ختنه کردن نوزاد
ختنه کردن نوعی عمل جراحی است که در آن پوست قسمت بالایی آلت تناسلی در مردان برداشته میشود. این عمل اختیاری است و معمولا نوزادان پسر تازه متولد شده در نقاط خاصی از دنیا براساس اعتقادات فرهنگی و مذهبی ختنه میشوند. برخی دیگر نیز بهجهت مراقبتهای بهداشتی پیشگیرانه دست به این عمل جراحی میزنند. ختنه کردن بعد از دوران نوزادی نیز قابل انجام است؛ اما این عمل با بزرگتر شدن کودک کمی پیچیدهتر از قبل میشود. قبل از عمل، وضعیت فیزیکی کودک توسط پزشک بررسی میشود و اگر فرد به بیماری خاصی مبتلا نبود، اجاز ختنه داده میشود.
چگونگی ختنه کردن
ختنه کردن نوزاد معمولا در بیمارستان انجام میشود. نوزاد پسر به پشت دراز میکشد و شخصی دستها و پاهایش را نگه میدارد. پس از استریلکردن آلت تناسلی و ناحیه اطراف آن، یک ماده بیحسکننده به آلت تزریق میشود.
سپس یک گیره یا حلقه پلاستیکی مخصوص به آلت تناسلی به آن وصل میشود یا پوست ختنهگاه بریده میشود. سپس آلت تناسلی توسط پمادی (مانند آنتیبیوتیک موضعی یا ژل نفتی) پوشانده وبه آرامی با گاز پوشانده و بسته میشود.
زمان بهبودی حدود ۷ تا ۱۰ روز است. سر آلت تناسلی در اوایل دردناک است و گاهی قرمز، متورم یا کبود به نظر میرسد و گاهی مایع زردرنگ مشاهده میشود. این عمل بهطور کل حدود ۱۰ دقیقه بیشتر طول نمیکشد. عمل ختنه برای پسر بچههای بزرگ و مردان به همین شکل است. البته در بزرگسالان این عمل با بیهوشی انجام میشود.
آمادگی برای انجام عمل ختنه
پدر و مادرها قبل از هر اقدامی برای ختنه کردن فرزند پسر خود ابتدا باید مطمئن باشند که آیا فرزندشان برای انجام این عمل آمادگی دارد یا نه و یا بهترین زمان ختنه نوزادشان فرا رسیده است یا نه؟ برای این منظور پیشنهاد میشود ابتدا با یک پزشک متخصص اطفال مشورت کنند و نظر وی را در خصوص میزان آمادگی فرزندشان مطلع شده و پس از آن تصمیم نهایی را بگیرند.
در اکثر مواقع این توانایی در نوزادان پسر وجود دارد که بتوان چند روز پس از به دنیا آمدنشان این جراحی را انجام داد اما گاهی به خاطر وجود مشکلاتی مثل نارس بودن نوزاد ممکن است این زمان تغییر کند. از مزیت های گرفتن مشاوره از پزشک متخصص این است که وی میتواند در مورد فواید و معایب این کار و خطراتی که ممکن است وجود داشته باشد اطلاعات خوب و کاملی در اختیار والدین قرار دهد.
مناسب ترین و بهترین زمان ختنه نوزاد پسر
اکثرا معتقدند که بهترین زمان ختنه نوزاد پسر بعد از تمام شدن یک ماهگی است و برخی نیز این زمان را تا 40 روز ابتدایی زندگی میدانند به طور کلی مناسب ترین و بهترین زمان برای ختنه نوزاد پسر زمانی میباشد که نوزاد زردی نداشته باشد و خطر آن رفع شده باشد زیرا نگهداری از نوزاد تازه به دنیا آمده ای که زردی دارد به اندازه کافی سخت و حساس میباشد و ختنه کردن هم زمان دشواری های این دوره را چندین برابر میکند.
پس اگر نوزاد شما در زمان تولد دارای بیماری یا مشکلی است بهتر است برای ختنه کردن نوزادان عجله نکنید و توصیه میشود تا بهبودی کامل از بیماری و رفع مشکل صبور باشید هم چنین در مورد نوزادانی که در زمان تولد کمبود وزن دارند بهتر است تا زمانی که نوزاد به حد نرمال از نظر وزنی نرسیده است برای ختنه اقدامی صورت نگیرد ولی در برخی کودکانی که به بیماری های کلیوی دچارند توصیه میشود عمل ختنه خیلی سریع انجام شود.
از نظر علم پزشکی عمل ختنه چه فوایدی دارد؟
بیشتر مردم به خصوص در کشور ما تصور میکنند که عمل ختنه پسر ها فقط به دلیل مذهبی انجام میشود اما بر اساس نتایج تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده مشخص گردیده است که این عمل دارای قدمتی چندین هزار ساله است و از نظر علمی نیز فواید آن به اثبات رسیده است. از جمله فواید ختنه کردن نوزادان پسر از نظر علمی میتوان موارد زیر را بیان نمود:
ختنه خطر مبتلا شدن نوزاد را به عفونت های مجاری ادراری به خصوص در سال اول زندگی به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. هم چنین احتمال ابتلا به بیماری های پوستی مانند فیموز با ختنه کم میشود و رعایت بهداشت ناحیه تناسلی را آسان میکند. از دیگر فواید آن میتوان کاهش یافتن خطر مبتلا شدن به سرطان بیضه در جنس مذکر و سرطان دهانه رحم در شریک جنسی او میباشد.
در چه شرایطی مراجعه به پزشک پس از ختنه کردن ضروری است؟
در اکثر زمان ها عمل ختنه کردن نوزادان پسر بدون هیچ مشکل و عارضه ای انجام میشود و به جز چکاپ های دوره ای، نیازی به مراجعه به پزشک نمی باشد اما اگر در یکی از شرایط زیر یا مشابه آن قرار گرفتید لازم است که حتماً به پزشک مراجعه کرده و از وقوع خطرات جدی و احتمالی جلوگیری کنید. از شرایط خاصی که نیاز به پیگیری دارد میتوان این موارد را نام برد:
ادرار نکردن کودک به مدت زمان 12 ساعت یا بیشتر، شدید شدن تورم و قرمزی، مشاهده علائم عفونت مانند چرک کردن در قسمت جراحی شده، احساس کردن بوی ناخوشایند در قسمت ناحیه تناسلی و جدا نشدن حلقه پلاستیکی از آلت بعد از دو هفته.
ختنه کردن نوزادان پسر با چه روش هایی انجام میشود؟
عمل جراحی ختنه بسته به شرایط نوزاد تقریباً بین 15 تا 30 دقیقه زمان میبرد و والدین میتوانند در صورت تمایل و فراهم بودن شرایط لازم در طول این عمل در کنار فرزند خود باشند.
برای این که عمل به راحتی و با اطمینان انجام شود و به خاطر این که معمولاً نوزاد همکاری لازم را ندارد، دست و پاهای او را با بندهایی که بسیار نرم هستند به آرامی میبندند و یا این که دستیاران پزشک آن ها را نگه میدارند به صورتی که نوزاد اذیت نشود اما در روند انجام ختنه هم مشکلی ایجاد نکند.
استفاده از مواد بی حسی به صورت های مختلفی انجام میشود که از جمله میتوان تزریق آن به قسمت پایین آلت تناسلی نوزاد و یا استعمال به صورت موضعی اشاره کرد. امروزه روش های گوناگونی برای ختنه کردن وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره میکنیم.
ختنه کردن نوزاد پسر با روش جراحی
یکی از روش های سنتی برای ختنه کردن پسر ها روش جراحی است. در این روش، پزشک از یک تیغ جراحی استفاده میکند و پوستی را که در دور تا دور کلاهک آلت تناسلی وجود دارد بریده و پس از جدا کردن قسمتی از آن، بخیه میزند یکی از معایب این روش خونریزی بعد از بریدن پوست است که در بیشتر مواقع به راحتی این خونریزی کنترل میشود ولی مدت زمانی که برای بهبودی کامل لازم است کمی طولانی است و نیاز به مراقبت دقیق دارد.
یکی از مشکلاتی که در این روش ممکن است روی دهد چسبندگی است که باعث میشود کودک نتواند به راحتی ادرار کند. اگر از روش جراحی برای ختنه کردن نوزاد استفاده شود نباید فراموش کنید که تا چند روز نباید نوزاد را پوشک کنید زیرا پوشک کردن در زمانی که آلت تناسلی پانسمان شده است برای نوزاد دردناک است. ضدعفونی کردن و تعویض به موقع پانسمان در این روش اهمیت زیادی دارد. با مشورت با پزشک و با توجه به وضعیت بهبودی معمولاً میتوان پس از یک هفته تا 10 روز کودک را به حمام برد.