آیا می دانید که چگونه می توانید نیازهای عاطفی و روانی کودکان خود را برآورده کنید؟
چه عواملی می تواند مانع از رشد و تکامل کودکان شود؟
چه چیزی باعث می شود که یک فرزند سالم، موفق و شاد پرورش دهیم؟
اساسا به این موضوع فکر کردهاید که چرا برخی از والدین فرزندانی خلاق، با فهم و درک و همدل با دیگر انسان ها تربیت میکنند، در حالی که برخی دیگر نمیتوانند؟
اگر نگوییم پیچیدهترین، اما کمتر موضوعی در حیطه علوم انسانی و رفتاری به اندازه پدر و مادر بودن ظریف، حساس و پر از پیچیدگی است. دلیل این موضوع این است که کودکان منحصر به فرد هستند. آنها شخصیت، علائق، رفتار و نقاط قوت و ضعف متفاوتی دارند. والدین باید بتوانند نیازهای منحصر به فرد هر کودک را درک کنند و بر اساس آنها رفتار کنند. از سوی دیگر اینکه افراد چگونه والدی باشند بر روی کل خانواده تأثیر میگذارد. رفتار والدین میتواند بر دیگر فرزندان، همسر و سایر اعضای خانواده تأثیر بگذارد. به همین دلیل مهم است که والدین این تاثیرات را همواره در نظر بگیرند. دوره والدین موثر بیشتر از اینکه یک دوره فرزندپروری باشد یک دوره والدگری است: یعنی اینکه من چگونه پدر و مادری باشم تا فرزندانی شایسته تربیت کنم. بعد از پایان این دوره قطعا دید جدیدی نسبت به رابطه والد و فرزندی خواهید داشت.
چرا شرکت والدین در دوره فرزندپروری مهم است؟
همواره در میان جلسات درمانی یکی از مسائلی که مورد بحث قرار می گیرد تجربیات دوران کودکی است؛ تجربیاتی که ریشه بسیاری از مشکلاتی کنونی فرد است. به همین دلیل، چگونگی گذراندن دوران کودکی، میتواند تاثیر به سزایی در موفقیت افراد در زندگی داشته باشد و والدین مهمترین نقش را در شکل گیری شخصیت و آینده فرزندان خود دارند. در دنیای امروز، با توجه به تغییرات سریع و پیچیده ای که در جامعه رخ میدهد، تربیت فرزندان نیز چالش برانگیزتر شده است. والدین باید با آگاهی و مهارت کافی، فرزندان خود را برای زندگی در این دنیای پیچیده آماده کنند. 3 دلیل مهم برای حضور در این دوره عبارتند از:
- کمک به شکل گیری شخصیت و هویت فرزندان: فرزندان در دوران کودکی و نوجوانی، شخصیت و هویت خود را شکل میدهند. والدین با رفتارها، گفتار و اعمال خود، در این شکل گیری نقش مهمی ایفا میکنند.
- آموزش مهارتهای زندگی: والدین مسئول آموزش مهارتهای زندگی به فرزندان خود هستند. این مهارتها شامل مهارتهای ارتباطی، حل مسئله، تصمیم گیری، مدیریت احساسات و ... می باشند.
- افزایش آمادگی فرزندان برای زندگی در جامعه: والدین باید فرزندان خود را برای زندگی در جامعه آماده کنند این آمادگی شامل آموزش ارزش ها، هنجارهای اجتماعی و قوانین جامعه میشود.
چالشهای والدین در دنیای امروزی چیست؟
دنیای امروز دنیایی بسیار متفاوتتری از دنیایی است که شما در آن بزرگ شدهاید. تغییرات سریع و پیچیدهای که در جامعه رخ داده است، چالشهای جدیدی را برای والدین ایجاد کرده است. استفاده از فناوریهای نوین مانند تلفن همراه، اینترنت و بازیهای ویدئویی به یک تهدید بالقوه تبدیل شده است. ارزشها و هنجارهای اجتماعی نیز در حال تغییر هستند و تمامی این موارد میتواند والدین را مضطرب و دچار چالش کنند. نکته مهم این است که والدین باید این تغییرات را بشناسند و با آن هماهنگ شوند تا بتوانند فرزندان خود را در این دنیای در حال تغییر به بهترین شکل آموزش دهند.
