جایگاه زن در دورههای مختلف ایران باستان
حق زنان در ایران باستان از جمله موضوعات بحثبرانگیزی هست که در رابطه با اون میشه بسیار صحبت کرد. زنان در ایران باستان از منزلت بالایی برخوردار بودن. در بسیاری از موارد، حقوق زنان با مردان برابر بود. در بسیاری از کشورها از جمله روم و یونان باستان، زنان جزو املاک مردان محسوب میشدن، اما در ایران باستان قضیه فرق داشت. در اون دوران مردان رومی و یونانی، زن رو به عنوان برده میفروختن. جالبه بدونین که در همون دوران در اروپا، محفلی توسط بزرگمردان برگزار میشد تا بررسی کنن آیا به زن باید لقب بشر داد یا خیر.
موضوع حق زنان در ایران باستان، به شدت بحثبرانگیز هست. جایگاهی که زن در این دوران داشت، قابل مقایسه با کشورهای دیگه نبود. از جمله مهمترین حقوق زنان در این دوران میتونیم به مواردی از قبیل سرپرستی کودک، یادگیری دانشهای مختلف، توانایی انتخاب همسر، برابری دستمزد با مردان، یادگیری تیراندازی، شکار و... اشاره کنیم.
حق زنان در پادشاهی ماد
مادها، اولین قومی بودن که با پادشاهی دیاکو تونستن بر ایران حکمرانی کنن. اظهارنظر در رابطه با جایگاه زن در این دوران بسیار سخت هست، چون اطلاعات کمی وجود داره. البته اسناد و مدارکی نیز هست که نشون میده در دوران ماد به جایگاه زن توجه زیادی نمیشد. زنان باید فعالیتهای کشاورزی و رسیدگی به خانه رو انجام میدادن. البته برخی از اسناد، اثبات میکنه که در اون دوران زنان میتونستن حتی به منصب ریاست قبیله نیز دست پیدا کنن.
حقوق زنان در حکومت هخامنشیان
حقوق زنان در دوران ایران باستان به ویژه در حکومت هخامنشیان رو میتونیم از لوحهایی که در آثار تخت جمشید به جای مونده، بررسی کنیم. در این دوران، زنان از القاب و عناوین مختلفی برخوردار بودن. هر کدوم از زنان با توجه به القابی که داشتن به زنان عادی، زنان مجرد و زنان متاهل متعلق به خانواده شاهی تقسیمبندی میشدن. زنان و مردان با توجه به جنسیتی که داشتن، میتونستن در برخی از مشاغل فعالیت و جیره دریافت کنن. دریافت مزد هم بر اساس مهارت و درجه شغلی زنان و مردان بود. کارگران زن با مهارت بالا که لقب رئیس بزرگ رو داشتن، میتونستن زیردستهای خودشون رو کنترل و مدیریت کنن. زنان باردار در این دوران بعد از تولد اولین فرزندشون میتونستن جیره به مدت یه ماه دریافت کنن.
حق زنان در دوران اشکانی
اطلاعات زیادی در رابطه با حق زنان در دوره اشکانی موجود نیست. به دلیل عدم وجود منابع کافی در این رابطه، فقط میشه بر اساس روشهای رایج در دوران هخامنشیان نتیجه گرفت که در دوران اشکانی نیز زنان میتونستن صاحب ملک و زمین باشن. ملکهها در این دوران قادر به دخالت در امور سیاست و اقتصاد نبودن.
حقوق زنان در حکومت ساسانیان
جایگاه زن در دوران حکومت ساسانیان با دورههای ماقبلش قابل مقایسه نیست. در این دوران، زنان از جایگاه والایی برخوردار بودن و حق و حقوق بالاتری در مقایسه با سایر زنان در کشورهای یونان و روم باستان داشتن. در صورت تجاوز به یه زن در این دوران، حکومت موظف به پرداخت 5000 سکه طلا به خانواده قربانی بود. زنان در حکومت ساسانیان از حق ارث برابر با مرد و مهریه برخوردار بودن. جالبه بدونین که با توجه به اسناد این دوران زنان میتونستن با خواست خودشون، چند شوهر قانونی داشته باشن. حکومت ساسانی اولین حکومتی بود که دو زن توانستن در این دوران به پادشاهی برسن. در این دوران، زنان میتونستن وارد ارتش بشن و به عنوان سرباز با کشورهای متخاصم مبارزه کنن.
زن در حکومت اسلامی چه جایگاهی داره؟
در دین اسلام به تفاوتهای بین زن و مرد از لحاظ جنسیتی، توجه زیادی شده. دیدگاه دین اسلام کمی متفاوتتر از دیدگاه سایر ادیان در رابطه با حق زنان هست. زن در حکومت اسلامی علاوه بر برخورداری از حقوق سیاسی و اجتماعی، باید وظایف دیگه خودش رو در قالب همسر و مادر انجام بده.
کلام آخر
در این محتوا در رابطه با حق زنان در تاریخ ایران باستان، صحبت کردیم. حقوق زنان در این دوران و حتی در تاریخ معاصر ایران شامل تغییر و تحولات زیادی بوده. بررسی هر کدوم از این دورهها به منظور شناخت ارزش و جایگاه زن اهمیت زیادی داره. در برخی از دورهها، زنان قادر به دخالت در امور سیاستگذاری نبودن. برخی از شواهد به جای مونده از دوران ساسانی، حاکی از اینه که زنان قادر به انجام فعالیتهای مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بودن و در عرصههای حکومتی نقش مهمی رو ایفا کردن.