگه به عنوان روشهای غیر جراحی شناخته میشن. پزشک ابتدا بر اساس نوع و اندازه سنگ کیسه صفرا از روشهای غیر جراحی استفاده میکنه تا سنگ کیسه صفرا رو از بین ببره. لاپاراسکوپی و سیستکتومی روشهای جراحی هستن که برای برداشتن سنگ کیسه صفرا مورد استفاده قرار میگیرن. به طور معمول در سه ماهه دوم بارداری از روش لاپاراسکوپی انجام میشه. در موارد بسیار نادر و خاص روش سیستکتومی باز توسط پزشک اجرا میشه تا سنگ کیسه صفرا از بین بره.