موفقیت آی وی اف
عمل ivf چیست و چطور انجام میشه؟ در حال حاضر روشهای زیادی برای درمون ناباروری وجود داره. آی وی اف یا (In vitro Fertilization) یه روش برای درمون ناباروری هست. تو این روش تخمک زن و اسپرم مرد رو برای ترکیب شدن به آزمایشگاه میبرن و به رحم منتقل میکنن تا جنین تشکیل بشه. این روش یه جور تولید مثل کمکی هست و از درمونهای نازایی محسوب میشه. زن و شوهرهایی که چندین ساله برای بچهدار شدن اقدام کردن ولی نتیجه نگرفتن میتونن بعد از مشورت با دکتر متخصص با این روش صاحب فرزند بشن. همچنین زوجهایی که به خاطر وجود مشکلاتی تو لولههای رحم زن، بیماری تخمدان و یا بیکیفیت بودن اسپرم مرد موفق به بارداری نشدن، میتونن از این عمل استفاده کنن.
چه کسایی میتونن عمل آی وی اف انجام بدن؟
به طور کلی، عمل آی وی اف برای خانومهای زیر 43 سال که بیشتر از دو ساله (علیرغم داشتن رابطه جنسی منظم و بدون استفاده از روشهای جلوگیری) برای بارداری اقدام کردن اما نتیجه نگرفتن، مناسبه. به هر حال خیلی از خانومها با این روش میتونن باروری موفق داشته باشن؛ به شرطی که با مشورت دکتر باشه. دکتر با بررسی موارد مختلف میتونه تشخیص بده که شانس موفقیت ivf چقدره. ناگفته نمونه که عمل آی وی اف هزینههای زیادی در بر داره. معمولاً افرادی که مشکلات زیر رو دارن میتونن با این عمل بچهدار بشن:
- خانومهایی که لوله فالوپ آسیب دیده، مسدود یا از دست رفته دارن.
- مردهایی که از ناهنجاریهای شدید اسپرم رنج میبرن.
- افرادی که ناباروری بدون دلیل دارن.
- زوجهایی که از درمونهای باروری مختلف نتیجه نگرفتن.
- مردهایی که به بیماریهای تضعیف کننده اسپرم مبتلا هستن.
- خانومهایی که به اندومتریوز شدید مبتلا هستن. تو این بیماری بافتی که معمولاً رحم رو میپوشونه، خارج از اون و روی اندامهای دیگه رشد میکنه.
آی وی اف چه جوری انجام میشه؟
عمل آی وی اف دارای چند مرحله اساسی هست که تو این بخش میخوایم نحوه انجامش رو شرح بدیم. لازمه بدونی که شانس موفقیت این عمل به عوامل زیادی بستگی داره؛ اما تعداد تخمک و اسپرم کافی و کیفیت اونا تو موفقیتآمیز بودن ivf تاثیر بیشتری داره.
- تحریک تخمدان برای تولید تخمکهای بیشتر: اولین مرحله برای عمل آی وی اف تزریق هورمون هست. این کار باعث میشه تخمدانهای خانوم به جای تولید یه تخمک تو هر ماه، چندین تخمک تولید کنه.
- عمل پانکچر (تخمک گیری): گرفتن تخمکها از تخمدان با سونوگرافی و یه سوزن مخصوص انجام میشه. سلامت و شرایط مناسب تخمکها تو این مرحله بررسی میشه و سپس به مرحله بعدی آزمایشگاه میرن. تخمکها باید تو زمان درست خارج بشن. زود یا دیر خارج شدنشون باعث میشه به طور طبیعی رشد نکنن.
- جمعآوری اسپرم: همزمان با عمل پانکچر، گرفتن اسپرم از مرد هم شروع میشه. اسپرم باید تو شرایط استریل به آزمایشگاه تحویل داده بشه.
- لقاح آزمایشگاهی: تو این مرحله اسپرم به تخمکها اضافه میشه تا لقاح به صورت طبیعی اتفاق بیفته.
- انجام آزمایش ژنتیک قبل از لانه گزینی: بعد از انجام شدن لقاح وضعیت کروموزومی، شرایط ژنتیکی و حتی تعیین جنسیت مورد بررسی قرار میگیره.
- انتقال جنین به رحم: دکترها تو این مرحله جنین رو (از طریق یه لولهای به اسم کاتتر) به رحم خانوم منتقل میکنن.
بررسی شانس موفقیت آی وی اف تو افراد مختلف
برای انجام عمل ivf هیچ محدودیتی وجود نداره. در واقع شانس موفقیت آی وی اف تو همه خانومها یکسان نیست. سن خانومی که قراره از این روش استفاده کنه و علت ناباروری دو تا از موارد تاثیرگذار توی میزان موفقیت عمل آی وی اف هستن. احتمال موفقیتآمیز بودن این عمل توی خانومهای جوون (اونایی که سن پایینتری دارن) بیشتر از بقیه هست. بد نیست بدونی که ivf برای خانومهایی که بالای 42 سال سن دارن، اصلاً توصیه نمیشه؛ چون احتمال موفقیتآمیز بودن این عمل در اونا خیلی کمه. تو سال 2019 درصد درمون ناباروری برای زوجهایی که تخمک و اسپرم از خودشون بوده و از طریق عمل آی وی اف بچهدار شدن به شرح زیر بوده:
- 32 درصد برای خانومهای زیر 35 سال
- 25 درصد برای خانومهای 35 تا 37 سال
- 19 درصد برای خانومهای 38 تا 39 سال
- 11 درصد برای خانومهای 40 تا 42 سال
- 5 درصد برای خانومهای 43 تا 44 سال
- 4 درصد برای خانومهای بالای 44 سال
منابع: