نقش کتاب خواندن در رشد فکری کودکان چیه؟
نقش کتاب خواندن در پرورش ذهن کودکان چیه؟ بچهها از وقتی که تو شکم مادرشون هستن، صدای مادرشون رو به خوبی میشناسن. از این رو میتونی از همون موقعی که باردار هستی، با صدای بلند برای بچهت کتاب بخونی و این کار رو برای فرزندت به یه عادت تبدیل کنی. ناگفته نمونه که همکاری پدر تو کتاب خواندن برای نوزاد هم میتونی خیلی موثر واقع بشه. بعضی از پدرها و مادرها فکر میکنن چون بچه توانایی خواندن و نوشتن ندارن، کتاب خواندن براشون فایدهای نداره. در حالی که اینطور نیست. عدم توانایی کودکان در خواندن و نوشتن دلیل خوبی نیست که پدرها و مادرها از اهمیت مطالعه کتاب برای اونها غافل بشن.
همه ما میدونیم که خواندن کتاب فواید زیادی برای آدمها داره؛ اما آیا میدونستی که این کار برای کودکان مزایای بیشتری داره؟ لازمه بدونی که نقش کتاب خواندن تنها به رشد فکری کودکان محدود نمیشه. به طور کلی، والدینی که خودشون به مطالعه و خواندن کتاب علاقهمند هستن، الگوی مناسبی برای فرزندانشون میشن. در حقیقت وقتی پدر و مادر خواندن کتاب رو یه ارزش بدونن، فرزندان هم متوجه این موضوع میشن و با مطالعه انس میگیرن. به خاطر داشته باش که کتابهایی که برای بچهت میخونی باید متناسب به سن اون باشه تا ذهنش رشد کنه.
مزایای خواندن کتاب برای کودکان و نوزادان
نقش کتاب خواندن در رشد فکری کودکان قابل انکار نیست. کتابخوانی مثل سفر کردن هست. پدر و مادر میتونن با کتاب خواندن بچههاشون رو با فرهنگهای دیگه آشنا کنن و کلی مطلب دیگه یادشون بدن. کتاب ذهن بچهها رو باز میکنه و روشهای جدید زندگی رو بهشون یاد میده. مهمترین نقش کتاب خواندن در رشد کودکان به افزایش قدرت فهم و درک اونها مربوط میشه. جالبه بدونی که کتاب خواندن برای نوزاد هم خیلی مفید هست و به تقویت هوشش کمک میکنه. برای اینکه بچه به کتابخوانی مشتاق بشه، میتونی از اسباب بازیهاش استفاده کنی و داستان رو از زبون اونها براش تعریف کنی. در این صورت داستان برای بچهت جذابتر میشه و با علاقه بیشتری به اون گوش میده. از مزایای دیگه کتاب خواندن میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- کتاب خواندن باعث میشه کودک دایره لغاتش گسترش پیدا کنه و مهارتهای زبانیش هم تقویت بشه.
- رشد مغزی و عاطفی بچه با کتابخوانی تقویت میشه.
- احتمال موفقیت بچه در مدرسه و درس بالا میره.
- تمرکز و دقت کودک افزایش پیدا میکنه.
- اطلاعات کودک در زمینههای مختلف بالا میره.
- قوه تخیل و خلاقیت کودک افزایش پیدا میکنه.
- رابطه و پیوند پدر و مادر با کودک تقویت میشه.
- کتابخوانی نوعی سرگرمی برای کودکان محسوب میشه.
- هوش کودکان با کتاب خواندن افزایش پیدا میکنه.
بهترین سن شروع کتاب خواندن برای کودکان چه سنی هست؟
احتمالاً الان این سوال برات پیش میاد که بهترین سن شروع کتاب خواندن برای کودکان چه سنی هست. ذهن کودکان برای دریافت اطلاعات آمادگی بالایی داره. خواندن کتاب برای نوزاد و یا کودک به سن خاصی محدود نمیشه. تو میتونی برای بچهت (تو هر سنی که هست) کتاب بخونی و اون رو به مطالعه عادت بدی؛ البته خیلی مهمه که کتاب متناسب با سن کودک باشه. شاید کودک در ابتدا به خوبی متوجه مفهوم کلمات نشه؛ اما شنیدن صدای پدر و یا مادر براش جذابه و باعث میشه مهارتهای شنیداری خودش رو پرورش بده. با شروع کتاب خواندن برای کودکان میتونی ارتباط خوبی باهاش برقرار کنی. همچنین کتابخوانی فرصت خوبی برات به وجود میاره که برای بچهت وقت بذاری، اون رو در آغوش بگیری و سرگرمش کنی. فراموش نکن که اگه از دوران بارداری یه برنامه روتین و معمول برای کتابخوانی با بچهت داشته باشی، کتاب رو به یه بخشی از زندگی روزمره بچه تبدیل میکنی.
کلام پایانی
کتاب خواندن یکی از بهترین سرگرمیهایی هست که والدین میتونن برای فرزندان خود فراهم کنن. مشغلههای زندگی وقتی برای مطالعه نمیذاره. کتابخوانی برای کودک میتونه فرصت خوبی برات به وجود بیاره که از دغدغههای ذهنی دور بشی. از طرفی، با این کار میتونی رابطه صمیمانهای با بچهت برقرار کنی و به تقویت مهارتهاش کمک کنی. بهتره وقت کتابخوانی با بچهت آرامش داشته باشی و روز مطلبی که براش میخونی تمرکز کنی. استفاده از کتابهای صوتی برای کودکان توصیه نمیشه؛ چون یکی از دلایلی که بچه به کتابخوانی علاقهمند میشه، شنیدن صدای پدر و مادرشه. در حقیقت کتابهای صوتی ارزشی برای کودک ندارن.