قوانین تلویزیون دیدن کودک
پخش کردن انیمیشنها و برنامههای متنوع تو تلویزیون باعث شده خیلی از بچهها علاقه زیادی به دیدن تلویزیون داشته باشن. زیاد تلویزیون دیدن کودک مثل هر چیز دیگهای خوب نیست و میتونه مضرات زیادی رو برای اون به همراه داشته باشه. تلویزیون دیدن میتونه ابزار مفیدی برای آموزش بچهها باشه. قبل از هر چیز باید بدونی که نگاه کردن بیش از حد به صفحه نمایش برای کودک خطراتی به همراه داره. به هر حال برای اینکه تماشای تلویزیون برای رشد و آموزش کودک مفید باشه، لازمه با یه سری نکات آشنا بشی.
کودکان چند ساعت در روز میتونن تلویزیون ببینن؟
تلویزیون یکی از لوازم خانگی پرکاربرد تو همه خونهها محسوب میشه. اغلب پدرها و مادرها وقتی بیکار میشن، به تماشای تلویزیون میپردازن. استفاده از صفحه نمایش برای کودکان تو سنین مختلف، محدودیتهایی داره که البته این محدودیتها فقط به تلویزیون مربوط نمیشن. استفاده از گوشی تلفن همراه، تبلت و سایر لوازم جانبی الکترونیکی برای کودک تو سنین مختلف با محدودیتهایی همراه هست که پدرها و مادرها باید بهش توجه کنن. با اعمال کردن محدودیت و رعایت برخی نکات میتونی مطمئن بشی که بچهت ارتباط سالمی با تلویزیون گرفته. محدودیت تلویزیون دیدن کودک با در نظر گرفتن سن به شرح زیر هست:
- کودکان 18 ماه تا 2 سال
قوانین تلویزیون دیدن کودک تو این بازه سنی باید خیلی سختگیرانه باشه. دیدن تلویزیون برای بچههای زیر 18 ماه اصلاً توصیه نمیشه. یعنی بهتره بچهها تو این سن به تلویزیون نگاه نکنن.
- کودکان پیش دبستانی (2 تا 5 سال)
تو این بازه سنی بهترین زمان برای تماشای تلویزیون یه ساعت در روز هست. برای افزایش تعامل با کودک میتونی در مورد برنامههای تلویزیونی که قراره تو این یه ساعت ببینه، صحبت کنی.
- کودکان در سن مدرسه (6 تا 12 سال)
بچهها تو سن مدرسه باید محدودیتهای مشخصی برای تماشای تلویزیون داشته باشن. تلویزیون دیدن کودک تو این بازه سنی ساعت مشخصی نداره. با این حال پدر و مادر باید بین زمان تلویزیون دیدن کودک و انجام فعالیتهای فیزیکی (مثل بازی و معاشرت) تعادل برقرار کنن.
- کودکان و نوجوانان بزرگتر (13 تا 18 سال)
با بالا رفتن سن کودک میشه بهش اجازه داد تا خودش به صورت کاملاً آگاهانه از تلویزیون استفاده کنه. تو این سن بهتره با بچه در مورد اهمیت مدیریت زمان صحبت کنی و بهش کمک کنی تا سرگرمیهای دیگه (مثل فعالیتهای بدنی و معاشرت) رو تو اولویت قرار بده.
تلویزیون دیدن کودک چه تاثیری تو رشد مهارتهای اون داره؟
اثر تلویزیون بر کودک قابل انکار نیست. دیدن برنامههای مختلف تلویزیونی میتونه باعث رشد مهارتهای اون بشه. با این حال نگرانی اصلی در مورد زیاد تلویزیون دیدن، تاثیرات منفی روی حافظه، مهارتهای زبانی و ادبی کودک هست. این مهارتها عبارتند از:
- رشد مهارتهای زبان: منظور از رشد مهارتهای زبانی کودک، همون رشد مهارتهای پیش کلامی و کلامی اون هست. مهارتهای پیش کلامی به حالات چهره، برقراری ارتباط چشمی و حرکتهایی مثل اشاره کردن مربوط میشه. مهارتهای کلامی هم همون کلماتی هست که بچه میگه.
- رشد مهارتهای سواد آموزی: این مهارتها به خوندن کلمات و بازخونی اونا تو صفحه نمایش تلویزیون کمک میکنه.
- زبان رسا: زبان رسا همون کلمههایی هست که بچه بیان میکنه. حرف زدن کودک در اثر برقراری ارتباط با اطرافیان به وجود میاد و رشد میکنه. تلویزیون دیدن کودک روی رشد مهارتهای اون تاثیر مثبت میذاره؛ اما به شرطی که بیش از حد نباشه. تحقیقات نشون میده بچههایی که بیش از حد به تماشای تلویزیون میپردازن، نسبت به بقیه بچهها توانایی کمتری تو خوندن کتاب دارن.
چرا باید تلویزیون دیدن کودک رو محدود کرد؟
تلویزیون دیدن کودک همونقدر که میتونه موثر باشه، مضراتی هم در بر داره. به طور کلی، دکترهای اطفال معتقدن بچهها نباید زیاد تلویزیون ببینن. در صورتی که کودک به تماشای تلویزیون علاقه زیادی داره، بهتره اونو با فعالیتهای دیگه سرگرم کنی. مثلاً برای اینکه اثر تلویزیون بر کودک منفی نباشه، میتونی باهاش بازی کنی. ناگفته نمونه که بیش از حد تلویزیون دیدن کودک رفتار بدش رو افزایش میده. در مواردی هم ممکنه تماشای بیش از حد تلویزیون به اضطراب و افسردگی کودک منجر بشه. علاوهبر این موارد، بیش از حد تلویزیون دیدن کودک ممکنه باعث بروز آسیبهای جسمی (مثل ضعیف شدن چشم) بشه. همچنین یادت باشه که دیدن تلویزیون موقع خوردن غذا رو ممنوع کنی؛ چون این کار باعث میشه بچه تعامل کمتری با خانوادهش برقرار کنه.