زایمان فیزیولوژیک
فرق زایمان فیزیولوژیک با طبیعی تو اینه که بدون زدن آمپول فشار یا داروهای دیگه انجام میشه. در واقع تو زایمان فیزیولوژیک نه دارو تزریق میکنن و نه پزشک و ماما تو زایمان دخالت دارن. تنها کاری که پزشک و ماما انجام میدن آماده کردن خانوم باردار برای روند زایمان هست تا بتونه جنین رو کاملا بهصورت طبیعی به دنیا بیاره. پزشک و ماما در صورتی مداخله میکنن که تو پروسه زایمان مشکل خاصی رخ بده و جون مادر و نوزاد به خطر بیفته. حتما میپرسین که زایمان بیولوژیک بدون درد هست یا نه و احتمالا خیلی سوالهای دیگهای هم دارین. با نی نی سایت همراه بشین تا بیشتر در مورد زایمان فیزیولوژیک بدونین.
مراحل زایمان فیزیولوژیک
تا اینجا متوجه شدیم که زایمان فیزیولوژیک چیه اما مراحل این زایمان به چه صورتی هستن؟ 3 مرحلۀ زایمان طبیعی فیزیولوژیک رو میشه به شرح زیر بیان کرد:
- ابتدا مادر انقباضات رحمی رو تجربه میکنه. این انقباضات باعث میشن تا دهانه رحم نرم بشه و راحتتر انبساط پیدا کنه. در نتیجه جنین راحتتر میتونه از رحم مادر خارج بشه.
- وقتی انقباضات رحمی شروع شدن، مادر باید فشار بده و زور بزنه تا جنین از کانال زایمان بیرون بیاد.
- بعد از یه ساعت که از زایمان گذشت، باید صبر کنن تا جفت هم از بدن مادر خارج بشه.
با 3 مرحله زایمان فیزیولوژیک آشنا شدین، اما به نظرتون این نوع زایمان با فواید خاصی هم همراهه؟
فواید زایمان فیزیولوژیک
همونطور که گفتیم زایمان فیزیولوژیک کاملا طبیعی و بدون تزریق دارو و آمپول فشار هست. بیاین بعضی از فواید زایمان فیزیولوژیک طبیعی رو بررسی کنیم:
- مادر در زایمان طبیعی فیزیولوژیک تا آخر هفته 40 یا 41 باید صبر کنه. تو این مدت زمان جنین بهطور کامل رشد میکنه و بعد از زایمان دیگه نیازی به مراقبتهای خاص نداره. از طرف دیگه تو هفتههای آخر، مغز جنین هم به رشد کامل میرسه.
- تو زایمان فیزیولوژیک دهانه رحم و واژن دچار شکاف نمیشن؛ به همین دلیل نیاز به بخیه هم ندارن. تو این زایمان طبیعی پرینه پاره نمیشه اما ممکنه بنا به صلاحدید ماما یا پزشک پرینه رو برش بدن. در نتیجه بعد از زایمان، این بخش رو بخیه میزنن که نیاز به مراقبتهای بیشتری داره تا عفونت یا خونریزی نکنه.
- تو زایمان طبیعی برخلاف زایمان فیزیولوژیک برای اینکه سرعت روند زایمان رو بالا ببرن از دارو استفاده میکنن. این داروها ممکنه انقباضات رحمی رو بهصورت غیرطبیعی بالا ببرن و اکسیژنرسانی به جنین کاهش پیدا کنه. تو این وضعیت باید سزارین اورژانسی رو انجام بدن. بعضی دیگه از عوارض داروها تجمع احتباس ادرار تو مثانه و احتمال خونریزی شدیدِ مادر بعد از زایمان هستن. بااینحال تو زایمان فیزیولوژیک هیچکدوم از این عوارض معمولا رخ نمیدن.
با همه این اوصاف باید توجه داشته باشین که زایمان طبیعی فیزیولوژیک تو همه خانومهای باردار قابل انجام نیست و باید از گزینههای دیگۀ زایمان استفاده کنن.
زایمان طبیعی فیزیولوژیک برای چه خانومهایی ممنوع هست؟
نکته مهم اینکه اگه زایمان طبیعی واژینال غیرممکن باشه، زایمان فیزیولوژیک هم قابل انجام نیست و برای مادر و جنین خطرناکه. یکی دیگه از شرایطی که زایمان فیزیولوژیک رو منع میکنه نیاز مادر به القای زایمان هست. بقیه مواردی که زایمان طبیعی فیزیولوژیک رو ممنوع میکنن به شرح زیر هستن:
- اگه اختلالات لانهگزینی وجود داشته باشن مثل جفت سرراهی یا جفت چسبیده، در این صورت انجام دادن زایمان فیزیولوژیک خطرناک میشه.
- محل قرارگیری جفت غیرطبیعی باشه.
- ابتلا به پره اکلامپسی
- ابتلای مادر به تبخال تناسلی
- پرولاپس بند ناف
- بارداری سه قلو و یا بالاتر
- ابتلای مادر به نارساییهای قلبی یا بیماریهای ریوی
- خونریزی مادر خیلی شدید باشه.
- هرگونه اختلال تو رشد جنین
اقدامات لازم برای زایمان فیزیولوژیک بدون درد
تو زایمان طبیعی فیزیولوژیک برای کاهش درد از دارو استفاده نمیکنن اما میشه با راههای غیردارویی میزان درد رو کاهش داد. بعضی از این تکنیکها برای تجربه یه زایمان فیزیولوژیک بدون درد به شرح زیر هستن:
- داشتن یه حمایتکننده دلسوز کنار مادر باردار
- استفاده از پوزیشنهای مناسب در شرایط مختلف برای افزایش خونرسانی بهتر به جنین و کاهش درد تو مادر
- ماساژ دادن با روغنهای گیاهی و بیضرر
- استفاده از پتو و کمپرس گرم برای کاهش درد
- رایحهدرمانی
- آبدرمانی
- استفاده از مزایای تکنیکهای تنفسی برای کنترل انقباضات رحم و فراموش کردن درد
حرف آخر
زایمان فیزیولوژیک بدون تزریق دارو و آمپول فشار انجام میشه و کاملا طبیعی هست. تو این شیوه معمولا نیازی به برش دهانه رحم و واژن وجود نداره. بااینحال همه خانومهای باردار مجاز به زایمان طبیعی فیزیولوژیک نیستن. بعضی از خانومها با تشخیص پزشک میتونن این زایمان رو تجربه کنن.