نگاهی به ۴عامل اصلی مرگهای زودرس
سازمان جهانی بهداشت در گزارشی تازه آورده است که صنایع بزرگ با استفاده از روشهای بازاریابی وسوسه کننده و مداخله در تلاش دولتها برای پیشگیری از بیماریهای کشنده مانند سرطان و بیماریهای قلبی و دیابت، منجر به بروز بیماریهای صعب العلاج و مرگهای زودرس میشوند.
طبق تخمینهای این گزارش جدید تنباکو، سوختهای فسیلی، غذاهای فوق فرآوری شده و الکل مسئول مرگ بیش از ۷۴۰۰ نفر در روز در ۵۳ کشور قاره اروپا هستند. به طور کلی، شرکتهای فعال در این چهار صنعت سالیانه باعث مرگ ۲.۷ میلیون نفر در اروپا میشوند که حدود یک چهارم (۲۴.۵ درصد) از کل مرگ و میرها است.
یافتههای تازه این نهاد بهداشتی سازمان ملل متحد، حمله بیسابقهای است به آسیب عظیمی که شرکتهای بزرگ و محصولات آنها بر سلامت انسان وارد میکنند. این گزارش توضیح میدهد که «صنایع بزرگ» چگونه از روشهای آشکار و پنهان برای افزایش سود خود از طریق به تأخیر انداختن و از بین بردن سیاستهای ملی برای بهبود سلامت جامعه استفاده میکند.
سازمان جهانی بهداشت آورده است که «چند شرکت بزرگ چندملیتی... که نفوذ قابل توجهی در بسترهای سیاسی و قانونی دارند بر خلاف مقرراتی عمل میکنند که به نفع عموم است چرا که بر حاشیه سود آنها تأثیر خواهد گذاشت».
دکتر هانس کلوگ، مدیر حوزه منطقهای اروپا در سازمان جهانی بهداشت گفت: «تاکتیکهای بخش صنعتی شامل بهرهکشی از افراد آسیبپذیر از طریق راهبردهای بازاریابی هدفمند، گمراه کردن مصرفکنندگان و تبلیغات نادرست درمورد مزایای محصولات و مراقب محیط زیست بودن میشود.»
تاکتیکهایی که توسط «صنایع تجاری بزرگ» به کار گرفته میشوند، اقداماتی را برای کاهش مصرف سیگار، الکل و چاقی مفرط که بزرگترین علل بیماریهای قابل اجتناب هستند، تضعیف میکنند.
پیش از این نیز تحقیقات سال گذشته نشان داده بود که الکل، تنباکو، مواد غذایی و نوشیدنیهای فرآوری شده و سوختهای فسیلی باعث ۱۹ میلیون مرگ در جهان یا ۳۴ درصد از مجموع مرگها در سال شده بود.
آمارهای تکاندهنده سازمان جهانی بهداشت
سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند که در اروپا:
- دخانیات عامل بیش از ۱ میلیون مرگ در سال است که ۱۰ درصد از کل مرگ و میرها در این قاره را تشکیل میدهد.
- همچنین سالانه نزدیک به ۶۰۰ هزار مرگ به دلیل استنشاق سوختهای فسیلی (۵ درصد از کل مرگها) رقم میخورد.
- این در حالی است که نوشیدن الکل باعث بیش از ۴۰۰ هزار مرگ در سال میشود.
- علاوه بر اینها، بیش از ۳۵۰ هزار نفر سالانه به دلیل مصرف بیش از حد گوشتهای فرآوری شده، نوشیدنیهای شیرین و غذاهای چرب و شور جان خود را از دست میدهند.
شواهد نشان می دهد که خوردن انواع غذاهای گیاهی و همچنین غلات کامل، میوه ها و حبوبات، و محدود کردن مصرف الکل، راه موثری برای کاهش خطر ابتلا به سرطان هستند.
سازمان جهانی بهداشت از دولتهای اروپایی میخواهد تا مقررات سختگیرانهتری را در مورد نحوه بازاریابی محصولات مضر برای سلامت اعمال کنند. همچنین خواسته شده است تا اقدامات انحصاری و لابیگری را محدود کنند و اطمینان حاصل کنند که توافقهای تجاری و قوانین اقتصادی در وهله اول سلامت عمومی را در نظر بگیرند.