دیابت بارداری و اوتیسم
دیابت بارداری (Gestational Diabetes) یکی از بیماریهای خطرناک تو این دوران هست که ممکنه سلامت مادر و جنین رو به خطر بندازه. حتماً میدونی که تغییرات هورمونی تو دوران بارداری میتونه میزان تولید انسولین رو تو بدن کاهش بده. به عبارتی دیگه، تو این شرایط بدن نمیتونه سطح قند خون رو به درستی تنظیم کنه. پس زمانی که انسولین پایین بیاد، قند خون بالا میره و شخص به دیابت مبتلا میشه. همچنین جفت هورمونهایی تولید میکنه که میتونن تو عملکرد انسولین اختلال ایجاد کنن. ناگفته نمونه که ابتلا به دیابت بارداری معمولاً تو هفتههای 24 تا 28 اتفاق میفته.
دیابت بارداری چه تاثیری روی جنین داره؟
درمان دیابت بارداری از اهمیت زیادی برخورداره؛ چون ممکنه مشکلات جدی برای سلامتی مادر و جنین ایجاد کنه. با این حال برای کاهش عوارض این بیماری میشه یه سری اقداماتی رو انجام داد. بعضی از عوارض دیابت روی جنین شامل موارد زیر هست:
- دیابت باعث میشه نوزاد زردی بگیره.
- قند خون و مواد معدنی نوزاد موقع تولد به شدت میاد پایین.
- این بیماری ممکنه باعث تولد زودتر از موعد (زودرس) بشه.
- احتمال اضافه وزن و ابتلا به دیابت نوزاد تو بزرگسالی افزایش پیدا میکنه.
- دیابت ممکنه باعث ابتلای نوزاد به مشکلات تنفسی بشه.
- برخی از مشکلات مادرزادی میتونه از دیابت نشات بگیره.
لازمه بدونی که قند خون مادر بعد از وضع حمل به حالت طبیعی خودش برمیگرده؛ اما ممکنه برای همیشه به دیابت نوع 2 مبتلا بشه. در ضمن، احتمال ابتلا به دیابت تو بارداریهای بعدی هم بیشتر میشه. از این رو، پیروی از یه رژیم غذایی مناسب و داشتن سبک زندگی سالم میتونه احتمال ابتلا به این بیماری و کاهش بده. ابتلا به دیابت بارداری باعث میشه اندازه جنین از حالت عادی بزرگتر بشه که این موضوع میتونه زایمان دردناک و سختی رو برای مادر به وجود بیاره. به طور کلی، دیابت بارداری علاوهبر نوزاد، برای مادر هم مشکلاتی رو به وجود میاره که عبارتند از:
- اگه اندازه جنین خیلی بزرگ باشه، مادر باید سزارین بشه که تو این شرایط خطر سقط جنین (به خاطر استرس زیاد) بالا میره.
- فشار خون بالای ناشی از دیابت بارداری ممکنه باعث پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) یا پلی هیدرآمنیوس (مایع آمنیوتیک بیش از حد توی رحم) بشه.
- خطر مردهزایی تو مادرهایی که به دیابت دوران بارداری مبتلا هستن، بیشتره.
تاثیر دیابت بارداری روی اوتیسم نوزاد
متاسفانه دیابت بارداری احتمال ابتلا به اوتیسم یا سایر اختلالات رشدی تو بچهها رو افزایش میده. تحقیقات و بررسیها نشون میده احتمال به دنیا آوردن بچه مبتلا به اوتیسم تو خانومهای چاق 1.6 برابر و احتمال ابتلای بچه به اختلالات رشدی بیشتر از 2 برابره. با توجه به این موضوع میشه گفت احتمال دنیا آوردن بچههای مبتلا به اوتیسم تو خانومهایی که تو دوران بارداری به دیابت مبتلا میشن 50 تا 75 درصد بیشتره. ناگفته نمونه که عوامل ژنتیکی و محیطی (قبل یا موقع تولد) هر دو تو رشد اولیه مغز جنین موثر هستن. به هر حال، مکانیسمهای احتمالی برای ارتباط بین دیابت و اوتیسم عبارتند از:
- وقتی سطح قند خون مادر بالا میره، گلوکز بیشتری از جفت عبور میکنه. در نتیجه جنین انسولین بیشتری تولید میکنه. همین موضوع باعث میشه سریعتر رشد کنه و بیشتر به اکسیژن احتیاج پیدا کنه. در نتیجه نمیتونه از خون مادر اکسیژن کافی دریافت کنه.
- اگه مادر تو دوران بارداری اضافه وزن یا دیابت داشته باشه، ممکنه بدنش در برابر انسولین مقاومت کنه و سطح پروتئینهای التهابی بالا بره. وقتی که این پروتئینهای التهابی از جفت عبور کنن، رشد طبیعی مغز جنین با مشکل مواجه میشه. در نتیجه نوزاد به اختلالات رشدی یا اوتیسم مبتلا میشه.
کلام آخر