افزایش وزن در بارداری
تو دوران بارداری رشد جنین باعث میشه تو بدن مادر یه اتفاقایی بیفته که وزنش بالا بره. چاقی و افزایش وزن در بارداری کاملاً طبیعیه و نشوندهنده رشد جنین هست؛ اما میدونی میزان مجاز افزایش وزن تو بارداری چقدره؟ قبل از هر چیز لازمه بدونی که اضافه وزن بیش از حد و غیر طبیعی تو دوران بارداری اصلاً خوب نیست؛ چون هم برای مادر ضرر داره و هم برای جنین. از این رو خانومهای باردار باید تو این دوران حواسشون به وزنشون باشه. بد نیست بدونی که کاهش وزن هم مثل افزایش غیر طبیعی وزن تو دوران بارداری ممکنه مشکل ایجاد کنه.
افزایش وزن در بارداری تقریباً از چه ماهی شروع میشه؟
همونطور که میدونی، پیروی از یه رژیم غذایی سالم و متعادل برای خانومهای باردار خیلی اهمیت داره. جنین مواد مغذی مورد نیاز برای رشدش رو از بدن مادر میگیره. پس مادر باید تو دوران بارداری تمام ویتامینها و مواد مغذی رو با تغذیه مناسب دریافت کنه. شاید تو هم شنیده باشی که میگن مادر تو دوران بارداری باید به اندازه دو نفر غذا بخوره. این موضوع کاملاً اشتباهه؛ چون یه خانوم باردار به طور متوسط باید روزانه 300 کالری بیشتر دریافت کنه. این میزان کالری باعث میشه اضافه وزن کنترل شده و سالمی داشته باشی. با این حال بهتره در مورد میزان اضافه وزن دقیق تو دوران بارداری با دکتر مشورت کنی.
به طور کلی چاقی در بارداری از همون ماه اول اتفاق نمیفته. یه خانوم باردار تو سه ماه اول باید بین 1 تا 2 کیلوگرم وزن اضافه کنه. خانوم باردار بعد از این سه ماه باید هر هفته نیم کیلوگرم وزن اضافه کنه. ضمن اینکه این میزان چاقی تو دوران بارداری در حاملگیهای دو یا چند قلویی بیشتر هم میشه. به هر حال افزایش وزن در بارداری آهسته و پیوسته اتفاق میفته. در صورتی که وزنت کمتر یا بیشتر از مقدار ذکر شده بود، نگران نباش. یادت باشه که تو دوران بارداری اصلاً به فکر کم کردن وزن نیفتی.
میزان افزایش وزن مجاز تو دوران بارداری
لازمه بدونی که میزان افزایش وزن در بارداری به وزن قبلی خانوم هم بستگی داره. به عبارتی سادهتر، خانومی که قبل از بارداری کم وزن بوده بعد از بارداری بین 12 تا 18 کیلوگرم، خانومی که وزن متوسط داشته بین 11 تا 16 کیلوگرم و خانومی که چاق بوده بین 7 تا 11 کیلوگرم وزن اضافه میکنه. فراموش نکن که این دستورالعمل افزایش وزن در بارداری مربوط به بارداریهای یه قلو هست. از این رو طبیعیه که این مقادیر تو بارداریهای چند قلویی بیشتر هم بشن. حتماً میدونی که بدن مادر تو دوران بارداری دچار تغییراتی میشه. تاثیر این تغییرات تو افزایش وزن قابل انکار نیست. چاقی در بارداری معمولاً ناشی از تغییرات زیر هست:
- بچه: 5/3 کیلوگرم
- جفت: 9/0- 3/1 کیلوگرم
- مایع آمنیوتیک: 9/0- 3/1 کیلوگرم
- بافت پستان: 9/0- 3/1 کیلوگرم
- خونرسانی: 2 کیلوگرم
- چربی ذخیره شده برای زایمان و شیردهی: 2-4 کیلوگرم
- رحم بزرگتر: 1-2 کیلوگرم
- مجموع: 11-16 کیلوگرم
آشنایی با عوارض چاقی در دوران بارداری
اطلاع از عوارض چاقی در دوران بارداری بهت کمک میکنه رو وزنت کنترل بیشتری داشته باشی. بیشک تغذیه سالم تو دوران بارداری از اهمیت زیادی برخورداره. به هر حال بهترین زمان برای کاهش وزن ناشی از بارداری، بعد از وضع حمل هست. پس باید تا اون موقع صبر کنی. به طور کلی، بیشتر از 16 کیلوگرم افزایش وزن در بارداری مادر و نوزاد رو در معرض خطر قرار میده. متاسفانه چاقی در بارداری باعث میشه بچه بیشتر در معرض ابتلا به اضافه وزن و چاقی قرار بگیره. در نتیجه بچه ممکنه با بیماری قلبی به دنیا بیاد. بعضی از عوارض چاقی در دوران بارداری عبارتند از:
- ماکروزومی (بزرگ شدن بیش از حد نوزاد موقع تولد)
- زایمان طبیعی خیلی سخت و یا سزارین
- ابتلا به دیابت دوران بارداری
- فشار خون بالا
- مرگ جنین و یا مردهزایی
تغذیه چه تاثیری تو افزایش وزن در بارداری داره؟
برای کنترل افزایش وزن در بارداری لازمه اول تغذیهت رو درست کنی. پس میتونی با خوردن غذاهای مناسب و داشتن تحرک کافی وزنت رو کنترل کنی. مصرف میوه، سبزیجات تازه و لبنیات کمچرب میتونه هم برای سلامت خودت مفید باشه و هم جنین. ضمن اینکه باید مصرف بعضی غذاها رو محدود کنی. تنقلات ناسالم مثل چیپس، غذاهای پرچرب، فست فود، شیرینی و قند موجب چاقی در بارداری میشه. یادت باشه که نوشیدن زیاد آب و استراحت کافی برای سلامت خودت و جنین ضروریه.