2783
تشخیص بیماری میکروسفالی در بارداری

تشخیص بیماری میکروسفالی در بارداری

15 ساعت پیش بازدید56

بیماری میکروسفالی

میکروسفالی یکی از جدی‌ترین و خطرناک‌ترین بیماری‌های دوران بارداری محسوب میشه که برای جنین اتفاق میفته. این بیماری می‌تونه به دلایل مختلفی به وجود بیاد و در زمان بارداری قابل تشخیصه. با این وجود نمیشه در زمان بارداری درمان قطعی برای برطرف کردن اون معرفی کرد. البته نباید فراموش کرد که تشخیص به موقع Microcephaly از اهمیت فوق‌العاده بالایی برخورداره. از اونجایی که این بیماری مستقیما با سر جنین در ارتباطه، عدم تشخیص به موقع اون می‌تونه باعث مرگ و یا عقب‌ماندگی ذهنی نوزاد شه. به همین دلیل در ادامه قصد داریم شما رو با هر چیزی که نیازه در رابطه با این بیماری بدونین، به طور کامل آشنا کنیم.

تشخیص بیماری میکروسفالی در بارداری

میکروسفالی چیست؟

میکروسفالی به طور مستقیم با اندازه دور سر نوزاد در ارتباطه. این بیماری نادر معمولا از هر هزار نوزاد یکی از اون ها رو درگیر می‌کنه. متاسفانه این بیماری مادرزادیه و به صورت ظاهری از اندازه دور سر نوزاد قابل تشخیصه. به طور کلی این بیماری یکی از انواع اختلالات رشد جنینه که باعث میشه اندازه دور سر جنین رشد نکنه و در زمان تولد ابعاد طبیعی نداشته باشه. این بیماری می‌تونه ناشی از اختلالات محیطی و یا ژنتیکی باشه که در نهایت وابسته به سلامت مادره.

در طول دوران بارداری اندازه دور سر نوزاد تغییر میکنه و این موضوع مستقیم با رشد مغز اون ارتباط داره. بنابراین زمانی که در بارداری دور سر نوزاد رشد نکنه، مغز اون هم رشد نمی‌کنه و در نهایت ممکنه رشد مغز متوقف بشه. یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید در رابطه با میکروسفالی بدونین اینه که این بیماری در بارداری اتفاق میفته اما بعد از تولد هم به شکل اکتسابی تشدید میشه.

دلایل اصلی بیماری Microcephaly

بهتره بدونین که دلایل و عوامل متعددی وجود دارن که ممکنه باعث ایجاد میکروسفالی بشن. بنابراین شناخت این دلایل می‌تونه به شما کمک کنه تا حد ممکن از بروز این مشکل جلوگیری کنین. از مهم‌ترین دلایل بروز این بیماری می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • اختلالات و جهش ژنتیکی
  • ترکیب جمجمه‌ها با یکدیگر
  • کمبود اکسیژن در بدن و نرسیدن اون به مغز
  • بروز عفونت‌های ویروسی در دوران بارداری مثل زیکا، سرخجه، سیتومگالوویروس، توکسوپلاسموز و ...
  • آسیب‌دیدگی مغز و یا ضربه مغزی
  • ایجاد مشکلات ژنتیکی مثل سندرم داون

عوامل دیگه‌ای هم وجود دارن که می‌تونن باعث تشدید این دلایل و افزایش احتمال ابتلا به میکروسفالی بشن. برخی از این عوامل شامل موارد زیر هستن.

  • مصرف انواع مواد مخدر و الکل توسط مادر در طول دوران بارداری
  • سوءتغذیه مادر که باعث کمبود مواد مغذی و ویتامین‌ها در بدن جنین میشه
  • دیابت بارداری و عوارض ناشی از اون
  • مسمومیت شدید با سرب و جیوه مثل مسمومیت ناشی از مصرف تن ماهی فاسد
  • انواع عفونت‌های بدن مادر در طول بارداری
  • بروز شرایط متابولیک مثل فنیل کتونوری و عوارض ناشی از اون‌ها
  • فشار به سر نوزاد و تغییر اون در زمان زایمان طبیعی

بیماری میکروسفالی

بهترین و موثرترین روش تشخیص میکروسفالی

برای تشخیص بیماری Microcephaly تنها میشه از طریق انجام سونوگرافی و غربالگری بارداری اقدام کرد. از اونجایی که زمان بروز این بیماری، جنین داخل رحم مادره، ممکنه مادر متوجه بیماری جنین نشه. بنابراین زمانی که غربالگری انجام میشه، اندازه دور سر نوزاد اندازه‌گیری میشه تا تغییرات اون مورد بررسی قرار بگیره. اگه پزشک متوجه بشه که دور سر جنین نسبت به سونوگرافی قبلی تغییر نکرده، احتمال میکروسفالی رو مطرح میکنه و درخواست میکنه تا غربالگری‌های دقیق‌تر انجام شه.

بیماری میکروسفالی معمولا در سه ماهه دوم و سوم بارداری اتفاق میفته و با استفاده از سونوگرافی و آزمایشات تخصصی تشخیص داده میشه. بعد از تولد نوزاد هم پزشک یک روز بعد از تولد، دور سر نوزاد رو اندازه‌گیری میکنه تا از طبیعی بودن اون مطمئن شه. در صورتی که اندازه دور سر استاندارد نباشه، احتمال ابتلا به این بیماری مطرح میشه. البته بعد از تولد علائم ظاهری بیماری هم قابل مشاهده هستن و میشه اون‌ها رو ارزیابی کرد. کج شدن سر نوزاد، کوچیک‌تر بودن سر نسبت به بدن و صاف بودن بخشی از جمجمه از ابتدایی‌ترین علائم این بیماری هستن. متاسفانه نمیشه از بروز این بیماری به صورت صد درصد جلوگیری کرد، اما خوشبختانه این بیماری بسیار نادره و با رعایت نکات زیر میشه احتمال بروز اون رو به شدت کاهش داد.

  • استفاده از یک رژیم غذایی کامل و متعادل در دوران بارداری
  • عدم استفاده از مواد مخدر و الکل در طول بارداری
  • رعایت نکات بهداشتی و مدیریت شرایط برای جلوگیری از بروز هر نوع عفونت
  • خودداری از مصرف هر نوع مواد سمی و شیمیایی

https://zeinalilab.ir/%D9%85%DB%8C%DA%A9%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%81%D8%A7%D9%84%DB%8C-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA/

https://isbclinic.com/blog/microcephaly/

https://arminlab.com/microcephaly/

ارسال نظر شما

اولین نفری باشید که نظر میدهید
login captcha
2788

پربازدیدترین ها