دوره فرزند پروری چه کمکی به والدین میکند؟
- اصول و روش های تربیت فرزند: در دوره والدین موثر، والدین با اصول و روش های تربیت فرزند آشنا می شوند. این اصول و روش هایی همچون محبت و احترام، انضباط، استقلال اخلاقیات و...
- ارتباط موثر با فرزند: ارتباط موثر با فرزند یکی از مهمترین عوامل در تربیت فرزند است. والدینی که می توانند با فرزندان خود ارتباط موثر برقرار کنند، می توانند به راحتی نیازهای فرزندان خود را درک کنند و با آنها ارتباط برقرار کنند.
- آموزش مهارت های زندگی به فرزند: مهارت های زندگی، مهارت هایی هستند که به افراد کمک می کنند تا در زندگی روزمره خود با موفقیت عمل کنند. والدین می توانند با آموزش مهارت های زندگی به فرزندان خود، آنها را برای زندگی در جامعه آماده کنند.
- مدیریت رفتار فرزند: همه کودکان گاهی اوقات رفتارهای نامناسبی از خود نشان می دهند. والدین باید بتوانند رفتارهای نامناسب فرزندان خود را مدیریت کنند. این کار می تواند با استفاده از روش های مختلف مانند روش های مثبت، روش های منفی و روش های تنبیهی انجام شود.
- تربیت فرزند در دوران مختلف رشد: هر دوران رشد، ویژگی های خاص خود را دارد. والدین باید با ویژگی های هر دوران رشد آشنا باشند تا بتوانند فرزندان خود را در آن دوران به درستی تربیت کنند.
چه مطالبی در دوره فرزندپروری برای آموزش داده می شوند؟
رشد مهارتهای والدین:
والدین آموزش میبینند چگونه مهارتهای ارتباطی، مدیریت استرس و حل مسائل را پرورش دهند و از ابزارها و تکنیکهای مفید برای مواجهه با چالشها بهرهمند شوند.
تغییر الگوهای تربیتی:
والدین آموزش میبینند شناخت بهتری از خود به دست آورند، طرحواره ها و مشکلات رفتاری خود را بهتر ببینند و در صورت لزوم آنها را تغییر دهند تا نگاهی نو و مثبت به رشد فرزندان خود داشته باشند.
ترمیم و بازسازی روابط خانوادگی:
والدین یاد میگیرند چگونه مشکلات روابط خانوادگی را تشخیص دهند و با استفاده از راهکارها و استراتژیها این موارد را ترمیم و بازسازی کنند.
آموزش تربیت فرزندان با عشق و امنیت:
والدین یاد میگیرند چگونه فرزندان خود را با احترام، عشق، و ایجاد محیط امن برای آنها تربیت کنند و نیازهای هیجانی اساسی فرزندان را بهبود بخشند.
آموزش تربیت جنسی:
والدین یاد میگیرند چگونه اطلاعات علمی در زمینه تربیت جنسی را به کودکان و نوجوانان ارائه دهند و چالشها و سوالات مرتبط با مسائل جنسی و هویت جنسی را مدیریت کنند. آنها نحوه خودمراقبتی برای جلوگیری از تجربیات ناخوشایند و آسیب های ناشی از آزار جنسی را به کودکان خود یاد می دهند.
مهارتهای گوش دادن و ارتباط موثر:
والدین یاد میگیرند چگونه مهارتهای گوش دادن و ارتباط موثر را با فرزندانشان تقویت کنند و توانایی برقراری ارتباطات مثبت و موثر در خانواده را بهبود دهند.
آموزش در زمینه حل درگیری و چالشهای خانواده:
والدین آموزش میبینند چگونه درگیریها و چالشهای خانواده را مدیریت کنند و در سختی ها، حامی و پشتیبان هم باشند.