زایمان دوقلو
بارداری و زایمان از حساسترین دورههای زندگی خانمهاست. از زمانی که خانمها متوجه بارداری خودشون میشن تا زمانی که فرزندشون رو به دنیا میارن، سختترین، استرسآورترین و در عین حال شیرینترین لحظات رو تجربه میکنن. حالا تصور کنین که بارداری دوقلو باشه و تمام این شرایط دو برابر بشن. قطعا بارداری و زایمان دوقلو از زایمان تکقلو خیلی سختتره و نیاز به مراقبت و حساسیت بیشتری داره. طبیعی یا سزارین شدن مادرانی که دوقلو باردار هستن هم به شرایط و وضعیت جسمی و روحی مادر و جنینها بستگی داره. بنابراین خانمهایی که دوقلو باردار هستن، بهتره قبل از زایمان شرایط و فرایند زایمان دوقلو رو بشناسن. به همین دلیل در ادامه شما رو با شرایط و نکات قابل توجه در رابطه با زایمانهای دوقلویی آشنا میکنیم.
شرایط زایمان طبیعی برای مادرانی که دو قلو باردار هستن
معمولا مادرانی که دوقلو باردار هستن زودتر از آنهایی که تکقلو باردارن، زایمان میکنن. به همین دلیل مراقبت دائم و ارتباط همه ساعته با پزشک برای این مادران از اهمیت بالایی برخورداره. شرایط و نحوه زایمان دوقلو برای این مادران سختتره و میتونه استرس بیشتری رو به همراه داشته باشه. بنابراین در زایمانهای دوقلویی، انتخاب پزشک متخصص و حرفهای برای زایمان طبیعی از اهمیت فوقالعاده بالایی برخورداره. معمولا انقباضات شکم و دردهای رحمی در بارداریهای دوقلویی خیلی سریع شروع میشه و پزشک باید بتونه زمان رو برای تولد هر دو نوزاد مدیریت کنه.
از مهمترین مشکلاتی که ممکنه در زمان زایمان دوقلو اتفاق بیفته، میتونیم به جدا شدن جفت به صورت ناگهانی اشاره کنیم. در این صورت تخصص و تجربه پزشک در حفظ سلامت هر دو جنین نقش بسیار زیادی داره. پارگی شدید کیسه آب، افتادگی بند ناف و نارس به دنیا اومدن نوزادان از مشکلات دیگهای محسوب میشه که معمولا در صورت زایمان طبیعی دوقلوها اتفاق میفته. در برخی از مواقع ممکنه نوزاد اول توسط پزشک به دنیا بیاد و بعد پزشک متوجه بشه که قل دوم در وضعیت بریچ یا برعکس قرار داره. در این صورت باید بلافاصله شرایط سزارین فراهم بشه و نوزاد دوم از رحم خارج بشه. به طور کلی بررسی علائم هشدار دهنده در بارداری دوقلویی میتونن به پزشک کمک کنن تا نوع زایمان و شرایط اون رو مشخص کنه.
شرایط سزارین مادران در زایمان دوقلویی
شرایط بارداری دوقلو و چندقلویی معمولا به صورتیه که برای اطمینان از سالم به دنیا اومدن همه نوزادان توصیه میشه زایمان به صورت سزارین انجام شه. از اونجایی که فضای رحم برای رشد دو یا چند جنین کافی نیست و ممکنه وزن اونها به شکلی باشه که زودتر از زمان تعیین شده به دنیا بیان، در خیلی از مواقع مادران مجبور میشن به صورت اورژانسی سزارین انجام بدن. اگر زایمان دوقلو به صورت سزارین انجام شه، اکثرا پزشک وقت عمل رو توی هفته 37ام بارداری تعیین میکنه.
از طرفی در بارداریهای چندقلویی احتمال نارس به دنیا اومدن نوزادان خیلی زیاده و باید شرایط لازم برای نگهداری از نوزادان نارس کاملا مهیا باشه. خیلی از مواقع نیز بارداریهای دوقلویی با شرایط برنامهریزی نشدهای همراه هستن که مادر رو مجبور به عمل سزارین میکنن. برخی از این شرایط شامل پره اکلامپسی، وزن بالای جنین و بریچ یک یا هر دو جنین میشن. به طور کلی نحوه قرارگیری دوقلوها در رحم، شرایط جنین دوم، نزدیکی اونها به دهانه رحم و ... از جمله مواردی هستن که تعیینکننده نوع زایمان دوقلو هستن.
نکات قابل توجه مادران هنگام زایمان دوقلویی
مادرانی که بارداری دوقلو یا چندقلویی رو تجربه میکنن، باید چند نکته مهم رو در رابطه با زایمانشون بدونن. اول اینکه شرایط زایمان دوقلو خیلی پیچیدهتر و حساستر از زایمان یک قلوئه. بنابراین انتخاب پزشک بسیار حرفهای و متخصص در زایمانهای دو یا چندقلویی از اهمیت فوقالعاده بالایی برخورداره. دوم اینکه زایمان سزارین شاید به ظاهر بهترین و راحتترین روش زایمان محسوب شه، اما میتونه خطراتی مثل دیابت، فشار خون بالا، خونریزی شدید و ... رو برای مادر به وجود بیاره. بنابراین بهتره مادران اجازه بدن تا پزشک مناسبترین روش زایمان رو برای اونها مشخص کنه.
از طرفی در زایمان دوقلو احتمال نارس به دنیا اومدن جنین و توصیه پزشک برای زایمان در هفتههای 33، 36 و 37 بسیار بالاست. بنابراین مادران باید بیمارستانی رو انتخاب کنن که تجهیزات کامل نگهداری از جنین نارس رو داشته باشه. همچنین معمولا مادرانی که زایمان دوقلویی رو تجربه میکنن، بیشتر از سایر خانمهایی که تازه زایمان کردن، خون از دست میدن و ممکنه به فراورده خونی نیاز پیدا کنن. همین موضوع باعث شده که انتخاب بیمارستان و پزشک در زایمانهای دو یا چندقلویی اهمیت خیلی زیادی داشته باشه.
https://doctoreto.com/blog/everything-about-twin-pregnancy/